Atpakaļ uz nra.lv

Zinātnieks Kalviņš atklāj, kā izvēlēsies vakcīnu pret Covid-19

tautaruna.lv 21.janvāris 2021, 15:00
 
Ģirts Ozoliņš/F64 Photo Agency
“Visas vakcīnas pret Covid-19 ir tādā vai citā veidā efektīvas, jo citādi tās netiktu reģistrētas un atļautas lietošanai. Vakcīnas ir pietiekoši drošas,” bažas par pret Covid-19 izstrādāto vakcīnu efektivitāti un drošumu RīgaTV 24 raidījumā “Dienas personība ar Veltu Puriņu” kliedēja Latvijas Zinātņu akadēmijas (LZA) prezidents Ivars Kalviņš.

LZA prezidents norāda, ka līdzīgi kā, piemēram, pēc lapsenes koduma vai zemeņu ēšanas, arī pēc vakcīnas saņemšanas kādam var būt akūts efekts. “Šeit riski ir tūkstošiem reižu mazāki nekā ieguvumi,” runājot par vakcināciju, uzsver I. Kalviņš.

LZA prezidents arī atklāj, ka ir gatavs vakcinēties ar kādu pret Covid-19 izstrādāto vakcīnu, tikai šobrīd viņam tā nav pieejama. “Mans apsvērums ir ļoti vienkāršs. Man pašam ir tik gadi, cik ir, man jārēķinās, ka atbilde pēc vakcinācijas var veidoties vājāk nekā jauniem cilvēkiem. Man vajadzīga vakcīna, kura būtu vislabāk piemērota nobrieduša vecuma cilvēkiem. Vakcīnas ir atšķirīgas. Ja mēs skatāmies pēc pētījuma rezultātiem, ko publicējuši paši vakcīnu izstrādātāji, vakcīnas efektivitāte var svārstīties no 60 līdz 95%. Protams, man personīgi gribētos to vakcīnu, kura dod lielāku cerību, ka imunitāte manam organismam veidosies labāk.”

Komentējot situāciju, kad, piemēram, katram cilvēkam pašam būtu ļauts izvēlēties, ar kuru no pieejamajām vakcīnām viņš vēlas potēties, I.Kalviņš uzsver, ka tomēr ir jābūt nepieciešamajām zināšanām, lai šādu izvēli veiktu.

Tāpat LZA prezidents raidījumā komentēja, vai jau izstrādātās vakcīnas der arī gadījumā, ja notiek vīrusa mutācija. “Zinātnieki ir pārliecināti, ka vakcīnas, kas jau ir radītas, strādā arī pret jauno Covid-19 mutāciju, kas konstatēta, piemēram, Anglijā.”

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

Vēl sadaļā

 
 
 
 
 
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 10:04

Jaunākās diskusijas