Valsts svētkos šogad salūta nebūs

Pandēmijas diktēto sociālās distancēšanās pasākumu dēļ Latvijas Republikas proklamēšanas dienā 18. novembrī izpaliks tradicionālais svētku salūts. Līdz vakar vakaram vēl nebija arī skaidrs, vai šogad notiks gaismas ikgadējais festivāls „Staro Rīga”.
©Dmitrijs Suļžics/F64

No ikgadējās svētku uguņošanas valsts svētkos šogad atteikusies arī Jelgava, Daugavpils, Liepāja un citas pilsētas.

Neatkarīgā

Svētku salūts 18. novembrī ir priecējis rīdziniekus un pilsētas viesus teju ik gadus, kopš Latvija atzīmē Latvijas Republikas proklamēšanas dienu. Par uguņošanu gādā Rīgas dome, ik gadu tam atvēlot vairākus tūkstošus, desmitus tūkstošus un simtgadē pat vairākus simtus tūkstošus eiro, piemēram, 2010. gada uguņošana izmaksāja 7438 latus jeb 10 583 eiro, savukārt 2018. gadā - valsts simtgadē ‒ gaismas uzvedums „Saules mūžs” - 370 tūkstošus eiro.

Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departaments informē, ka, ievērojot epidemioloģisko drošību, valsts svētkos šogad nebūs ierastie, tradicionāli kupli apmeklētie pasākumi, tādi kā uguņošanas priekšnesums 11. novembra krastmalā un svētku svinības pie Brīvības pieminekļa. Pilsēta šajā laikā būs saposta svētku noformējumā ‒ karoglentes pie apgaismes stabiem uz tiltiem un ceļu pārvadiem, karogkonstrukcijas pilsētas skvēros un laukumos, dzīvās uguns noformējums un vides objekti kanālmalā.

Šobrīd svētku programmā iekļauto koncertu un pasākumu norise tiek pārplānota, lai tos varētu apmeklēt noteiktais apmeklētāju skaits un tie notiktu saskaņā ar epidemioloģiskajām prasībām. Ir plānots palielināt iecerēto svētku koncertu skaitu un iedzīvotājiem piedāvāt vairākus koncertu norises laikus.

Par to, vai līdztekus valsts svētku atzīmēšanai, notiks arī gaismas ikgadējais festivāls „Staro Rīga”, tika spriests vakar vakarā.

Valdības lēmums paredz, ka no 30. oktobra publiskos pasākumos kopā drīkstēs būt ne vairāk kā 300 cilvēki gan iekštelpās, gan ārpus telpām. Turklāt arī ārtelpās, pulcējoties ne vairāk kā 300 cilvēkiem, nedrīkst pārsniegt 50% ārtelpas kapacitāti un ir jānodrošina vajadzīgā distance starp apmeklētājiem. Iepriekš publisku pasākumu vai saimniecisko pakalpojumu sniegšanas vietās iekštelpās drīkstēja pulcēties līdz 300 cilvēku, bet ārtelpās ‒ līdz 1000 cilvēku.

Veselības ministrija aicina rūpīgi izvērtēt nepieciešamību apmeklēt publiskus pasākumus, uzsverot, ka vietās, kur pulcējas daudz cilvēku, ir lielāks risks inficēties.

Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departaments projektu finansēšanas konkursu gaismas festivālam „Staro Rīga” izsludināja jau vasaras sākumā. Šī gada festivāla tēmai „Gaismēnas” mākslinieki tika aicināti pieteikt gaismas objektus jebkurā no daudzveidīgajām gaismas mākslas izpausmes formām, domājot ne tikai par pilsētvidi, bet arī par virtuāliem gaismas objektiem, ko festivāla skatītāji var veidot un pilnveidot arī attālināti, izmantojot dažādas inovatīvas tehnoloģijas.

Šā gada „Staro Rīga” projektu līdzfinansēšanas konkursā uzvarēja 14 dalībnieki, kuriem piešķiramais līdzfinansējums variē no 3500 eiro līdz 27 825 eiro. Kopējais līdzfinansējums pārsniedz 209 555 eiro.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā