Atpakaļ uz nra.lv

Latvijas mediķi sašutuši par izmaksām apmācībām, kā potēt pret Covid-19

tautaruna.lv 24.februāris 2021, 17:30
 
Mārtiņš Zilgalvis/F64
Šonedēļ senioru vakcināciju pret Covid-19 sāks ģimenes ārsti. Līgumus ar Nacionālo veselības dienestu par to noslēguši vairāk nekā 500 ģimenes ārstu, plānots ka vakcinācijā iesaistīsies vēl lielāks ģimenes ārstu skaits. Tikmēr Veselības ministrija (VM) 48 000 eiro plāno tērēt apmācot medicīnas personālu, kā pareizi vakcinēt, un tas sociālajos tīklos radījis lielu sašutumu arī mediķu vidū, vēstīts Lindas Zalānes materiālā Latvijas Radio.

Par 48 000 eiro VM iecerējusi apmācīt ārstniecības personas, kuru ikdienas darbs nav saistīts ar vakcinēšanu, vai arī tos cilvēkus, kuri pēc ilgāka laika atgriezīsies strādāt veselības nozarē. Šādi Veselības ministrija cer nodrošināt pietiekamu personāla skaitu brīdim, kad sāksies masveida vakcinēšana. VM pārstāve Kristīne Kļaviņa norāda, ka kursi notiks vienu dienu un par 48 000 eiro iecerēts apmācīt 100-500 personas. Kā apmācību īstenotājs ir izraudzīta Rīgas Stradiņa universitāte (RSU), ar kuru drīzumā tiks parakstīts līgums.

Latvijas Neatliekamās medicīnas speciālistu asociācijas vadītājs Rafaels Ciekurs paudis asu kritiku par apmācībām atvēlēto summu, sakot, ka sabiedrība jau tā ir nokaitēta un šāda finansējuma atvēlēšana apmācībām neizpratni tikai vairos.

Viņš nenoliedz, ka apmācības ir vajadzīgas, tomēr saskata arī pretargumentus: “Ja šodien mums ir jāpiesaista 500 jauni mediķi, kas nemāk veikt intramuskulāras injekcijas un nesaprot, kā sagatavot medikamentu, un mums par to ir jāsamaksā 48 000 eiro... Tas ir gaužām nepareizi. Tā ir izmesta nauda. Es negribētu, lai mani vakcinē mediķis, kurš nemāk šāda veida manipulācijas, jo tajā brīdī es apstrīdu vispār šīs ārstniecības personas kompetenci. Kas ir jādara, lai par 48 000 veiktu apmācību? Tas nozīmē, ka uz vienu ārstniecības personu 96 eiro. Tā ir dalības maksa starptautiskā ārzemju kongresā, kas ilgst vairākas dienas.”

Ģimenes ārstu asociācijas vadītāja Sarmīte Veide skaidro, ka ģimenes ārstiem šādas apmācības nevajag, jo vakcinācija ir viņu ikdienas darba sastāvdaļa.

“Mēs savus pacientus vakcinējam bez Covid-19 jau gadiem. Ja runa ir, ka ir nepieciešams piesaistīt kādus jaunus darbiniekus, varbūt,” atzīmēja Veide.

Avots

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 7:19

Jaunākās diskusijas