Atpakaļ uz nra.lv

Laika zīmju vērotājs stāsta, ko var prognozēt par gaidāmo rudeni

Rita Lazda 6.jūlijs 2020, 11:11
 
Kaspars Krafts/F64 Photo Agency
Lai gan līdz gada aukstajiem mēnešiem vēl kāds brīdis jāpagaida, laika zīmju vērotājs V.Bukšs klāsta, ko liepu ziedēšanas laiks stāsta par gaidāmo ziemu un rudeni.
"Jūlija pirmajās dienās austrumu pierobežā sācies liepzieds. Pirms gada liepas sāka ziedēt laikā no Jāņiem (24. jūnijs) līdz Pēteriem (29. jūnijs) un ziedēja gandrīz līdz jūlija vidum. Liepzieds parasti ieilgst ja jūlijs ir nokrišņiem bagāts un vairāk mākoņains nekā saulains. Ja liepas vēl turpina ziedēt līdz vecajiem Pēteriem (12. jūlijs), kad vasara nobirdina pirmo asaru un no liepas norauj pirmo dzelteno lapu, tad tādu liepu ziediņi, lapiņas, miza un zari iezīmē laika apstākļu aprises pēc Miķeļiem (29. septembris)," savā blogā norāda laika zīmju vērotājs.

Ja liepu zieds agrs, saulains, sauss un karsts, tad augusts laikā līdz Linu dienai (25. augusts) pārsvarā silts un saulains. Tas savukārt norāda uz vējainu un sausu oktobri. Tādās reizēs rudens silts un garš. Līdzīgi bija 2018. gadā, kad liepas sāka ziedēt Vasaras saulgriežos (21. jūnijs). Ja debesis liepziedā mākoņainas, ar gubu mākoņiem un pērkons rūc, tad ļoti iespējams, ka rudens būs slapjš un vēss.

Šogad, līdzīgi kā 2019. gadā, liepu zieds varētu paiet gan saules, gan mākoņu un lietus zīmē. Mērens siltums, bieži vējains un lietus. Tādās reizēs ziediņiem pietrūkst tikai jūlijam raksturīgās vasaras smaržas, gan lapiņām eļļainā saulainā svīduma. Tas norāda uz mērenu vasaru un uz agru, mitru un vēsu rudeni. Ar agrām salnām, īsu atvasaru un vējainiem rudens mēnešiem. Tāds rudens paredz agru sniegu un daudz nokrišņu laikā līdz Ziemassvētkiem. Savukārt vējains rudens paredz vējainu, bet siltu ziemu, raksta V.Bukšs.

Jau vēstīts, ka Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) prognozes liecina, ka šonedēļ Latvijā gaidāmi visai vēsi un rudenīgi laikapstākļi.

Nedēļas pirmajā pusē gaidāms mainīgs mākoņu daudzums. Pirmdienas pēcpusdienā nokrišņi gaidāmi vien Latgalē, bet otrdien arī citās vietās būs īslaicīgi līs. Kamēr laika apstākļus noteicošā ciklona centrs atradīsies virs Skandināvijas, pūtīs lēns līdz mērens dienvidrietumu vējš, piekrastes rajonos tas būs mēreni stiprs, pirmdien Kurzemē un Vidzemes ziemeļos vēja ātrums brāzmās sasniegs 15-19 m/s. Pirmdiena būs ne vien vējainākā, bet arī siltākā diena - naktī termometra stabiņš noslīdēs līdz +13...+18°, vietām austrumos nebūs vēsāk par +20°, bet dienā gaiss vēl iesils līdz +17…+21°. Naktī uz otrdienu Latvijā pakāpeniski ieplūdīs aukstāka gaisa masa un turpmāk laiks būs vēsāks, dienās termometra stabiņš nepakāpsies virs +15…+20° atzīmes. Arī naktīs temperatūra saglabāsies vienmērīga +10…+15° robežās.

Nedēļas vidū mākoņu daudzums palielināsies un saule starp mākoņiem spīdēs retāk. Trešdien Latviju sasniegs plašāka nokrišņu zona lietus gaidāms teritorijas lielākajā daļā. Pūtīs lēns līdz mērens dienvidu puses vējš, bet naktī uz ceturtdienu, paaugstinoties atmosfēras spiedienam, vējš pierims un nedēļas izskaņā saglabāsies lēns mainīga virziena vējš, tomēr joprojām pa laikam līs.

Pēc šī brīža prognozēm piektdien iespējams arī pērkona negaiss, bet nedēļas nogalē Latvijas austrumus šķērsos plaša nokrišņu zona. Nakts uz sestdienu var būt visvēsākā, termometra stabiņam noslīdot līdz +9...+13° atzīmei, dienās gaisa temperatūra nebūs augstāka par +15...+20°.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 1:54

Jaunākās diskusijas