Daugavpils cietoksnis – Latvijas tūrisma jaunā pērle

Daugavpils pilsēta var droši lepoties ar unikālu 19. gs. valsts nozīmes arhitektūras un kultūrvēstures pieminekli – Daugavpils cietoksni. Tas ir Austrumeiropā vienīgais gandrīz bez izmaiņām saglabājies 19. gs. pirmās puses cietoksnis un pēdējais uzbūvētais bastionu tipa cietoksnis pasaulē, kura platība ir 150 ha. Cietokšņa teritorija atrodas abos Daugavas krastos un no putna lidojuma izskatās pēc saules, zvaigznes, bruņurupuča vai sikspārņa silueta. Pēdējos gados Daugavpils cietoksnis ir kļuvis par vienu no Latgales un arī Latvijas populārākajiem apskates objektiem un ekskursiju galamērķiem.
20.08.2020. Agrita Jasāne Abonē digitālo avīzi Neatkariga.lv bez maksas
 
©Jānis Bautra

Daugavpils cietoksni sāka celt 1810. gadā, bet celtniecība pilnībā tika pabeigta tikai 1878. gadā, kad pats cietoksnis kā fortifikācijas būve jau bija stipri novecojis.

Cietokšņa teritorijā ir atjaunotas vairākas vēsturiskās ēkas, tostarp cietokšņa ūdens pacelšanas ēka, kur pašlaik darbojas Daugavpils cietokšņa kultūras un informācijas centrs, kas sniedz informāciju par cietokšņa vēsturi, piedāvā apskatīt vēsturisko rasējumu, fotogrāfiju un karavīru formas tērpu ekspozīciju, kā arī pieteikt izzinošas ekskursijas cietoksnī. Bijušajā artilērijas arsenāla ēkā atrodas Daugavpils Marka Rotko mākslas centrs. Tas ir daudzfunkcionāls laikmetīgās mākslas komplekss, kas ir vienīgā vieta Austrumeiropā, kur var apskatīt pasaules slavenā gleznotāja, abstraktā ekspresionista Marka Rotko oriģināldarbus, kā arī citas mainīgās mākslas izstādes.

Restaurētajos Nikolaja vārtos atrodas Daugavpils sikspārņu centrs un vēsturisko tērpu kolekcija “Atmiņu lāde”. Daugavpils sikspārņu centrā var apskatīt pastmarku kolekciju un mākslas darbus ar sikspārņu tēliem, iepazīties ar to dzīvesveidu un apkārtējo vidi. Ir iespēja pieteikt dienas un nakts ekskursijas, kuru laikā var uzzināt par sikspārņu dzīvesveidu, kā arī apskatīt viņu mītni. Vēsturisko tērpu kolekcija “Atmiņu lāde” piedāvā pielaikot greznus 19. - 20. gs. vēsturiskos tērpus un iemūžināt sevi tajos fotosesijās.

Daugavpils cietokšņa bijušajā provianta magazīna ēkā jeb pārtikas noliktavā darbojas mākslas galerija “Baltais zirgs”, kas ir arī mākslas salons un studija. Te mākslas darbus var ne tikai aplūkot, bet arī iegādāties. Šīs ēkas otrajā stāvā atrodas salons antikvariāts “Housevintage”, kur var apskatīties un iegādāties 19. gs. beigu un 20. gs. mēbeles, interjera elementus, ieroču kopijas un daudz ko citu. No pagājušā gada šajā pašā ēkā atrodas arī Medicīnas izstāde ar kontracepcijas ekspozīciju. Trijās plašās zālēs apskatāmi priekšmeti, fotogrāfijas un dokumenti, kas sniedz plašu informāciju par medicīnu un medicīnas iestāžu vēsturi. Viena no zālēm veltīta kontracepcijai. Daugavpils cietoksnī ir atvērts arī privātkolekcionāru izveidots Pirmā pasaules kara muzejs “Pie komandanta”, kur var apskatīties kara artefaktus, kas atrasti arī Daugavpils apkaimē.

Cietokšņa teritorijā atrodas atjaunots koka tilts pār aizsarggrāvi, sardzes ēka (kordegarde) pie Nikolaja vārtiem, cietokšņa aizsargvaļņi, populārākais cietokšņa vides objekts “Cietokšņa spoks”, kas izskatās pēc kara zirga. Diennakts tumšajā laikā, zīmējot uz tā ar lukturīša gaismu, tas atstaro zīmējumu. Netālu var aplūkot vides objektu “Rothko”, “Veltījumu Rotko”, kā arī vēsturiskos lielgabalus un Daugavpils cietokšņa dārzu.

Daugavpils cietoksnis ir ievērojamākais pilsētas kultūrvēsturiskais piemineklis, kā arī Daugavpils pilsētas simbols. Mūsdienās tas strauji attīstās kā tūrisma un kultūras centrs, un ik gadu to apmeklē arvien vairāk tūristu no Latvijas un ārvalstīm. Tā senatnīgās ēkas, ielas un nocietinājumi sniedz vēsturiskas liecības par laika periodiem cietoksnī, kad tur atradās dažādu varu armijas. Cietokšņa teritorija ir atvērta apmeklēšanai un apskatei jebkurā laikā, jo tas ir pilsētas mikrorajons un apmeklējums ir par brīvu, izņemot atsevišķus tūrisma objektus.

Iegūt informāciju par cietokšņa vēsturi, tūrisma objektiem tajā, kā arī pasūtīt ekskursijas gida vadībā, iegādāties suvenīrus un iegūt bezmaksas cietokšņa karti var Daugavpils cietokšņa Kultūras un informācijas centrā (Nikolaja ielā 5), tālr.: +371 65424043, +371 28686331 vai rakstot uz e-pastu cietoksnis@daugavpils.lv vai arī Daugavpils Tūrisma informācijas centrā (Rīgas iela 22a), tālr. +371 654 22818, +371 2644810, e-pasts: turisms@daugavpils.lv.

Vairāk informācijas par tūrisma iespējām Daugavpilī mājas lapā www.visitdaugavpils.lv.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā