Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_downwardIzglītība&Karjera

Psihologi, mediķi, IT un sabiedrisko attiecību speciālisti, juristi, žurnālisti, uzņēmēji un arhitekti – šīs ir populārākās profesijas šā gada augstskolu reflektantu vidū. Kā redzams, arī šogad augstskolu uzņemšanas statistikā bez pārsteigumiem: joprojām studiju izvēlē dominē humanitārā un sociālā virziena specialitātes, lai arī tieši šo jomu pārstāvji darba tirgū jau tagad veido pārprodukciju.
22.jūl 2022 Līga Nestere-Nikandrova
14. jūlijā Transporta un sakaru institūts (TSI) aicina uz Atvērto durvju dienu. Pasākumā varēsi uzzināt visas interesējošās detaļas par uzņemšanu 2022./2023. studiju gadam, kas jau rit pilnā sparā! Studiju programmu jaunumi, budžeta vietas un granti no darba devējiem, ekskursija pa aizraujošām TSI laboratorijām – tas viss tevi gaida.
12.jūl 2022 Publicitātes materiāls
TSI īsteno akadēmisko bakalaura studiju programmu “Avioinženierija” latviešu un angļu valodās. Programma apmāca gaisa kuģu tehniskās apkopes speciālistus divās specializācijās: Mehānika un Avionika.
20.jun 2022 Portāls nra.lv
Ar daudzveidīgu konferenču programmu un tehnoloģijām bagātu izstādes ekspozīciju 6. un 7. oktobrī Ķīpsalā notiks jau 11. Baltijas biznesa tehnoloģiju izstāde un konference “RIGA COMM”. Pasākumā ik gadu tiekas biznesa un tehnoloģiju profesionāļi, lai izglītotos, tīklotos un atrastu vai piedāvātu piemērotākos digitālos risinājumus.
20.jun 2022 Portāls nra.lv
Latvijas Lauksaimniecības universitāte (LLU), kas no 2022. gada 1. septembra kļūs par Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitāti, ir viena no lielākajām universitātēm Latvijā, kas sagatavo spējīgus, darba tirgū pieprasītus speciālistus 59 studiju programmās biozinātnēs, inženierzinātnēs un sociālajās zinātnēs. Šīs ir trīs lielās jomās, kurās, piedāvājot dažādas studiju programmas, specializējas universitāte, daudz strādājot arī pie visu šo jomu sinerģijas.
16.jun 2022 Publicitātes materiāls
Darba tirgus pieprasa inženierzinātņu un augsto tehnoloģiju speciālistus, taču joprojām tikai relatīvi neliela daļa vidusskolas beidzēju ir pietiekamā līmenī apguvuši eksaktos priekšmetus, lai spētu studēt un, galvenais, arī absolvēt eksakto un dabaszinātņu programmas. Diemžēl daļā Latvijas novadu skolēniem nav pat iespējas padziļinātā līmenī mācīties fiziku un ķīmiju, jo nav pedagogu.
16.jun 2022 Līga Nestere-Nikandrova
Vairāk nekā 90% dabaszinātņu, matemātikas, statistikas un IT absolventu ir nodarbināti augstākās kvalifikācijas profesijās (vadītāji, vecākie speciālisti), liecina augstskolas absolventu datu monitorings. Turpretī zemākā nodarbinātība ir vērojama starp humanitāro zinātņu un mākslas, pakalpojumu, sociālo un komerczinību, tiesību tematisko grupu absolventiem.
16.jun 2022 Līga Nestere-Nikandrova
Īsti neizprotamu iemeslu dēļ informācijas un tehnoloģijas (IT) jomā dominē vīriešu dzimtes pārstāvji! Kā jūtas sievietes šajā vīrišķīgajā vidē, kāpēc IT joma meitenēm tomēr būtu tikpat piemērots karjeras virziens kā vīriešiem, kā veidojas karjera un kāpēc izvēlēties tieši šo virzienu, meklējam atbildes kopā ar Transporta un sakaru institūta (TSI) asociēto profesori, pētnieci Nadeždu Spiridovsku.
16.jun 2022 Daiga Stokenberga
Lai neatkarību atguvusī valsts spētu nodrošināt banku speciālistu pieejamību, pirms 30 gadiem Latvijas Banka nodibināja Banku augstskolu ar vienu studiju programmu, kas vērsta uz banku darbinieku sagatavošanu. Šobrīd Banku augstskola piedāvā 12 studiju programmas finanšu un biznesa jomās, sešas no tām tiek īstenotas arī angļu valodā.
16.jun 2022 Daiga Stokenberga
Latvijā šobrīd jauniešu vidū ir novērojams intereses trūkums par eksaktajiem priekšmetiem.
16.jun 2022 Publicitātes materiāls
Beidzot valdība ir pieņēmusi lēmumu, ko vajadzēja izdarīt jau pirms 30 gadiem – visās valsts izglītības iestādēs mācībām jānotiek valsts valodā.
16.jun 2022 Daiga Stokenberga
Lai jaunā paaudze būtu labāk sagatavota darbam un dažādām uzņēmējdarbības formām, “Junior Achievement Europe” organizē profesionālās un vispārējās vidējās izglītības iestāžu konkursu “TES Awards”, kurā akcentēta uzņēmējdarbības prasmju mācīšana.
24.mai 2022 Daiga Stokenberga
Ar šo mācību gadu Transporta un sakaru institūts (TSI) piedāvā apgūt studiju programmu, kas dod iespēju saņemt dubulto diplomu.
24.mai 2022 Daiga Stokenberga
Latvija nosaukta par grēkāzi, kāpēc Eiropā un arī daudzviet citur pasaulē trūkst cilvēku, kuri spējīgi uzturēt kārtībā ūdensvadus vai elektroapgādes tīklus.
17.mai 2022 Arnis Kluinis
Uz “Neatkarīgās” jautājumiem atbild Valsts izglītības attīstības aģentūras (VIAA) karjeras atbalsta nodaļas vadītāja Ināra Punkstiņa.
12.mai 2022 Daiga Stokenberga
Gandrīz katrs ceturtais studējošais pēc pamatstudijām uzsāk mācības maģistrantūrā, bet motivācija iegūt arī doktora grādu ir krietni zemāka – studējošo skaits ir ap diviem tūkstošiem, liecina Izglītības un zinātnes ministrijas apkopotā informācija. Šāds izglītības segums gan automātiski nenozīmē labākas izredzes darba tirgū, būtiska loma ir tieši izvēlētajai studiju jomai, jo, piemēram, inženierzinātņu maģistri un doktori var nopelnīt pat līdz 147% virs vidējās algas valstī, tikmēr absolventi no humanitārajām jomām pat šo vidējo rādītāju var nesasniegt.
12.mai 2022 Līga Nestere-Nikandrova
Liepājas Universitātes daudzveidīgajā studiju piedāvājumā tiek gatavoti pilsētai, novadam un valstij nepieciešamie IT speciālisti, pētnieki pievēršas mākslīgajam intelektam, lietu internetam un atjaunojamajiem energoresursiem.
12.mai 2022 Simona Laiveniece, Liepājas Universitātes pārstāve
Šobrīd cenas lec augšup gandrīz it visam, un arī tuvākās nākotnes prognozes ekonomisti neiezīmē optimistiskas, tādēļ topošajiem studentiem, kam ies secen valsts budžeta vietas, jārēķinās, ka arī izglītības iegūšana maksās dārgāk. Daļa uzrunāto valsts augstskolu norāda – studiju maksa ir palielinājusies, dažās studiju programmās pat par 33%, vienlaikus piebilstot – dažādi maksas atvieglojumi atsevišķām  studentu kategorijām ir saglabāti.
12.mai 2022 Līga Nestere-Nikandrova
Sestdien, 14. maijā no plkst. 13.00 – 23.00 Jelgavas pilī (Lielā iela 2, Jelgava) norisināsies festivāls “Sajūti LLU”, kurā pēc ilgāka pārtraukuma būs unikāla iespēja viesoties Latvijas Lauksaimniecības universitātē, izzināt un sajust studentu galvaspilsētas piedāvātās iespējas un piedalīties virknē izzinošu un izklaidējošu aktivitāšu.
12.mai 2022 Publicitātes materiāls
Pedagogi Latvijā nejūt, ka strādātu sabiedrībā novērtētā profesijā, katrs trešais skolotājs darbā jūtas demotivēts, puse atzīst – regulāri pārstrādājas, šādus drūmus secinājums atklāj izglītības uzņēmuma “Lielvārds” veiktais pētījums “Skolotāju balss”, kurā aptaujāti 1.–12. klašu pedagogi.
12.mai 2022 Līga Nestere-Nikandrova