Atpakaļ uz nra.lv

Ārsti brīdina: vēlas brokastis ir bīstamas veselībai

tautaruna.lv 11.aprīlis 2021, 11:45
 
pexels.com
Pilnvērtīgas brokastis palīdz uzturēt veselīgu svaru, kā arī uzlabo kognitīvo un fizisko sniegumu. Taču svarīgs ir arī brokastu laiks, raksta krievu medicīnas portāls "Medicina 2.0".

Pārtikas uzņemšana no rīta ir saistīta ar mazāku insulīna rezistenci un 2. tipa diabēta attīstības risku, noskaidrots Amerikā veiktā pētījumā.

"Mēs noskaidrojām, ka cilvēkiem, kuri sāk ēst agrāk no rīta, bija zemāks cukura līmenis asinīs, neatkarīgi no tā, vai viņi 10 stundas iepriekš ir ierobežojuši pārtikas uzņemšanu," skaidro pētījuma vadošais autors Marriams Ali.

Ali kopā ar savu komandu Amerikā analizēja datus no 10 575 pieaugušajiem, lai redzētu, vai pastāv tendence starp pārtikas uzņemšanas laiku un insulīna līmeni.

Cilvēkiem bija pazemināts insulīna rezistences līmenis, ja viņi ēda brokastis pulksten 8.30, neatkarīgi no tā vai gavēja.

Pētnieki atklāja, ka periodiska badošanās ir saistīta ar augstu insulīna rezistenci, kas nozīmē, ka cilvēki, kuri gavēja, bija mazāk reaģējuši uz insulīnu - hormonu, kas regulē cukura līmeni asinīs. Tieši insulīna rezistence ir riska faktors 2. tipa cukura diabēta attīstībai.

Kaut arī badošanās būtiski neietekmēja cukura līmeni asinīs, pētījumā secināts, ka ēšana agri no rīta to ietekmē. Tāpēc zinātnieki norāda, ka agrām brokastīm ir ievērojamas priekšrocības vielmaiņas uzlabošanā.

Uztura speciālisti iesaka sākt dienu ar olbaltumvielu, veselīgo tauku un šķiedrvielu kombināciju.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 7:12

Jaunākās diskusijas