Atpakaļ uz nra.lv

Komponista Kublinska kapavietā paveras bēdīga aina

Viktorija Gabrjuna 21.maijs 2020, 11:30
 
Aigars Eglīte/F64
Ejot garām slavenā komponista Aleksandra Kublinska kapavietai I Meža kapos Rīgā, var redzēt, ka tā aizaugusi ar zāli un pieminekļa vietā ir egļu zari, vēstīts Zanes Piļkas-Karaļevičas materiālā "Komponista kaps pamests un nekopts" izdevumā "Privātā Dzīve".

Kopš Kublinskis aizgāja aizsaulē, ir pagājuši jau divi gadi. Kublinska atraitne Dace solīja rūpēties par komponista kapavietu, taču ilgu laiku tā atstāta novārtā, ir aizaugusi.

Kā raksta žurnāls, ieguvusi autortiesības, kuras dala ar Kublinska dēlu Aleksandru, Dace ir nozudusi.

Viņu nevar atrast nedz Aleksandra radinieki, nedz draugi.

Cilvēki, kas labi pazinuši Kublinski, vēlas par saviem līdzekļiem uzstādīt komponistam pieminekli, taču to nedrīkst darīt bez viņa atraitnes atļaujas.

Ar Daci mēģinājusi sazināties arī komponista bijusī sieva un dēla Aleksandra māte Jolanta, lai dabūtu atļauju sakopt viņa kapu, bet neveiksmīgi.

Jolanta stāsta, ka kopā ar dēlu vēlas Kublinskim uzstādīt pieminekli, pat jau bijuši pie mākslinieka, kurš uzzīmējis skici, taču viņai nav juridiskas atļaujas kaut ko darīt, tāpēc viņa atnākot sakopt kapu tikai savu iespēju robežās.

Par pieminekli komponistam izteicās arī kāds viņa draugs, kas vēlējās palikt anonīms. Viņš uzsver, ka labprāt finansiāli atbalstītu šo ideju.

"Tas, kā viņa atdusas vieta izskatās šobrīd, ir šausmīgi un milzīgs kauns," piebilda Kublinska draugs.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 21:38

Jaunākās diskusijas