Atpakaļ uz nra.lv

Laika zīmju vērotājs klāsta, ko varam "pareģot" par gaidāmo vasaru

Rita Lazda 25.maijs 2020, 12:00
 
Lauris Aizupietis/F64 Photo Agency
Laika zīmju vērotājs Vilis Bukšs savā blogā aprakstījis, ko norises dabā šobrīd liecina par to, kāda būs gaidāmā vasara.

Kā norāda dabas norišu pazinējs, tad par to, kādi būs gaidāmi vasaras mēneši, liecina, piemēram, laikapstākļi 23.maijā.

"Mokeja dienas (23. maijs) nakts vēji rāda, kāds vējš pūtīs Līgo vakarā un Jāņu naktī. Līgo dienas un vakara mākoņu un lietus iespējamība visbiežāk atkarīga tieši no Mokeja nakts un nereti arī no Sidora (27. maijs) vēju virzieniem un nokrišņiem," norāda V.Bukšs. "Ja vakars pirms Mokeja dienas (23. maijs) skaidrs un dūmaka, bet Mokeja nakts skaidra un vēsa, tad arī Līgo vakars, iespējams, būs vēss, bez nokrišņiem, bet Jāņi saulaini un sausi. Arī vasara vairāk sausa kā slapja. Turpretim ja debesis apmākušās un turklāt vēl līst, tad ļoti iespējams, ka Jāņu nakts būs slapja un vasarā draņķa laiks."

Tāpat viņš atgādina, ka bez Mokeja (23. maijs) maija nogalē ir vēl trīs nozīmīgas dienas, kas pareģo vasaru. 25. maijā ir Urbāns. "Parasti laikā ap Urbānu (25. maijs) zied pīlādži. Šogad zied. Ja pīlādži bagātīgi zied, tad vasaras otrajā pusē un rudenī daudz nokrišņu. Ja 25. maija saullēkts zeltaini sarkanā krāsā, tad vasara būs sausa un karsta. 27. maijā ir Sidors, bet 28. maijā - Pahoms. Ja 27. maijā auksts ziemeļvējš, tad vasara lielākoties vēsa. Ja 28. maijs silts, vasara būs silta. Ja Pahoma dienas (28. maijs) rītausma rožsārta, vasara būs pērkoņaina," savā blogā apraksta V.Bukšs.

Jau vēstīts, ka jaunākās prognozes par to, kādi laikapstākļi gaidāmi jūnija sākumā ir visai iepriecinošas. Dati portālā "gismeteo.lv" liecina, ka jūnija pirmajās nedēļās gaidāms vasarīgi silts laiks, atsevišķās dienās gaisa temperatūra pārsniegs pat +20 grādu atzīmi.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 1:54

Jaunākās diskusijas