Atpakaļ uz nra.lv

Nedienas ar vakcināciju

Anete Ošleja 6.aprīlis 2021, 15:30
 
f64.lv, Dmitrijs Suļžics
Lieldienu brīvdienu laikā astoņās Latvijas pilsētās darbu sāka masu vakcinācijas centri.

Kā iepriekš pauda Veselības ministrija, tad masu vakcinācijas centriem kopumā tika piegādātas 9883 vakcīnu devas, tādējādi arī potēto personu skaitam bija jābūt tikpat iespaidīgam. Tomēr realitāte bija pavisam citādāka, pretēji tam, ka vakcīnas bija pieejamas, cilvēku atsaucība nebija tik liela.

Jezga brīvdienās bija visai liela saistībā ar masu vakcināciju. Garas rindas Rīgā pie masu vakcinācijas centriem, bet tukšums Liepājā, kur izlēma vakcināciju neturpināt, jo cilvēku interese bija nepietiekoša.

Ministrija steigšus, lai vērstu situāciju par labu, izvēlējas sniegt iespēju papildus jaunām prioritārajām grupām sākt vakcināciju. Brīvdienās tika sākta vakcinācija arī smagi slimu bērnu vecākiem un smagi slimu personu aprūpētājiem, un senioriem virs 60 gadu vecuma.

Tomēr par spīti jaunu prioritāro grupu atvēršanai, ministrijas vēlamais scenārijs kūtri piepildījās. Liela daļa cilvēku vai nu atteicās no vakcinācijas brīvdienās, vai viņiem nebija iespēja to izdarīt, jo bija nepieciešams ārsta norīkojums, bet ģimenes ārsti, taču svētku laikā nestrādāja!

Kā šorīt, 6. aprīlī, Veselības ministrs Daniels Pavļuts pauda, ka visai liela daļa cilvēku atteicās no vakcinācijas. Ministrs atzina, ka no plānotajām vakcīnām Lieldienu brīvdienās atteikusies vairāk nekā puse un pat 2/3 cilvēku, kas bija vakcinējamo rindā. Tam par pamatu kalpo gan vakcinācija svētku brīvdienas, gan nevēlēšanās saņemt "AstraZeneca" poti.

Par vakcinācijas procesu, notiekošo un visu pārējo runāja vai katrs otrais. Arī sociālajos medijos cilvēki dalījās ar savu pieredzi, kā ir viņiem, vai viņu radiniekiem veicies vai gluži pretēji neveicies ar vakcīnu saņemšanu. Kādam bija grūti sazvanīt un pieteikties uz vakcinēšanos.

Un tieši tā, ar to jau nedienas ar lielo vakcināciju nebeidzās. Svētdien nedarbojās bezmaksas vakcinācijas tālrunis 8989, jo tas darbojas tikai darba dienās un sestdienās. Bet iedzīvotāji turpināja uz saviem mobilajiem telefoniem saņemt īsziņas, kurās viņi tika aicināti zvanīt tieši uz šo tālruni un pieteikties potei, bet to neviens nevarēja izdarīt. Bija nepieciešams meklēt citu numuru. Tomēr zvanot uz citu norādīto tālruni, zvanu centru jauda nebija pietiekama un viņi nespēja visus zvanītājus apkalpot.

Savukārt citi sociālo mediju lietotāji dalījās ar savu pieredzi, ka viņu ģimenes locekļi vai paziņas ir devušies uz vakcinācijas centru, kur bija sarunāta konkrētā laikā potēšana, bet kad ieradās, vakcīnas jau bija beigušās.

Vienas vienīgas problēmas. Ministrija jau bija atzinusi, ka šajās svētku dienās šis būs izmēģinājums, tāds kā eksperiments, lai saprastu, kā darbojas masu vakcinācijas centri.

Pavļuts atzina, ka no sākta gala masu vakcinācija Lieldienās bijusi iecerēta kā eksperiments, lai pārbaudītu tehnisko gatavību, kā arī lai četrās brīvdienās nebūtu mazi vakcinēto skaitļi, kad Latvijā ir daudz vakcīnu. Skaitļi nebija mazi, salīdzinot ar citu brīvdienu uzrādītajiem cipariem. Tomēr tehniski bija novērojamas vairākas problēmas.

Savukārt šodien viņš atzina, ka, viņaprāt, eksperiments ir bijis veiksmīgs. Nu, nezinu, manas domas visai dalās. Labi, jā, pateicoties šiem masu vakcinācijas centriem šajās brīvdienās būtiski pieauga potēto cilvēku skaits, jo salīdzinot ar citām brīvdienām tas bija visai niecīgs. Tomēr bija arī vairākas aizķeršanās, problēmas, apjukums, viss vienkopus.

Tomēr tagad atkal masu vakcinācijas centri pārtrauks savu darbību, ar cerību, ka atvērsies aprīļa beigās, jo tad Latvijai atkal būs pieejams lielāks skaits pošu. Vēl tikai pēdējie centri steidz sapotēt cilvēkus, kuri atteicās vai netika brīvdienās pēc savas vakcīnas. Atbildīgās instances paredz, ka vasarā šie centri varētu darboties katru dienu, bez pārtraukumiem.

Nu, lai jau tā būtu, tas jau ir tikai labi, tādējādi tik tiešām ir iespējams palielināt dienas kapacitāti un kaut kad beidzot brīvi uzelpot no visas šīs pandēmijas, un atgriezties kaut cik normālas "sliedēs". Lieldienu brīvdienu vakcinācijas centru darbība būs, kā laba mācība priekšdienām, lai ne tikai visi centri būt skaisti iekārtoti, bet, lai arī viss pārējais tikpat raiti darbotos.

Kā nekā ir teiciens - "pirmie kaķēni jāslīcina". Nu, tad cerēsim, ka ar otro piegājienu aprīļa beigās viss būs daudz veiksmīgāk!

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 8:06

Jaunākās diskusijas