Ieplānoti Jurģi "Cimdiņa" un "Selgas" bērniem

Deinstitucionalizācijas programmas ietvaros Ventspils pašvaldība, piesaistot pieejamos ES projektu līdzekļus, realizē divus infrastruktūras objektus, kuru pieejamība būtiski uzlabos gan pilngadīgu personu ar garīga rakstura traucējumiem, gan arī bērnu ar funkcionāliem traucējumiem un bez vecāku gādības palikušo bērnu ikdienu.
SPĀRU SVĒTKI. 14. jūlijā, klātesot pilsētas domes priekšsēdētājam Aivaram Lembergam un dienas centra “Cimdiņš” apmeklētājiem, topošajai centra mājvietai Kuldīgas ielā 4 tika svinēti spāru svētki ©Dmitrijs SUĻŽICS, F64 Photo Agency

Dmitrijs SUĻŽICS, F64 Photo Agency

“Cimdiņa” bērniem būs jaunas mājas

Ventspilnieki turpat 10 gadu laikā ir iepazinuši dienas centra “Cimdiņš” bērnus, kuri dodas ekskursijās uz Ventspils ražotnēm, piedalās pilsētas pasākumos, apmeklē baseinu, teātri un zina, kā jāuzvedas sabiedrībā. Šie ir īpaši bērni, kuriem dienas centrs “Cimdiņš” ir vieta, kur tiek lietderīgi pavadīts laiks, tiek apgūtas jaunas prasmes un izvirzīti izaicinoši mērķi. Ventspils pilsētas Sociālā dienesta vadītājas vietniece Kristīne Šteinberga stāsta: “Dienas centrs “Cimdiņš” ir dibināts 2010. gadā, taču tā vadītāja Ieva Sāmīte-Cērpa rūpes par bērniem ar funkcionāliem traucējumiem ir uzņēmusies vēl ilgi pirms centra dibināšanas. Vadītājas spēja organizēt un īstenot pasākumus, kas uzlabo šo bērnu spējas un dzīves kvalitāti, ir apbrīnojama. Viņas vadībā bērni un viņu vecāki ir ieguvuši jaunas iespējas un apguvuši jaunas prasmes. Likumsakarīgi, ka, domājot par deinstitucionalizācijas projektiem, pašvaldība lēma par plašāku telpu izveidošanu dienas centra “Cimdiņš” vajadzībām, vienlaikus deleģējot tam papildu funkcijas - ne tikai darbu ar bērniem, kuriem ir funkcionāli traucējumi, bet arī pilngadīgām personām ar garīga rakstura traucējumiem. Papildus, piesaistot projekta “Kurzeme visiem” finansējumu, dienas centrā “Cimdiņš” tiks īstenots atbalsts abām mērķa grupām un arī vecākiem.”

Plānots, ka “Cimdiņš” jaunajās telpās darbu uzsāks nākamā gada janvārī. Šobrīd kā dienas centra “Cimdiņš” klienti ir reģistrētas vairāk kā 200 personas, bet vienlaikus tajā uzturēties var vien 20 klienti, tāpēc nodarbību laiki tiek rūpīgi plānoti, lai katrs no klientiem saņemtu tieši to pakalpojumu, kurš nepieciešams. Jaunās telpas dos iespēju paplašināt klientu loku, nodrošinot iespēju vienlaikus ērti pakalpojumus saņemt 20 bērniem ar funkcionāliem traucējumiem un 30 pilngadīgām personām ar garīga rakstura traucējumiem.

"Kurzeme visiem" - atbalsts vecākiem, bērniem un pieaugušajiem

Kopš 2016. gada Ventspilī tiek realizēts projekts “Kurzeme visiem”, kura mērķis ir sniegt nepieciešamos pakalpojumus bērniem ar funkcionāliem traucējumiem un viņu vecākiem, kā arī pieaugušajiem ar garīga rakstura traucējumiem. Projektā, izvērtējot personu vajadzības un spējas, iekļauti 55 bērni ar funkcionāliem traucējumiem un 40 pilngadīgas personas ar garīga rakstura traucējumiem. Sociālā dienesta speciāliste darbam ar deinstitucionalizācijas mērķa grupām Dace Roģe skaidro: “Projektā “Kurzeme visiem” pirmos pakalpojumus bērniem ar funkcionāliem traucējumiem, proti, viņu aprūpi mājās, sākām sniegt 2017. gadā. Tā ir iespēja vecākiem ne tikai atrast laiku sev, bet arī strādāt. Bērna aprūpi mājās, lai vecākiem būtu brīvs laiks, varam sniegt līdz 10 stundām nedēļā, savukārt, ja vecāki strādā, tad pilnu darba laiku - 40 stundas nedēļā. Līdz šim šo pakalpojumu saņēmušas 6 ģimenes.” Kopš 2018. gada gan bērni ar funkcionāliem traucējumiem, gan viņu vecāki, gan pilngadīgas personas ar garīga rakstura traucējumiem var saņemt dažādu speciālistu konsultācijas, piemēram, psihologa, ergoterapeita, fizioterapeita, logopēda un sociālā darbinieka konsultācijas. Nākamajā gadā, kad tiks pabeigti rekonstrukcijas darbi dienas centra “Cimdiņš” jaunajā ēkā Kuldīgas ielā 4, personām, kurām tas nepieciešams, būs pieejami aizvien plašāki pakalpojumi.

LABS DARBS. Kristīne Šteinberga un Dace Roģe ir gandarītas, ka, apvienojot dažādu projektu iespējas, tiek būtiski uzlabota sociālā dienesta redzes lokā esošo cilvēku dzīves kvalitāte, it īpaši bērniem ar funkcionāliem traucējumiem un bērniem, kas palikuši bez vecāku gādības / Dmitrijs SUĻŽICS, F64 Photo Agency

Dace Roģe uzsver, ka, attīstot projektu, svarīgi ir piesaistīt arī tos, kuri līdz šim nav apmeklējuši dienas centru un lielāko dzīves daļu pavada mājās. Lai īstenotu šo mērķi, liels darbs jāiegulda komunikācijā ar vecākiem un ģimenes locekļiem - daudziem pietrūkst informācijas un zināšanu par aprūpējamās personas patiesajām iespējām. Piesaistot profesionāļus, aprūpējamās personas prasmes uzlabojas un dzīve kļūst interesantāka, kvalitatīvāka un mērķtiecīgāka gan klientiem, gan viņu piederīgajiem. Tā rezultātā klienti kļūst ievērojami patstāvīgāki un gatavi vairāk iesaistīties dažādās dzīves norisēs.

Bērni pārcelsies uz ģimenei pietuvinātu vidi

Šobrīd bērnunamā “Selga” dzīvo 14 bez vecāku gādības palikuši bērni. Ventspils pilsētas pašvaldība ir lēmusi, ka šāda institūcija ir fiziski un morāli nevecojusi, tāpēc ir jārada vide un apstākļi, lai šie bērni varētu dzīvot ģimenei pietuvinātā vidē. Tas nozīmē, ka pašiem kopā ar audzinātāju un auklīti būs jārūpējas par ēšanu, mājas uzkopšanu, budžeta plānošanu, dārza ierīkošanu un ravēšanu. Respektīvi, būs jāmācās dzīvot tā, kā tas notiek ikvienā ģimenē, kur ir mamma un tētis. Kristīne Šteinberga klāsta: “Šobrīd norit projektēšanas darbi ēkai Vītolu ielā 21, kur tiks izveidoti divi atsevišķi dzīvokļi ar virtuvi, dzīvojamo istabu, labierīcībām, guļamistabām. Dzīvokļi ir paredzēti līdz astoņiem bērniem katrā un sadzīve ieplānota kā ikvienā ģimenē. Ēka atrodas privātmāju rajonā, tai ir plaša apkārtējā teritorija, tāpēc būs iespēja izveidot gan dārzu, gan atpūtas un rotaļu zonu.” Plānots, ka bērni uz jauno mājvietu pārcelsies nākamā gada vasarā.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā