Rīgas domniekiem autostāvvietai ļauj tērēt 50 eiro mēnesī

Rīgas domes deputātu privileģētā iespēja novietot automašīnu Vecrīgā bez maksas (vai nodot caurlaidi kādam citam) šogad ir beigusies. Tagad deputātiem, tāpat kā ikvienam, par automašīnas novietošanu pie Vecrīgas ir jāmaksā, tajā skaitā 5 eiro par pirmo stundu, ja automašīna atstāta 11. novembra krastmalā, posmā no Jaunielas līdz Poļu gātei, tas ir autostāvvietā, kur 1. oktobrī lētākā B tarifu zona tika nomainīta pret dārgāko R zonu. Tieši šodien Rīgas domes Satiksmes un transporta lietu komitejas sēdē tiks lemts, vai atgriezt šajā vietā lētāko zonu.
©Oksana Džadana/ F64

Deputātiem 50 eiro kompensācija

Bezmaksas caurlaižu noņemšana vēl nenozīmē, ka nu deputātiem būtu jādodas uz Rīgas domes sēdēm ar kājām. Rīgas domes Sabiedrisko attiecību nodaļas projektu koordinatore Aira Šmelde Neatkarīgo informē, ka

kopš šā gada 1. janvāra Rīgas domes deputātiem ir pārtraukta “Rīgas satiksmes” maksas autostāvvietu abonementa lietošana (viena šāda abonementa cena bija 250 eiro mēnesī).

Rīgas domes deputāti kā alternatīvu maksas stāvvietu izmantošanai lieto “Riga card” un e-talonus. Tiesa, gan aplikācijai, gan e-talonam ir noteikts limits 50 eiro mēnesī. Tostarp apmaksa tiek veikta pēc fakta, tas ir, ja deputāts, piemēram, neizmanto visu limitu, pašvaldība veic maksājumu tikai par faktiski izmantoto stāvvietas laiku.

“Atzīmējam, ka ne visi deputāti izmanto šo iespēju. Tādējādi šādu darba organizācijas uzlabojumu rezultātā pašvaldība saistībā ar viena pašvaldības deputāta izdevumiem par maksas autostāvvietu izmantošanu jau vienā mēnesī iegūst vismaz 200 eiro ietaupījumu,” skaidro A. Šmelde.

Solījumi trīs mēnešu garumā

Rīgas domes pagaidu administrācija pagājušā gada 21. augusta sēdē, tas ir, nedēļu pirms Rīgas domes ārkārtas vēlēšanām, nolēma, ka autostāvvietai 11. novembra krastmalā no Jaunielas līdz Bīskapa gātei un no Bīskapa gātes līdz Poļu gātei (bruģētajā daļā) tobrīd esošā B tarifa zona jānomaina uz R zonu, jo tas “veicinās transporta plūsmas samazināšanu Rīgas vēsturiskajā centrā A un R zonā, motivējot Rīgas iedzīvotājus savus transportlīdzekļus novietot B un C zonās”. Izmaiņas stājās spēkā 1. oktobrī, būtiski palielinot maksu par automašīnas novietošanu šajā stāvvietā, proti, iepriekš stāvvieta šajā vietā uz 2 stundām maksāja 3,60 eiro rīdzinieka kartes īpašniekiem un 4,50 eiro pārējiem, bet no 1. oktobra - 13 eiro (5 eiro par pirmo stundu , 8 eiro - par nākamo).

Iepazinies ar šīm izmaiņām, pagājušā gada 30. septembrī pašreizējais Rīgas mērs Mārtiņš Staķis, vēl būdams Rīgas mēra amata kandidāts, savā “Facebook” kontā rakstīja, ka R zonas noteikšana 11. novembra krastmalā posmā no Jaunielas līdz Poļu gātei viņam šķiet nesamērīga. Rīgas domes koalīcija esot vienisprātis par to, ka “jāaptur un jāpārvērtē noteikumu izmaiņas, kas no 1. oktobra ievērojami palielina maksu par “Rīgas satiksmes” apsaimniekotajām stāvvietām 11. novembra krastmalā. Ir gadījumi, kad stāvvietu maksas palielināšana ir pamatota, bet šoreiz lēmums jāpārvērtē, jo no tā ciestu Covid-19 krīzes novājinātie Vecrīgas ēdināšanas uzņēmumi, un iedzīvotāji (to skaitā mediju pārstāvji), kuriem jāapmeklē Vecrīgā esošās valsts un pašvaldību iestādes”. Izskatās, ka ar solījumu pildīšanu nemaz tik raiti nesokas, jo no šī brīža ir pagājuši vairāk nekā trīs mēneši, Mārtiņš Staķis ir kļuvis par mēru, bet izmaiņas šīs stāvvietas tarifa zonā tā arī nav sekojušas. Tieši šodien šo jautājumu plānots skatīt Rīgas domes Satiksmes un transporta lietu komitejas sēdē. Taču pat gadījumā, ka komitejas lēmums būs pozitīvs, tam ir vajadzīgs Rīgas domnieku lielākās daļas atbalsts. Visticamāk, tas būs, jo arī pašiem Rīgas domes deputātiem var ievajadzēties novietot šajā autostāvvietā savu automašīnu.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā