Olimpiskais centrs ne tikai sportistiem, bet visai Latgalei

Latvijā ir septiņi olimpiskie centri, kuru izveidošanas galvenā misija bija augsto sasniegumu sportistu nodrošināšana ar labām treniņbāzēm, kā arī lielo sporta notikumu norises vietas. Tajā pašā laikā olimpiskie centri kalpo ne tikai augsto sasniegumu sportam, bet arī sporta skolu audzēkņiem un jebkuram iedzīvotājam, kurš vēlas sportot vai aktīvi pavadīt brīvo laiku.
©Publicitātes foto

Seko jaunākajām tendencēm

Atšķirībā no lielākās daļas olimpisko centru Daugavpilī vairāk nekā puse Olimpiskā centra kapitāldaļu pieder Latvijas Olimpiskajai komitejai (LOK), nevis pašvaldībai. Tas nozīmē, ka Olimpiskais centrs nestrādā kā pašvaldības kapitālsabiedrība, bet kā parasta SIA. Pašvaldība centra darbu nedotē - nauda darbības nodrošināšanai ir jānopelna pašiem. Centra valdes loceklis Vladimirs Šteinbergs uzsver: „Ienākumu avoti darbības nodrošināšanai ir vairāki, piemēram, no LOK, ja augsto sasniegumu sportisti izmanto Daugavpils Olimpiskā centra infrastruktūru, sporta klubu maksājumi par telpu nomu, ieņēmumi no pakalpojumiem pašvaldības sporta skolām, kuras apmaksā sporta audzēkņu treniņu iespējas centrā, kā arī privātpersonu samaksātā nauda par Olimpiskā centra apmeklējumu.”

Olimpiskais centrs aktīvi meklē jaunas iespējas, kā piesaistīt klientus, aicinot izmantot savu infrastruktūru, tostarp baseinu un relaksācijas zonu. Domājot par jauniem pakalpojumu veidiem, kas varētu interesēt ne tikai daugavpiliešus, bet arī daudz plašāka reģiona cilvēkus, tostarp lietuviešus, uzsākts peldbaseina pilnveidošanas process ‒ ir iecerēts izveidot bērnu stūrīti ar slidkalniņu, strūklaku un mazo bērnu baseinu. Vladimirs Šteinbergs lēš, ka jaunie elementi piesaistīs ģimenes ar bērniem - brīvdienās varētu tikt organizētas ģimeņu dienas.

Redzot, ka mūsdienu jaunajiem cilvēkiem vajag ko vairāk par svaru zāli, ir iekārtota krosfita nodarbību zāle, kas aprīkota ar mūsdienīgām treniņu iekārtām.

Labi apstākļi lielajam sportam

Viens no Daugavpils Olimpiskā centra lepnumiem ir specializētā paukošanas zāle ar desmit celiņiem. Līdzvērtīgas zāles nav ne tikai Latvijā, bet arī visā Baltijā, ar lepnumu pauž centra vadītājs. Vaicāts par sportiskajiem sasniegumiem šajā sporta veidā, Šteinbergs neslēpj, ka pēdējos gados sasniegumi nav tik labi, kā gribētos. Tas atsaucas arī uz augsta līmeņa sacensību rīkošanu: „Pagaidām mums nav sportistu, kas varētu stāties pretī spēcīgiem konkurentiem, tāpēc starptautiskās sacensības norit reti - 2016. gadā šeit noritēja Ziemeļeiropas valstu čempionāts. Taču 2000. gada olimpiskajās spēlēs Sidnejā 16. vietu paukošanā ar špagu izcīnīja daugavpiliete Jūlija Vansoviča, kura pašlaik pati strādā par paukošanas treneri.”

Viens no populārākajiem sporta veidiem Daugavpilī ir brīvā cīņa. Sasniegumi šajā sporta veidā daugavpiliešiem ir labi, tāpēc pavisam droši var teikt, ka radītie apstākļi - labi aprīkota cīņas sporta zāle ‒ sevi pilnībā attaisno. Šogad zāle papildināta ar sektoru spēka treniņiem.

Futbols un vēlreiz futbols

Pats populārākais sporta veids Daugavpilī ir futbols. Lai gan tas vairāk ir sporta klubu un sporta skolas pārziņā, Olimpiskais centrs nodrošina nepieciešamo infrastruktūru. „Gandrīz visi mazie futbolisti, kuru skaits šogad jau tuvojas sešiem simtiem, gan ziemā, gan vasarā izmanto Olimpiskā centra infrastruktūru.” Līdz galam neatrisināts ir futbola stadiona jautājums, kurš atrodas uz Olimpiskā centra zemes. Pirms diviem gadiem Futbola federācija, pamatojoties uz līgumu ar pašvaldību par abpusējām investīcijām futbola stadiona izveidē, veica mākslīgā seguma nomaiņu, savukārt pašvaldība savu daļu - tribīņu un ģērbtuvju būvniecību pagaidām nav realizējusi. Olimpiskā centra vadītājs cer, ka drīzumā jautājums tiks atrisināts un jau nākamgad būs tribīnes ar jumtu, lai Olimpiskā centra stadionā būtu iespējams organizēt arī Latvijas futbola virslīgas spēles.

Rehabilitācija, fizioterapija un veselības uzraudzība

Pagaidām fizioterapija, rehabilitācijas un sporta ārsta pieejamība Olimpiskajā centrā nav labākajā kvalitātē. Valdes loceklis skaidro: „Centra telpās ir izvietots pašvaldības pārziņā esošais Sporta medicīnas centrs, taču tā pakalpojumu kvalitāte un klāsts neatbilst šodienas vajadzībām, tāpēc esam uzsākuši pārrunas ar pašvaldību par Sporta medicīnas centra pilnveidošanu - ir vajadzīgi ne tikai fizioterapeiti, kuri prot palīdzēt gan pieaugušiem sportistiem, gan iemācīt bērniem, kā sevi pasargāt no sporta traumām, bet arī rehabilitologi un ārsti, kas seko līdzi sportista slodzēm un treniņu grafikam. Mēs redzam, kā attīstās fizioterapijas centri Ventspils, Valmieras un Liepājas olimpiskajos centros - arī Daugavpilī vēlamies mainīt esošo situāciju un sekot viņu paraugam. Tas ir ļoti svarīgs aspekts gan augstu sasniegumu sportistiem, gan jebkuram cilvēkam, kurš vēlas kustēties un dzīvot bez sāpēm.”

Olimpiskais centrs aicina kustēties, vingrot, peldēt, iet saunā, apmeklēt sāls istabu, kas ne tikai uzlabo fizisko stāvokli, bet arī emocionālo, jo kompleksa pieeja savai fiziskajai un garīgajai veselībai vienmēr dod gaidīto rezultātu.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā