Uztura noslēpumi

13.apr
Diētās ir kaut kas neatvairāmi pievilcīgs, pat tāds, kas liek ignorēt saprāta balsi, un bieži vien vislielāko interesi rada ne jau dažādu klīniku un ārstu veidotās sabalansētās uztura sistēmas, kuras godīgi runā arī par dzīvesveida maiņu un vingrošanu. Tā vietā daudzi pievēršas dīvainiem, ekstrēmiem ieteikumiem, kādu laiku aizrautīgi tiem seko un vēsta sociālajos tīklos, cik labi jūtoties, patiešām zaudē vairāk vai mazāk kilogramu, bet tad neiztur un visu atgūst.
 
12.apr
Kamēr līdz plašākai auditorijai nonāca vēstījums, ka nevajag aizrauties ar pārtikas sāli – nātrija hlorīdu, tas ieguva krietni pārspīlētas formas: kulinārijas forumos internetā recepšu autori lepojas, ka sāli nelietojot pilnīgi nemaz, dzirdami aicinājumi aizvākt sālstrauciņus no galdiem mājās un restorānos vai aizstāt sāli ar pipariem, ķiplokiem, sīpoliem un citiem garšaugiem. Izveidojusies gandrīz vai sāls fobija, daļa cilvēku uzlūko to kā ienaidnieku, un dažs pat domā, vai neatteikties no piena produktiem, kuru sastāvā ir kādi dabas doti sāls miligrami.
 
12.apr
Video parādīti 28 triki, kurus iespējams paveikt ar ēdienu. Daži no tiem patiesi pārsteidz!
 
11.apr
Interesants virtuves eksperiments: pagatavot kaut ko no tām dārzeņu daļām, kuras parasti izmetam atkritumos. Šī pieeja kļūst arvien populārāka laikā, kad daudzviet pasaulē dažādas organizācijas cīnās pret pārtikas bezjēdzīgu izšķērdēšanu un aizvien skaļāk izskan aicinājumi pirkt produktus apdomīgi un izmantot tos pēc iespējas pilnīgāk.
 
10.apr
Bariatrijas jeb kuņģa samazināšanas operācijas, kuru rezultātā pacienti atbrīvojas no liekā svara, pasaulē sekmīgi izmanto jau 30 gadus. Jūrmalas slimnīcā šādas operācijas veic jau 10 gadus.
 
10.apr
Cīņa ar liekajiem kilogramiem ir ilglaicīgs un reizēm, ko tur liegties, arī garlaicīgs pasākums. Labi, ja izdevies atrast savu uztura speciālistu, kurš sniedz ieteikumus, palīdz uzturēt apņemšanos un kritiski vērtēt informācijas gūzmu un pieredzes stāstus, kas gāžas virsū no dažādiem avotiem.
 
9.apr
Kādēļ raksts par deguna elpošanu iekļauts izdevumā, kas veltīts uzturam un svara normalizēšanai – vai tur ir kāda saistība? Ir gan. Ja deguna elpošana gadiem ilgi ir apgrūtināta, tas var ietekmēt vispārējo veselību un veicināt ne tikai deguna blakusdobumu iekaisumu, vidusauss problēmas un tām sekojošus dzirdes traucējumus, bet arī citas hroniskas slimības, tostarp paaugstinātu asinsspiedienu, cukura diabētu un aptaukošanos.
 
9.apr
Lieldienas vairs nav aiz kalniem! Tad neizpaliks ne olu kaujas, ne to notiesāšana. Lai tev ilgi nebūtu jāprāto, ko likt svētku galdā, smelies idejas mūsu sagatavotajās receptēs un pagatavo gardus ēdienus no olām. Bagātīgās garšu nianses pārsteigs ne tikai tevi, bet arī tavus tuviniekus.
 
8.apr
Kad dzīvē viss neiet tik gludi, kā gribētos, sevi nepārtraukti liek manīt stress vai pastāvīgi nomāc kāda problēma, gribas iet vieglāko ceļu, lai atgūtu labu noskaņojumu – apēst kaut ko garšīgu. Tas noteikti ir labāk nekā iedzert vai uzsmēķēt.
 
8.apr
Klāt pavasara dārzeņu sezona – veikalu plauktos jau gozējas smaržīgi redīsi, sulīgi salāti, loki un citi pavasara gardumi, kas ir tieši tādi paši, kā šis gadalaiks – zaļi, viegli un svaigi! Visi pavasara zaļumi ir ļoti vērtīgi, satur daudz vitamīnu, minerālvielu un šķiedrvielu, tāpēc, tos ēdot, varam būt droši – lutinām sevi ne vien ar svaigu un garšīgu ēdienu, bet arī veselīgu uzturu. Tomēr, lai saprastu, kuri jaunās ražas labumi pavasarī ir paši, paši vērtīgākie, uztura speciāliste Jevgēnija Jansone piedāvā piecu vērtīgāko pavasara dārzeņu izlasi tavam galdam.
 
7.apr
Divi galvenie ieteikumi, lai atbrīvotos no liekā svara, ir visiem zināmi: lietot pareizu uzturu un vingrot. Ja, neraugoties uz šiem pasākumiem, tievēšana tomēr nesokas, ieteicams sākt ar vairogdziedzera veselības padziļinātu pārbaudi.
 
6.apr
Amerikā arvien lielāku popularitāti iemanto ledus diēta, ko izgudrojis gastroenterologs Braeins Vainers (Dr. Brian Weiner), 2014. gadā to aprakstot savā grāmatā Ledus diēta (The Ice Diet) un internetā bez maksas piedāvājot ikvienam interesentam. Diētas princips ir pavisam vienkāršs – ēdot ledu, organismam, lai to izkausētu, jāpatērē daudz enerģijas. Un tādējādi tiek dedzinātas kalorijas.
 
4.apr
Ņem vērā! Vislabāk svaru zaudēt palīdz stingras diētas, kuras strikti ierobežo kaloriju daudzumu vai liek izslēgt no ēdienkartes kādas produktu grupas. Efekts parasti ir īslaicīgs, diēta nogurdina, beidzas ar pārēšanos, un svars drīz atgriežas ar uzviju. Ja ievēro šādu diētu ilgstoši, tas kaitē veselībai, jo veselīgā diētā jābūt iekļautām visām uzturvielu grupām.
 
4.apr
Šā gada martā, salīdzinot ar 2018. gada martu, būtiski pieaugušas vairāku augļu un dārzeņu, kā arī miltu un gaļas produktu cenas Rīgas lielveikalu ķēdēs. Savukārt nedaudz samazinājušās sviesta cenas, liecina Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra rīcībā esošā informācija.
 
3.apr
«Transformācijā ar svaru vislielākā nozīme ir pārmaiņām ēdienkartē. Vingrošana ir tāds kā skulptora darbs, kas palīdz izveidot ķermeņa formu. Esmu to pieredzējis – sportojot, bet, neko nemainot ēšanas režīmā, svars nekrītas,» saka mūziķis, TV24 Preses kluba un TV6 raidījuma Laiks mājai vadītājs un bez piecām minūtēm arī sertificēts fitnesa treneris Ansis Klintsons. Viņš gadu bijis svaigēdājs, izmēģinājis gan Stokholmas, gan keto diētu un šobrīd atradis sev vispiemērotāko – intermittent fasting jeb pārtraukto gavēšanu.
 
3.apr
Kanēlis Latvijas virtuvē ir populāra garšviela konditorejas izstrādājumu, desertu pagatavošanai. Mazāk cilvēku zina, ka šī aromātiskā garšviela labi sader arī ar vistas un cūkgaļas ēdieniem, bet tas, ka kanēli iegūst no kanēļkoka mizas Indonēzijā, Šrilankā, Ķīnā un citviet pasaulē, aizvien daudziem ir pārsteigums.
 
3.apr
«Raugoties gada griezumā, parasti par diētām daudzi sāk runāt pavasarī, kad gatavojas peldkostīmu sezonai, tad arī sporta zāles piepildās ar cilvēkiem. Vasarā varbūt mazāk par to domā, bet jautājums atkal aktualizējas, kad tuvojas Ziemassvētki un jāvelk mazā melnā kokteiļkleita,» savos vērojumos dalās dietoloģe Lolita Neimane.
 
2.apr
Apspriežot kādas diētas efektivitāti, pirmais jautājums parasti ir par to, cik kilogramus un cik ilgā laikā tā palīdz «nomest». Šķiet, katram diētu fanam jāiziet cauri brīnumu gaidīšanas, svara zaudēšanas un drīzas atgūšanas fāzei, lai saprastu, ka nedrīkst ignorēt diētas ietekmi uz veselību un tās spēju vai nespēju dot organismam visas vajadzīgās uzturvielas.
 
2.apr
Cilvēks, kurš iecerējis padarīt savus uztura paradumus veselīgākus, vēlas noskaidrot ne vien to, ko un cik, bet arī – kad vislabāk ēst. Būtu jau lieliski, ja varētu saņemt vienu standarta priekšrakstu, kas derētu visiem – brokastis tikos, pusdienas tikos, vakariņas atkal tikos un tikos.
 
2.apr
Lai gan gada sākumā vairumam pārtikas produktu Latvijā cenas ir pieaugušas, šā gada turpmākajos mēnešos tām ir tendence saglabāties esošajā līmenī, prognozēja Agroresursu un ekonomikas institūta (AREI) Lauksaimniecības tirgus veicināšanas daļas vadītāja Ingūna Gulbe.