Atpakaļ uz nra.lv

Šodien iespējams noteikt, kāds laiks būs rudenī

Anete Ošleja 23.aprīlis 2021, 12:15
 
pexels.com
Dabas vērotājs Vilis Bukšs sociālajā medijā "Twitter" atklāja, ka šodien, Jurģu dienā, ir jāvēro laiks, lai uzzinātu, kādi laika apstākļi gaidāmi nākotnē.

Šodien, 23. aprīlī, jāvēro gan daba, gan laiks.

"Ja saules tik vien, kā zirgu apseglot, tad būs labs siena laiks. Kāds laiks Jurģos, tāds Miķeļos (29. septembris). Ja Jurģa naktī salna, tad agras salnas rudenī. Kurš vējš uzvar Ūsiņa dienā, tāds pārsvarā valdīs visu gadu..."

Bukšs "Twitter" dalījās ar vairāku plaukstošu ziedu fotogrāfijām, atzīstot, ka, ja Jurģos viss zied, tad ziedu mēnesis, maijs, būs auksts un slapjš.

Dabas vērotājas pasmējās, ka Latvijā tas nedraudot.

Ūsiņi jeb Ūsiņa diena ir seni latviešu pavasara svētki, kas sakrīt ar kristīgās baznīcas Svētā Jura dienu par godu Svētajam Jurim 23. aprīlī, kuras ietekmē Ūsiņi latviešu valodā ieguva arī Jurģu jeb Jura dienas nosaukumu. Pēc šīs svētku dienas sākās pieguļas un ganu laiks. Pēc Saules kalendāra Ūsiņa diena iezīmēja viduspunktu starp pavasara saulgriežiem (Lieldienām) un vasaras saulgriežiem (Jāņiem). Latviešu tautas tradīcijas parasti Juri jeb Jurģi daudzina kā zirgu aizbildni. Domājams, ka kristīgās ticības ietekmē Juris pārņēmis daļu Ūsiņa funkciju. Kādā Valmieras ieražu apskatā ir saglabājies aizrādījums, ka Jurģu diena senāk bijusi Ūsiņa diena.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 21:21

Jaunākās diskusijas