Atpakaļ uz nra.lv

Kivičs nolamā prezidentu sakarā ar Misānes lietu

tautaruna.lv 17.februāris 2020, 12:53
 
Mārtiņš Zilgalvis/F64 Photo Agency
Skandalozais mūziķis Andris Kivičs ar skaļu uzsaukumu sociālajos tīklos skarbi izteicies sakarā ar Latvijas pilsones Kristīnes Misānes situāciju. Dānija plāno 20. februārī Misāni izdot Dienvidāfrikas Republikai, kur latvietei draud pat 15 gadu cietumsods par izvirzītajām apsūdzībām – sava bērna nolaupīšanu un aizvešanu prom no tēva.

Kivičs video tiešraidē norāda, ka Latvijas sabiedrība kļuvusi ciniska un viņam kļūst bail tajā dzīvot. To Kivičs attiecina uz skarbajiem un apvainojošajiem interneta komentētājiem sakarā ar Misānes lietu.

Pieminot, ka šā precedenta Latvijā nekad nav bijis, Kivičs skarbi un pat rupji vērsies pret Valsts prezidentu Egilu Levitu, kurš, kā ziņots, šodien Rīgas pilī sasauca atbildīgo iestāžu vadītāju sapulci, lai vienotos par turpmāko rīcību Dānijā apcietinātās Kristīnes Misānes lietā.

Kivičs pārmet Levitam to, ka sapulce sasaukta pirmdienas rītā nevis uzreiz brīvdienās.

Pirmdien pēc tikšanās ar atbildīgo institūciju vadību Valsts prezidents Egils Levits vēl nenāca klajā ar tiešu tālākās rīcības plānu Kristīnes Misānes lietā, taču uzsvēra pilsoniskās aktivitātes nozīmi, tostarp, izceļot internetā publicētās petīcijas lomu nākotnē.

Tāpat Kivičs nespēju rīkoties pārmet tieslietu ministram Jānim Bordānam un ģenerālprokuroram Ērikam Kalnmeieram, pārmetot to, ka pirms gada šī lieta tikusi "noklusēta", cerot, ka tā neizraisīs ažiotāžu.

Mūziķis norādā, ka Latvijā ir labi dzīvot līdz brīdim, kad kaut kas notiek.

Jau vēstīts, ka Dānijas apgabaltiesa piektdien nolēma paturēt apcietinājumā par sava bērna nolaupīšanu Dienvidāfrikas Republikā (DĀR) apsūdzēto Misāni, kas faktiski nozīmē, ka viņa 20.februārī tiks izdota.

Pēc Misānes pārstāvju sniegtās informācijas, piektdien tiesā tika vērtēts, vai sieviete būtu atbrīvojama, jo viņa varētu būt jau izcietusi sev piemērojamo sodu, vai arī viņa būtu izdodama tiesāšanai Dienvidāfrikai, kur viņai draud 15 gadu cietumsods par pašas bērna nolaupīšanu un citām apsūdzībām.

Misānes pārstāvji aģentūru LETA iepriekš informēja, ka sieviete 2011.gadā iepazinusies ar DĀR pilsoni un pēc četriem gadiem abiem piedzimusi meita. Taču starp abiem vecākiem sākušies konflikti, kas sākotnēji bijuši finansiāli motivēti. Pēc tam vīrietis vienpusēji nolēmis pārtraukt attiecības un esot sācis vardarbīgi izturēties gan pret Misāni, gan pret abiem ģimenes nepilngadīgajiem bērniem.

Baidoties par savu un savu bērnu drošību un dzīvību, 2018.gada maijā Kristīne nolēmusi meklēt patvērumu Latvijā, norādīja radinieki. 2018.gada decembrī Misāne devusies darba braucienā caur Kopenhāgenu uz Mozambiku, taču, šķērsojot robežu, viņa aizturēta, jo bijusi Interpola meklēšanā. DĀR bija norādījusi, ka Misāne tiek meklēta par bērna nolaupīšanu. Tagad DĀR sievietei draudot 15 gadus ilgs cietumsods.

Šo lietu tika piedāvāts Pārņemt Latvijas prokuratūrai, taču tas netika darīts, jo, kā iepriekš skaidroja prokuratūra, Misānei DĀR tiek inkriminētas darbības, kas Latvijā neparedz nozīmīgus sodus, attiecīgi Eiropas apcietinājuma orderi par šīm darbībām nav bijis likumīga pamata pieņemt. Attiecībā uz citu iespējamo Misānes rīcību, kas teorētiski varētu atbilst krāpšanai un dokumenta viltošanai, Latvija, ņemot vērā pierādījumu trūkumu, nevarētu garantēt personas kriminālvajāšanu Latvijā, norādīja Latvijas prokuratūrā.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 15:59

Jaunākās diskusijas