Atpakaļ uz nra.lv

Ārste: Covid-19 organismā meklē vājās vietas

tautaruna.lv 22.janvāris 2021, 14:41
 
Pixabay
Latvijas Radio raidījums "Kā labāk dzīvot" skaidro Covid-19 ietekmi uz sirds – asinsvadu sistēmu.

"Visas hroniskas slimības, kas saistīts ar ilglaicīgāku un sistemiskāku aprūpi krīzes brīžos, un šis ir krīzes brīdis, kļūst daudz sliktāk kontrolējamas un pašiem jāpievērš vairāk uzmanības. [...] Biedēšana nav labākais, tikai jāsaprot, ka nevienas citas slimības nav atkāpušās un tāpēc jābūt divkārt piesardzīgiem, gan arī proaktīviem, lai varētu laikā konstatēt iespējamos infarktus, insultus, kā arī, lai nenonāktu līdz tam," atzīst kardiologs profesors Andrejs Ērglis.

Kardioloģe Iveta Mintāle norāda, ka vīruss meklē organismā vājo vietu. Ja tās ir sirds un asinsvadu slimības, tad vīruss pasliktinās šo situāciju, ja vien nebūs izdarīts viss, lai situāciju stabilizētu un kompensētu.Ārste mudina vērsties pēc palīdzības, ja ir kādas problēmas, jo "vīruss var palaist arī kādās snaudošas slimības".

Iveta Mintāle atgādina:

  • uzmanība jāpievērš sirdsklauvēm un pārsitieniem. Vajadzētu kontrolēt asinsspiedienu. Tā izmaiņas var norādīt uz problēmām, kas nav gadiem pamanītas.
  • tāpat der pārbaudīt cukura un holesterīna līmenī asinīs. Ja tie dramatiski atšķiras no normas, ir jāmeklē kardiologs.
  • viņa mudina iet ārā un sportot - staigāt, skriet, slēpot, ja šīs fiziskās aktivitātes sagādā problēmas un ir grūtāk izpildāmas, ka bijis iepriekš, arī tas ir iemesls, lai apmeklētu ārstu un saprastu, kāpēc tas radies, vai no ilgas mājas sēdēšanas vai tiešām tur slēpjas problēmas.

Arī Andrejs Ērglis mudina vērsties pēc palīdzības, ja vien jūt kādas izmaiņas. Tāpat viņš aicina ikvienu, kas sporto, turpināt to darīt, ikvienu, kas nav to darījis, iet ārā un kustēties, jo ārā inficēšanās ar vīrusu daudzreiz mazāk iespējama.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

Vēl sadaļā

 
 
 
 
 
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Vakar, 23:56

Jaunākās diskusijas