Atpakaļ uz nra.lv

Kā skatīties acīs bez negatīva Covid-19 testa?

Agate Grebže 16.novembris 2020, 13:00
 
F64, Vladislavs Proškins
Atšķirībā no Covid-19 pirmā viļņa nu jau katrs no mums pazīst vai vismaz zina kādu savu paziņu lokā, kurš inficējies ar koronavīrusu. Līdz ar to dzirdam arī vairāk reālo cilvēku stāstu. Arī manā paziņu lokā viena sieviete saņēma pozitīvu testa rezultātu. Tomēr brīdī, kad veselība jau sāka uzlaboties, liels bija mans (un arī viņas) pārsteigums, kad visas attiecīgās iestādes kā viena apgalvoja, ka konkrētajā datumā viņa var droši atsākt došanos uz darbu un visur citur, kur vajadzīgs. Bez atkārtotas pārbaudes, bez negatīva testa.

Tikmēr man ir zināmi daži gadījumi (vēl no pirmā viļņa), kad inficētie pašizolācijā pavadīja vairāk kā 14 dienas. Vienā no gadījumiem - pie negatīva testa izdevās tikt tikai pēc 60 dienām mājās.

Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) norāda, ka Covid-19 infekcijas laboratoriskās apstiprināšanas gadījumā kontroles testēšana pirms izolācijas izbeigšanas nav jāveic. Tas nozīmē, ka cilvēks drīkst atsākt ikdienas gaitas, kā arī veikt darba pienākumus klātienē bez kontroles testēšanas, kad ārstējošais ārsts pieņem šādu lēmumu, proti, kad pagājušas 10 dienas, ja notikusi bezsimptomu infekcija, vai 14 - ja ar pazīmēm. Te gan jāpiebilst, ka ārsti rekomendē sagaidīt vismaz 3 dienas, kad visi simptomi pazuduši.

No šodienas, 16. novembra, šī kārtība attiecas arī uz ārstniecības personām, sociālo iestāžu un izglītības darbiniekiem. Tātad pilnīgi visi var doties savās ikdienas gaitās, neatkarīgi cik lielu saskarsmi ar cilvēkiem nozīmē darba pienākumu veikšana, pēc 10 vai 14 dienām.

Nu, labi. Pieņemsim, ka visi esam godprātīgi un nevienam nav neizskaidrojami iemesli, kāpēc ātrāk gribas atgriezties apritē, nesagaidot pilnīgu izārstēšanos. Pieņemsim, ka visi izārstējas divu nedēļu laikā (atgādinu par man zināmo piemēru ar 60 dienām). Pieņemsim, ka visi ģimenes ārsti tiešām rūpīgi izseko katram pacientam un tam, vai tiešām visi, visi simptomi ir zuduši. Arī tie, kas reizē var būt arī parastais rudens “krekšķis” un vējā sapūstais kakls.

Iztēlojies to dienu, kad pēc inficēšanās atgriezies darbā vai saskrienies uz ielas ar labu draugu. Lai visi neturētos no tevis pa gabalu 10 metrus (ieteicamo 2 vietā), tev jāspēj pilnīgi pārliecinātam apgalvot, ka esi drošs un vesels. Bet vai maz tu vari būt tik drošs par sevi, ja vienīgais tests, ko esi veicis, ir uzrādījis pozitīvu rezultātu.

"Covid-19 gadījumā cilvēks parasti ir infekciozs divas dienas pirms simptomu parādīšanās. Simptomu vēl nav, bet vīruss jau ir savairojies organismā tik lielā apjomā, ka cilvēks var inficēt citus, pats nezinot par savu saslimšanu. Covid-19 slimnieks ļoti infekciozs arī pirmajā nedēļā pēc saslimšanas.Tad vīrusa daudzums samazinās, attīstoties organisma imunoloģiskajai atbildei un mazinoties infekcijas simptomiem, divu nedēļu laikā cilvēks paliek neinfekciozs. Saskaņā ar esošo algoritmu, atkārtota testēšana nav jāveic, jo vīruss cilvēka organismā var saglabāties pat mēnesi un ilgāk pēc saslimšanas, bet tas vairs nav spējīgs savairoties un izraisīt slimību citiem cilvēkiem. Neraugoties uz to, ka laboratoriskais tests var uzrādīt pozitīvu rezultātu, vīruss pēc noteikta laika vairs nav aktīvs un līdz ar to cilvēks nav vairs uzskatāms par infekciozu un atbrīvojams no izolācijas," skaidro SPKC Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs.

Protams, ka es ticu ekspertiem, kas rūpējas par to, lai mēs pēc iespējas ātrāk pārdzīvotu pandēmiju un atgrieztos ierastajā dzīvē. Reizē es saprotu, ka rindas uz testu veikšanu ir liela problēma un, protams, prioritāte ir vīrusa konstatēšana. Turklāt katra inficētā testēšana pēc divām nedēļām, krietni noslogotu jau tā “knapi velkošo” sistēmu.

Tomēr, šķiet, ka vēl tik daudz par šo vīrusu nav zināms. Un gan jau ir ne viens vien izņēmums, kad vīruss var būt lipīgs arī pēc tām 14 dienām. Varbūt tikai daži izņēmumi visā plašajā pasaulē, bet ļoti negribētos būt tam, kas aplipina savus līdzgaitniekus.

Arī paziņai, kura raisīja manī šīs pārdomas, drīz jau būs pagājušas pašizolācijā pavadītās 14 dienas. Viņa burtiski izlūdzās ģimenes ārstei atkārtotu testu, jo, kā viņa pati teica: “Kā es spēšu skatīties acīs citiem cilvēkiem un teikt, ka man vairs nav lipīgais vīruss, ja pati bez negatīva testa nejūtos 100% droša?”

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

16.novembris 2020

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 13:04

Jaunākās diskusijas