Atpakaļ uz nra.lv

"Bīstamo mājsaimnieču" aktrisei piespriests cietumsods par meitas iestājeksāmenu viltošanu

Ziņu aģentūra LETA 14.septembris 2019, 14:21
 
AP / Scanpix / LETA
ASV seriāla "Desperate Housewives" ("Bīstamās mājsaimnieces") aktrisei Felisitijai Hafmanei piespriests 14 dienu cietumsods par 15 000 ASV dolāru (13 500 eiro) nelikumīgu maksāšanu, lai viltotu savas meitas standartizēto iestājeksāmenu (SAT) rezultātus.

Prokuratūra Hafmanei prasīja vienu mēnesi ilgu cietumsodu, bet viņas advokāti centās panākt nosacītu atbrīvošanu.

Aktrise savu vainu apsūdzībā par sazvērestību un krāpšanu atzina maijā. Tagad sešu nedēļu laikā viņai jāierodas cietumā, lai sāktu izciest sodu, kā arī jāsamaksā 30 000 ASV dolāru soda nauda un jānostrādā 250 stundas sabiedriski lietderīgos darbos.

"Es vēlētos vēlreiz atvainoties par savu rīcību savai meitai, savam vīram, savai ģimenei un izglītības kopienai," lasāms pēc sprieduma nolasīšanas Hafmanes izplatītajā paziņojumā. "Un jo īpaši vēlos atvainoties skolēniem, kas ik dienu smagi strādā, lai iestātos augstskolā, un viņu vecākiem, kas daudz ziedojas, lai atbalstītu savus bērnus," piebilda aktrise.

Prokurora vietnieks Ēriks Rozens atzina, ka prokuratūrai nav iemesla apšaubīt apsūdzētās skaidrojumu par nozieguma iemesliem - bailes un nedrošību kā vecākam. Tomēr viņš uzsvēra, ka "būt par vecāku ir biedējoši, nogurdinoši un satraucoši, bet to piedzīvo visi vecāki".

Tiesnese Indaira Talvāni, nolasot spriedumu, atzina, ka lieta cilvēku sašutumu izraisījusi ne jau tādēļ, ka kādam būtu pārsteigums, ka uzņemšana augstskolā nav balstīta tikai bērna spējās un panākumos, bet gan tādēļ, ka Hafmane rīkojās, "lai iegūtu vēl lielākas priekšrocības" "jau tā naudas un privilēģiju sakropļotajā" sistēmā.

56 gadus vecā aktrise, kas pasaules slavu iemantojusi ar Linetas lomu seriālā "Bīstamās mājsaimnieces", kļuvusi par pirmo notiesāto vecāku, kas apsūdzēts par krāpšanos, lai panāktu savu bērnu uzņemšanu prestižās augstskolās.

Skandāls ASV atklājis plašas shēmas, kuras turīgi vecāki ar labiem sakariem izmanto, lai panāktu savu bērnu uzņemšanu "īstajās skolās".

Kopumā ASV Tieslietu ministrija līdz šim plašākajā skandālā par uzņemšanu augstskolā apsūdzējusi 51 personu.

To vidū ir vecāki, kas manipulējuši ar savu bērnu pārbaudījumu rezultātiem un maksājuši kukuļus treneriem, lai viņu bērni tiktu uzņemti elitārās skolās kā sporta izcilnieki, lai gan nemaz nenodarbojas ar konkrēto sporta veidu.

Hafmanes samaksātie 15 000 ASV dolāru ir salīdzinoši maza summa. Apsūdzībās minēts, ka atsevišķi vecāki veikuši maksājumus līdz par pusmiljona ASV dolāru apmērā, lai panāktu savu bērnu uzņemšanu izvēlētajā augstskolā.

Līdz šim 15 lietā apsūdzētie vecāki ir atzinuši savu vainu, bet 19 - to nolieguši.

Apsūdzēto vidū ir arī seriāla "Full House" ("Pilna māja") zvaigzne Lorija Lohlina un viņas vīrs, modes dizaineris Mosimo Džannulli, kuri tiek apsūdzēti par to, ka krāpnieciskā ceļā panāca abu savu meitu uzņemšanu Dienvidkalifornijas Universitātē kā sportistes, lai gan viņas nemaz ar sportu nenodarbojās.

Līdz šim vienīgais lietā notiesātais bija bijušais Stenforda Universitātes burāšanas treneris Džons Vandemērs, kuram tika piespriesta viena diena cietumā. Viņš atzina, ka ir palīdzējis studentiem iestaties prestižajā augstskolā kā sportistiem, ja viņa burāšanas programma saņems 270 000 ASV dolāru ziedojumu.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 12:10

Jaunākās diskusijas