Atpakaļ uz nra.lv

Dziedātāja Ieva Sutugova 26 gadus cīnās ar kādu slimību

tautaruna.lv 5.septembris 2019, 14:33
 
Vladislavs Proškins/F64
Dziedātāja Ieva Sutugova atklāj, ka jau 26 gadus cīnās ar migrēnu.

Septembra pirmā nedēļa tiek atzīmēta kā migrēnas nedēļa, kuras mērķis ir pievērst uzmanību šai saslimšanai, izglītot sabiedrību par to un mazināt aizspriedumus. Ar migrēnu slimo aptuveni viens miljards cilvēku pasaulē, tā ir visbiežāk sastopamā galvas smadzeņu slimība.

Ar savu pieredzi, sadzīvojot ar migrēnu, dalās arī Ieva.

Sociālajos tīklos viņa raksta, ka ar migrēnu cīnās jau aptuveni 26 gadus.

"Arī es ar migrēnu cīnos nu jau aptuveni 26 gadus. Jā - tieši tik. Šo gadu laikā pietiekami esmu saskārusies ar ļoti asiem komentāriem, bieži pat nievājošiem un pazemojošiem. Biežākais ir smīns un teksts: “Netēlo”! Esmu vēmusi skolas gaitenī, daudzu cilvēku priekšā, gluži vienkārši nepaspēju līdz tualetei, jo skolotāja mani nelaida uz labierīcībām, sakot - nav ko tik bieži iet! Vēlāk no citas skolotājas dzirdēju tekstu: “ Jā, jā, visa skola jau runā par tavu “izrādi” gaitenī”. Darbos ir bijis dažādi - kad strādāju kopā ar draudzeni, viņa vienmēr ir saprotoša, jo zina. Citkārt skan teksti - nekas nevar būt svarīgāks par šo mēģinājumu. Un rezultāts vēl joprojām ir vainas sajūta. Vienmēr.
Cilvēkiem, kas cieš no migrēnas, nav viegli atrast darbu, jo kurš darba devējs ticēs (un kuram interesē), ka cilvēks gluži vienkārši 2-3 dienas nevar piecelties no gultas smago sāpju dēļ," raksta Ieva.

View this post on Instagram

A post shared by Ieva Sutugova (@ievasutugova) on

Migrēna skar visus cilvēka dzīves aspektus, tāpēc slimības radītā negatīvā ekonomiskā ietekme (tiešās un netiešās slimības kontroles izmaksas) Latvijā ir diezgan augsta. Šā gada pavasarī Rīgas Ekonomikas augstskolas (REA) sadarbībā ar Budapeštas Corvinus universitāti veiktais pētījums “Migrēnas ekonomisko izmaksu novērtējums Latvijā un Lietuvā” uzrāda, ka migrēnas izplatība Latvijā šobrīd sasniedz 11,4%, t.i., šī diagnoze skar vairāk nekā katru desmito Latvijas iedzīvotāju. Migrēnas kopējās izmaksas Latvijā pēc ļoti konservatīvām aplēsēm ir 112,26 miljoni eiro gadā, kas atbilst 0,42% no Latvijas IKP. Aptuveni 74% ir netiešās slimības izmaksas jeb izmaksas, kas saistītas ar migrēnas pacientu piespiedu darba kavējumiem un samazinātām darba spējām.

Šos datus apstiprina arī Latvijas Galvassāpju pacientu biedrības aptaujas rezultāti - 40% no migrēnas pacientiem pēdējā mēneša laikā migrēnas dēļ nav varējuši ierasties darbā 1 - 6 dienas. Kopumā 80% no aptaujātajiem atzīst, ka migrēna ietekmē viņu profesionālo dzīvi - pat ja darbs netiek kavēts, migrēna traucē koncentrēties darbam un strādāt maksimāli efektīvi, migrēnas dienās darba efektivitāte ir samazināta vismaz par 50%.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 11:19

Jaunākās diskusijas