Atpakaļ uz nra.lv

Kam Covid-19 vakcīna izraisa spēcīgākos blakusefektus?

tautaruna.lv 17.aprīlis 2021, 10:11
 
EPA/Scanpix/LETA
Covid-19 vakcīnu no tā paša ražotāja var saņemt divi cilvēki, taču blakusparādības, visticamāk, būs atšķirīgas, jo katram cilvēkam ir unikāla imūnsistēma, raksta Tervis.

Tas, kā cilvēks reaģē uz vakcīnām, lielā mērā ir atkarīgs no vecuma un dzimuma, kā arī no gēniem un iepriekšējā kontakta ar patogēnu.

"Jūsu imūnā atbilde būtībā nosaka blakusparādības," Business Insider teica Baltimoras slimnīcas ārsts Viveks Čerians.

Sievietēm un jauniem cilvēkiem pēc Covid-19 vakcīnas parasti ir nopietnākas blakusparādības neatkarīgi no devas vai ražotāja.

Pēc visām trim ASV apstiprinātajām Covid-19 vakcīnām - Pfizer, Moderna un Johnson & Johnson - tieši jaunieši biežāk ziņoja par nogurumu, galvassāpēm un sāpēm injekcijas vietā.

Blakusparādības kļūst arvien nopietnākas pēc otrās Pfizer vai Moderna devas.

Kad mēs novecojam, mūsu imūnsistēma pakāpeniski pasliktinās.

"Jauniešiem ir daudz spēcīgāka imūnā atbilde, tāpēc vakcīnai ir vairāk blakusparādību," saka Čerians.

Pēc pirmās Moderna devas blakusparādības radās 57% cilvēku līdz 65 gadu vecumam, salīdzinot ar 48% cilvēku, kuri vecāki par 65 gadiem. Pēc otrās devas gandrīz 82% cilvēku jaunākajā grupā izjuta blakusparādības, salīdzinot ar gandrīz 72% gados vecākiem cilvēkiem.

Pfizer pētījumos apmēram 57% cilvēku vecumā no 18 līdz 55 gadiem pēc pirmās devas jutās noguruši, savukārt 34% cilvēku vecumā no 56 gadiem bija tādas pašas blakusparādības. Pēc otrās vakcīnas devas šis rādītājs pieauga attiecīgi līdz 59% un 51%.

Trešās vakcīnas gadījumā gandrīz 62% cilvēku vecumā no 18 līdz 59 gadiem pēc pirmās vakcīnas devas parādījās blakusparādības, salīdzinot ar 45% cilvēku vecumā no 60 gadiem.

ASV Slimību kontroles un profilakses centri kopumā analizēja cilvēku reakcijas uz gandrīz 14 miljoniem Pfizer un Moderna vakcīnu devu no decembra līdz janvārim.

Rezultāti parādīja, ka par aptuveni 79% gadījumu par vakcīnas blakusparādībām ziņots sievietēm, neskatoties uz to, ka kopumā tikai 61% sieviešu saņēma vakcīnu.

Sievietes mēdz arī spēcīgāk reaģēt uz vakcīnām pret poliomielītu, gripu, masalām.

"Visām šīm vakcīnām sievietēm ir izteiktākas blakusparādības," uzsver eksperts.

Zinātnieki uzskata, ka šī atšķirība ir saistīta ar estrogēna līmeni.

"Testosterons parasti ir imunitāti nomācošs hormons, un estrogēns ir imūnstimulants. Iespējams, ka tāpēc sievietēm ir vairāk blakusparādību," sacīja Čerians.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 7:19

Jaunākās diskusijas