Atpakaļ uz nra.lv

Latvijas internetveikals par milzu naudu pārdod Covid-19 testu

tautaruna.lv 9.aprīlis 2021, 14:30
 
F64
Skaistumpreču internetveikalā par bargu naudu piedāvā iegādāties Covid-19 eksprestestus. Lai gan tos var iegādāties, to lietošanai mājas apstākļos jēga maza un iegūtais rezultāts nav saistošs, jo testi paredzēti tikai profesionālai lietošanai, vēsta raidījums "Bez Tabu".
Sieviete informēja, ka skaistumpreču internetveikalā “Mylook.lv” starp parfimērijas, kosmētikas un citām skaistuma precēm tirgo veikala sortimentam šķietami netipisku produktu - Covid-19 eksprestestu. Iepakojums ar 20 testiem internetveikalā maksā 199 eiro.

"Es esmu par vīrusa Covid-19 mazināšanu un mērķtiecīgu tā ierobežošanu, bet savā e-pasta kastītē saņēmu ziņu no kāda skaistuma e-veikala. Viņi pārdod Covid-19 eksprestestus. Biju ļoti pārsteigta! Vai tos drīkst tā piedāvāt veikals, kurš nav medicīnas preču tirgotājs? Cena šiem testiem arī ir ļoti liela," viņa pauž.

Valsts zinātniskajā institūtā “BIOR” raidījumu informēja, ka šādu Covid-19 eksprestestu un to ražotāju tirgū esot ļoti daudz. Tos izmanto, piemēram, lielos uzņēmumos, lai apzinātu potenciāli infekciozos kolēģus, tādējādi neļaujot vīrusam izplatīties kolektīvā. Eksprestests rezultātu paziņo ļoti ātri, un, ja tas ir pozitīvs, personu nošķir no pārējiem un dod norādi doties veikt visprecīzāko pārbaudi - polimerāzes ķēdes reakcijas jeb PĶR (angliski PCR) testu - uz kādu no laboratoriju testēšanas punktiem.

Konkrētajā skaistumpreču internetveikalā nopērkamie un citi eksprestesti gan paredzēti tikai profesionālai lietošanai, jo vispārpieņemts, ka ar tiem vislabāk prot apieties, apstrādāt analīžu paraugus tikai speciālists, kurš, piemēram, piesaistīts darba kolektīva testēšanai ar eksprestestu. Ja pārbaude ar eksprestestu tiek veikta mājas apstākļos paša spēkiem, pārbaudes rezultātu neviens nedrīkstētu ņemt vērā, piemēram, ļaujot atgriezties darba vietā ar negatīva testa resultātu (ja iepriekš, piemēram, izpaudušies slimības simptomi), jo testa veikšanai nav piesaistīts speciālists.

Konkrēto eksprestestu ražotājs, Vācijas uzņēmums “Nal von minden” pauda neizpratni par profesionālai lietošanai paredzētu eksprestestu tirgošanu skaistumpreču veikalā.

"Mēs netirgojam ātros testus šāda veida uzņēmumiem. Iespējams, kāds, kuram pārdevām, pārdeva tos tālāk. Latvijā, visdrīzāk, likumdošana ir neskaidra, neregulē, kam šādus testus var pārdot. Šķiet, tiek izmantots šis likuma robs. Piemēram, Vācijā šāda tirgošana būtu nelikumīga."

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 7:59

Jaunākās diskusijas