"Ādažu namsaimnieks": Mūs izvēlas reputācijas dēļ

Labs namu pārvaldnieks ir kā labs draugs, kurš vienmēr pilda solījumus un palīdz atrisināt problēmas. „Ādažu namsaimnieks” darbības moto: sacīts, darīts ‒ ir spēkā ik dienu. To pierāda arvien pieaugošais klientu loks Ādažos, Carnikavā un Garkalnē.
TIKPAT KĀ JAUNA. Jaunākais „Ādažu namsaimnieks” virzītais siltināšanas projekts Ādažos, Pirmajā ielā 43, ir pabeigts, un gandarīts par paveikto ir Juris Krūze ©Ģirts Ozoliņš/F64

Cilvēki izvēlas kvalitāti un precizitāti

Šobrīd „Ādažu namsaimnieks” sniedz pakalpojumus jau 48 dzīvojamo māju iedzīvotājiem, rūpējoties gan par ēku tehnisko stāvokli, gan pieguļošo teritoriju. Pēdējā gada laikā vēlmi kļūt par šī uzņēmuma klientiem, izteikuši deviņu daudzdzīvokļu māju iedzīvotāji, no tiem sešas mājas no ciemata Garkalnes novadā un trīs māju iedzīvotāji Carnikavā. SIA „Ādažu namsaimnieks” valdes loceklis Juris Krūze skaidro: „Mūsu uzņēmums neveic aģitācijas darbu un necenšas pārvilināt klientus. Parasti mūs uzrunā cilvēki, kuri nav apmierināti ar esošo namu pārvaldnieka darbu un no draugiem, radiem un kaimiņiem ir uzzinājuši par mūsu uzņēmumu. Tieši tā sākām sadarbību ar Garkalnes daudzdzīvokļu māju ciemata iedzīvotājiem. Savukārt Carnikavā ir mazliet cita situācija - lielākoties iedzīvotāji paši uztur savas mājas - pļauj zāli, veic sētnieku pienākumus, vajadzības gadījumā savāc naudu jaunām ārdurvīm vai citiem nepieciešamajiem remontdarbiem. Pirmo māju savā pārziņā Carnikavā pārņēmām pirms trīs gadiem. Acīmredzot citu māju iedzīvotāji ir pamanījuši, kā mainās teritorija un māja, apkārtējā vide, ja tai ir profesionāls pārvaldnieks, tāpēc ir lēmuši par līguma slēgšanu ar „Ādažu namsaimnieks”. Jāpiebilst, ka, pērkot namu apsaimniekošanas pakalpojumus, izdevumi būtiski nepieaug, tajā pašā laikā ir skaidri zināms, kas, kad un kāpēc tiek darīts, kā arī ir uzņēmums, kurš uzņemas atbildību, lai viss būtu kārtībā.”

Ģirts Ozoliņš/F64

Uzņēmuma struktūra veidota tā, lai katrai dzīvojamai mājai būtu sava kontaktpersona, kura pilnībā pārzina šīs mājas lietas, tehniskās vajadzības un īpašnieku vēlmes. Uz visām 48 dzīvojamām mājām ir trīs namu apsaimniekotāji, tas nozīmē, ka uz vienu darbinieku ir samērīgs skaits māju, kas dod iespēju maksimāli lielākai individuālajai pieejai sadarbībā ar katru klientu.

Carnikavā „Ādažu namsaimnieks” saskata labas attīstības perspektīvas, jo ciemats ir ar visai blīvu apbūvi, kompakts un viegli apsaimniekojams. Turklāt pozitīvās atsauksmes no mutes mutē nonāk pie kaimiņmāju iedzīvotājiem, un arī viņi vēlas uzlabot savu sadzīvi. Iespējams, ka tuvākajā laikā palielināsies apsaimniekoto māju skaits arī Ādažos, jo ir vairāku māju iedzīvotāji, kuri nav apmierināti ar esošo apsaimniekotāju, un šobrīd norit sarunas par potenciālo sadarbību ar „Ādažu namsaimnieks”.

Energoefektivitātes pasākumu līderis

„Ādažu namsaimnieks” ir uzņēmies virzītāja lomu projektiem, kas saistās ar ēku energoefektivitātes projektiem. Pagājušajā gadā vien ir pabeigti četri daudzdzīvokļu ēku energoefektivitātes uzlabošanas projekti Ādažos. Savukārt šogad plānots realizēt vēl četru māju energoefektivitātes uzlabošanas projektus, no tiem divi atrodas Carnikavā. Viens būvprojekts jau ir īstenošanas stadijā, savukārt otram jau ir saņemti visi saskaņojumi un drīz sāksies tā realizācija. Vēl divi projekti tiks īstenoti Ādažos. Juris Krūze informē: „Šobrīd Eiropas Savienības Struktūrfondu finansējums energoefektivitātes projektu atbalstam ir apturēts un nav zināms, kad un vai vispār tas tiks atjaunots. Burtiski dažu nedēļu pietrūka, lai pirms programmas apturēšanas mēs pagūtu iesniegt projektus par vēl divu māju siltināšanu. Projekti šīm mājām ir sagatavoti un gaida finansējumu - ceram, ka izdosies piesaistīt naudu no Covid-19 krīzes seku mazināšanas programmas - ēku siltināšanai un citiem infrastruktūras darbiem valdība paredzējusi 75 miljonus eiro. Ja izdosies īstenot arī šos divus projektus, tad Ādažos būs palikušas tikai piecas nesiltinātas daudzdzīvokļu ēkas.”

Iepriekš veiktie ēku energoefektivitātes uzlabošanas projekti ir sevi pilnā mērā attaisnojuši - visos projektos ir iegūts vairāk nekā 50% siltumenerģijas ietaupījuma. Vaicāts, ar cik lielām izmaksām un ar kādu periodu ir jārēķinās iedzīvotājiem, kuri izteikuši vēlmi uzlabot savas mājas tehnisko stāvokli, uzņēmuma vadītājs skaidro: „Katrs projekts, sasniedzamie mērķi, kredīta atmaksas termiņi un projekta izmaksas ir individuālas, tāpēc mēs nevaram runāt par vidējiem skaitļiem. Piebildīšu, ka pēdējos gados ir pieaugušas būvniecības izmaksas, piemēram, senāk varējām iekļauties 75 centos par kvadrātmetru, bet šobrīd esam priecīgi, ja cena ir zemāka par 1 eiro/m2.

Likumsakarīgi, ka tas ietekmē maksājuma apmēru. Bieži izskan viedoklis, ka ietaupītais maksājums par saņemto siltumenerģiju sedz kredīta apjomu. Tā gan nav taisnība - pieaugums būs vienmēr. Mums ir projekti, kur par divistabu dzīvokli papildus (pirms renovācijas maksājuma apjomam) jānovirza ap 10 eiro mēnesī, bet pēdējo projektu aprēķini parāda, ka iedzīvotājiem par divistabu dzīvokli ar kredīta atmaksas termiņu 15 gadi, maksājuma pieaugums varētu sasniegt līdz 30 eiro mēnesī. Viss ir atkarīgs no tā, ko izvēlas iedzīvotāji - garāku kredīta atmaksas termiņu un mazāku ikmēneša maksājumu vai īsāku termiņu un lielāku ikmēneša summu."

Atgādināsim, ka tagad attiecināmajās izmaksās, ko daļēji atbalsta Eiropas Savienības struktūrfondi, tiek iekļauta arī radiatoru nomaiņa, alokatoru uzstādīšana, inženiertīklu nomaiņa un vienkāršots kāpņu telpas remonts. Tas nozīmē, ka cilvēkam pastāv izvēles iespējas - dzīvot siltā mājoklī un maksāt par saņemto siltumu vairāk vai uzvilkt vilnas zeķes un maksāt mazāk. Iespēja regulēt temperatūru dzīvoklī un attiecīgi arī maksāt, ir liels ieguvums cilvēkiem ar zemiem ienākumiem.

Šobrīd jaunus pieteikumus ēku energoefektivitātes uzlabošanas pasākumiem nepieņem, jo Eiropas Savienības struktūrfondu siltināšanas programmas atbalsta instruments ir apturēts.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā