Atpakaļ uz nra.lv

Kas pētniecei sakāms par "tārpiem" maskās?

tautaruna.lv 15.aprīlis 2021, 7:00
 
Kaspars Krafts/F64
Šobrīd internetā strauji izplatās dažādi video, kuros tuvplānā tiek filmētas sejas maskas, apgalvojot, ka tajās dzīvo tārpi. Valsts zinātniskā institūta ”Bior” pētniece atklāj, ka tā nav patiesība un tas nemaz nav iespējams, vēsta raidījums "Bez Tabu".

Pētniece pārbaudījusi vairākas sejas maskas, dažādus to slāņus. Atsevišķos gadījumos tiešām maskās izdevies pamanīt ko neiederīgu, tomēr, aplūkojot to tuvāk, speciālistei uzreiz ir skaidrs, kas ir acu priekšā.

Parazitoloģijas grupas vadošā pētniece Gunita Deksne atklāj, ka arī internetā pamanījusi video, kuros it kā maskās tiek atklāti tārpi. Pētniece norāda, ka atsevišķos video redzams, kā tiek muļķoti skatītāji: ”Pie maskas pieliek gaismas vadus, tad pēkšņi ekrānā parādās tārpi. Gaismas vadi nav palielināmās ierīces, ar tiem nav iespējams apskatīties, kas atrodas zem apgaismojuma, tam nepieciešams mikroskops!”

Sterila maska nav piemērota dzīves telpa parazītiem. Tajā nav ne atbilstošu apstākļu, ne arī tārpiem nepieciešamo barības vielu.

"Tas, ko esam redzējuši maskās, tie ir cita veida diedziņi. Tie mēdz būt dažādās krāsās, pati redzēju dažādās krāsās - melnus, tumši zilus, sarkanus. Tie ir nekustīgi, iepīti šķiedrās. Pat ar 200 reižu palielinājumu katrā maskas kārtā redzam cita veida šķiedras. Var, protams, spēlēties ar mikroskopu un darīt visādas lietas, kas radīs imitāciju, ka kaut kas kustās, bet tur nav nekā dzīva, nekas nekustas," skaidro Deksne.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

Vēl sadaļā

 
 
 
 
 
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 7:59

Jaunākās diskusijas