Atpakaļ uz nra.lv

Veiksme par mata tiesu - kad pazudušo dronu izdodas atrast

Rita Lazda 18.maijs 2020, 21:30
 
Civilās aviācijas aģentūra
2.maija vakars daudziem Latvijas iedzīvotājiem paliks atmiņā ar vēsti, ka debesīs virs Latvijas nekontrolēti lido drons. Kamēr daži toreiz pēc ziņas parādīšanās steidza ironizēt, cik gan tas ir neparasti un, iespējams, pat smieklīgi, tikmēr citi atgādināja, ka šāds nekontrolēti lidojošs objekts tomēr rada raizes. 10 dienas vēlāk pazudušā drona īpašnieks paziņoja, ka pārtrauc tā meklēšanu, tomēr, iespējams, laimīgas sagadīšanās dēļ to aizvadītajā nedēļas nogalē izdevās atrast.

Iepriekš pazudušais bezpilota gaisa kuģis (drons), pār kura maija sākumā tika zaudēta vadība, piektdien, 15. maijā, tika atrasts meža masīvā Garkalnes novadā. Par drona atrašanās vietu ziņoja kāds aculiecinieks, tā aizvadītās nedēļas nogalē vēstīja portāls nra.lv.

Kas pirms vairāk nekā pusotras nedēļas neizdevās nedz drona īpašniekiem, nedz lidaparāta meklētājam, izdevās nejaušam aculieciniekam. Manuprāt, tā ir visai interesanta sakritība un šobrīd gribētos arī rast atbildi, vai kāds jau dienās, kad drons vēl atradās gaisā, nebija ziņojis par to, ka tas redzēts konkrētajā apvidū.

Arī faktu, ka tas, kā redzams publicētajos attēlos, atradies koku zaros, es sauktu par visai veiksmīgu sakritību. Proti, vēl tad, kad noritēja aktīva bezpilota lidaparāta meklēšana, zinošākie jomas eksperti neslēpa, ka tā svars (26 kilogrami) nav no mazākajiem, un nevajadzētu aizmirst, ka arī tā nekontrolēta nolaišanās var būt bīstama. Tātad vismaz nosacīti varam teikt, ka tā nolaišanās bijusi veiksmīga, turklāt, tas nav pazudis nekurienē.

Tāpat nevajadzētu aizmirst, ko šī gada 8.maijā vēstīja "Neatkarīgās Rīta Avīzes" žurnālists Imants Vīksne, kurš norādīja, ka pazudušais drons būtu katra spiega sapnis. Tātad, te jau man atkal gribētos teikt, ka šī bijusi neticama veiksme gluži par mata tiesu. Ja to atrastu kāds jomas speciālists, vai pārzinātājs, tas, iespējams, viņam varētu būt citi nolūki, tomēr garāmgājējam, kurš to atrada jāsaka liels paldies par tā atdošanu, jo nu tā dati un pats gaisa kuģis atkal nonācis reālo īpašnieku rokās.

Un beigu beigās jāsaka- viss labs, kas labi beidzas. Turklāt nu arī Latvijai būs pieredze ar drona meklēšanu, tomēr cerēsim, ka gūtās zināšanas tik drīz likt lietā nevajadzēs.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 3:04

Jaunākās diskusijas