Vieta, kur sapņu putnus audzina…

Tā par savu skolu saka Daugavpils Valsts ģimnāzijas saimei piederīgie, citējot ģimnāzijas himnu, kuras autore ir ģimnāzijas absolvente.
20.08.2020. Oksana Petaško, DVĢ direktore Abonē digitālo avīzi Neatkariga.lv bez maksas
 
Daugavpils Valsts ģimnāzija Latgales novada skolēniem piedāvā efektīvu, kvalitatīvu, konkurētspējīgu un mūsdienīgu vidējo izglītību ©Publicitātes foto

Daugavpils Valsts ģimnāzija atrodas Daugavpils sirdī - pilsētas vēsturiskajā centrā, un tās vēsture jau gandrīz 190 gadus cieši jo cieši saistīta ar Daugavpils vēstures lappusēm un cilvēkiem.

Latviskuma saliņa multinacionālajā Daugavpilī

Skolas pirmssākumi meklējami 1831.gadā, kad Dinaburgā (Daugavpilī) tika atvērtas pirmās divas apriņķa muižniecības skolas klases. Tā bija pirmā vidējā valsts mācību iestāde krievu muižnieku, virsnieku un ierēdņu bērniem - zēniem. Pēc 90 gadiem, 1921.gadā, uz jau izveidotās reālskolas bāzes tika atvērta Daugavpils Valsts vidusskola ar latviešu mācību valodu. Skolas telpās darbojās arī Daugavpils pedagoģiskais seminārs (līdz 1923.g.), Latgales Tautas konservatorija (1923.- 1935.) un Daugavpils Latviešu biedrības komercskola (1926.-1937.). Valsts vidusskola līdz ar to kļuva par pirmo latviskās izglītības centru Daugavpilī. Kopš tā laika skola nereti tiek saukta par latviskuma saliņu multinacionālajā Daugavpilī.

Augsti mācību sasniegumi

Laika gaitā skolai tika vairrākkart mainīts tās nosaukums, līdz 2004.gadā tā tapa par Daugavpils Valsts ģimnāziju - skolu, kas Latgales novada skolēniem piedāvā efektīvu, kvalitatīvu, konkurētspējīgu un mūsdienīgu vidējo izglītību. Skolu, kas lepojas ar savu bagāto vēsturi un no paaudzes paaudzē koptajām tradīcijām, skolas himnu, karogu un devīzi, kurai izvēlēti Raiņa vārdi “Mainies uz augšu!”.

Sekojot devīzei, ģimnāzija nemitīgi mainās, pārveidojas, neapstājas uz sasniegtā, ir atvērta jaunajam. Skolas ikdiena un vide ir dinamiska, mūsdienīga, atbalstoša un uz sasniegumiem vērsta. Ģimnāzijai ir nemainīgi augsti mācību sasniegumi. Šogad Ata Kronvalda Zvaigžņu reitingā (tiek ņemti vērā skolēnu rezultāti starptautiskajās olimpiādēs) ģimnāzija dala godpilno 6.-9. vietu, Latvijas skolu reitingā darbā ar talantīgajiem bērniem (skolēnu rezultāti mācību priekšmetu olimpiādēs un zinātniskās pētniecības darbu konkursos) valsts ģimnāziju grupā - 10.vietu, kā arī iegūta “Ekselences balva” ķīmijas skolotāju grupā. Patiess lepnums, gandarījums un apbrīna par skolotāju un skolēnu ieguldīto darbu, neatlaidību un iekšējo nepieciešamību tiekties uz izcilību!

Moderna mācību vide

Pārmaiņas un pilnveidošanās norit ne tikai mācību darbā. 2019.gada augustā noslēdzās skolas modernizācijas projekts un, uzsākot 2019./2020.m.g., skolēni un darbinieki ienāca gaišās telpās un jaunos mācību kabinetos, kas aprīkoti ar jaunākajām IKT un ergonomiskām mēbelēm. Skolēniem ir pieejama plaša sporta zāle un 2 peldbaseini. Skolas blakusēkā - dienesta viesnīca. Tuvākajā laikā tiks iekārtots mūsdienīgs informātikas kabinets, kā arī dabaszinību laboratorija.

Skolas loma nav tikai sniegt akadēmiskās zināšanas. Svarīgi ir dot jaunietim iespēju daudzpusīgi attīstīties, iziet no komforta zonas, izmēģinot ko jaunu, un pielietot jauniegūtās zināšanas un prasmes dzīvē. Jo lielāka pieredzes bagāža tiek sakrāta skolas gados, jo plašāks ir redzesloks un līdz ar to arī iespējas, skolu absolvējot.

Ģimnāzijā skolēniem ir iespēja:

- gūt apliecinājumu vācu valodas zināšanām, jo ģimnāzija ir viena no nedaudzajām skolām Latvijā, kas īsteno DSD (Deutsches Sprachdiplom) programmu, kuru apgūstot, skolēniem ir iespēja iegūt starptautiski atzītu vācu valodas prasmes (B1 un B2/C1 līmeni) apliecinošu sertifikātu, kas ļauj uzsākt studijas jebkurā vāciski runājošā valstī. 2019./2020.m.g. DSD I eksāmenu kārtoja 22, bet DSD II -12 skolēni;

- piedalīties starptautiskos projektos, gūstot nenovērtējamu pieredzi;

- izpausties radoši, dejojot tautas deju kolektīvā “Leiļi”, dziedot jauktajā korī “Dveiņuva, ansamblī “Vēlreiz”, vai spēlējot teātri “Spēlmanīšos”;

- attīstīt medijpratību, kritisko domāšanu un argumentēšanas prasmes, debatējot latviešu, angļu vai vācu valodā debašu pulciņā “Pārliecība”;

- gūt pierādījumus savam uzņēmējdarbības talantam, dibinot skolēnu mācību uzņēmumu;

- būt fiziski aktīvam, spēlējot florbolu un apmeklējot peldēšanas nodarbības;

- iesaistīties Skolēnu līdzpārvaldes darbā;

- pilnveidot programmēšanas prasmes, darbojoties robotikas pulciņā;

- apgūt unikālus mācību priekšmetus: 7.kl. fakultatīvu “Mācīšanās pratība”, 10.-12.kl. “Personības līderības pamati”, “Dabaszinību zinātniskās valodas pamati” (latviešu-angļu val.), “Matemātikas zinātniskās valodas pamati” (latviešu-angļu val.), fakultatīvu “Matemātiskās analīzes pamati”;

- iespēju izvēlēties 3 no 11 ģimnāzijā piedāvātajiem padziļinātajiem kursiem un apgūt tādus specializētos kursus kā “Datu analīze”, “Bioekonomika”, “Publiskā uzstāšanās”, “Uzņēmējdarbības pamati”, “Filozofija” un trešā svešvaloda - vācu vai franču valoda.

Ģimnāzijas viesi un jaunpienācēji ikreiz ir pārsteigti par to, ka gaisotne skolā ir mierīga un salīdzinoši klusa. Starpbrīžos jaunieši mēdz spēlēt galda spēles, novusu vai vienkārši sarunāties, bet tad pēkšņi piecelties un izklīst pa klašu telpām, pārsteidzot tos, kas nezina, ka skolā nav zvana, kas aicinātu uz stundu. Skolas zvans, kalts 1857.gadā, skan tikai 2 reizes gadā - Zinību dienā, aicinot uz pirmo mācību stundu, un Pēdējā zvana svētkos, ieskandinot pēdējo mācību stundu 9. un 12.klašu absolventiem. Bet pārējā laikā - ierasties uz stundu laikus ir ikviena pienākums un personīgā atbildība.

Kopīgi svētki

Ģimnāzijas saime - skolēni, skolotāji, skolas darbinieki, vecāki satiekās ne tikai ikdienas jautājumus risinot, bet arī svētku brīžos. Viens no skaistākajiem brīžiem ir Gada balvas pasniegšanas ceremonija mācību gada noslēgumā, kad skolēniem, klašu un interešu izglītības kolektīviem, skolotājiem, atbalsta personālam, skolas darbiniekiem, sabiedrības parstāvjiem tiek pasniegtas balvas 24 nominācijās: par sasniegumiem mācībās, olimpiādēs, sportā un konkursos, par radošumu, iniciatīvu, atbalstu, ieguldījumu ģimnāzijas attīstībā un personīgo izaugsmi. Tie ir gandarījuma svētki par gada laikā ikviena un kopā paveikto un sasniegto. Nepietiek vienkārši būt kopsolī ar laiku, ir jābūt vismaz vienu soli tam priekšā.

Lai ģimnāzijas audzēkņu sapņu putniem paveras plaši apvāršņi un to lidojumam - stipri spārni!

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā