Atpakaļ uz nra.lv

Svarīga policijas informācija velobraucējiem un gājējiem

tautaruna.lv 4.novembris 2019, 12:42
 
Vladislavs Proškins/F64 Photo Agency
Šogad Vidzemē bojā gājuši divi gājēji un viens velosipēdists, bet cietuši 41 gājējs un 20 velosipēdisti. Neskatoties uz to, ka Valsts policija regulāri atgādina gan autovadītājiem, gan gājējiem un velosipēdistiem par to, cik svarīgi ir rūpēties par savu drošību, piedaloties ceļu satiksmē, nākas novērot, ka joprojām daudzi satiksmes dalībnieki mēdz ignorēt noteikumus, radot iespējamu apdraudējumu sev un citiem satiksmes dalībniekiem.
Viena no biežākajām kļūdām, ko pieļauj gājēji - uzskats, ka viņi uz ceļa ir redzami jebkurā situācijā un jebkurā diennakts laikā. Šogad nepilnos desmit mēnešos Valsts policijas Vidzemes reģiona pārvaldes apkalpojamā teritorijā noformēti jau 823 administratīvā pārkāpuma protokoli par gaismu atstarojošo elementu vai vestes neesamību, no tiem 769 protokoli gājējiem, bet 54 velosipēda vadītājiem. Tumsā gājējs, kuram nav gaismu atstarojošas vestes vai apģērbā iestrādātu labi saskatāmu gaismas elementu, nav redzams.

Lai gan ceļu satiksmes noteikumos ir minēts, ka diennakts tumšajā laikā, ja ceļš nav pietiekami un vienmērīgi apgaismots, gājējiem, kas atrodas uz brauktuves vai nomales, jābūt tērptiem atstarojošā vestē vai apģērbā ar labi redzamiem gaismu atstarojoša materiāla elementiem, diemžēl joprojām cilvēkiem ir priekšstats, ka šis attiecas tikai ārpus apdzīvotām vietām. Proti, pilsētas ir pietiekami apgaismotas un atstarojošās vestes vai apģērbā iestrādāti atstarojošie elementi nav tik būtiski. Tomēr vēršam uzmanību, ka gan ārpus apdzīvotām vietām, gan pilsētvidē gājējiem ir jārūpējas par savu redzamību! Dažkārt arī uz apgaismota ceļa šoferiem ir grūti saskatīt gājējus, bet gaismu atstarojošie elementu vai vestes esamība jau laicīgi liek manīt vadītājam, ka ceļu satiksmē piedalās arī gājējs. Tāpat atgādinām gājējiem - ikreiz šķērsojot ielu, pārliecināties, vai automašīna tevi redz un vai tā paspēs nobremzēt.


Tāpat šoferiem tumšajā rudens laikā, kad mainās sezonas un laikapstākļi kļūst sliktāki, jāparūpējas, lai transportlīdzeklis būtu atbilstošā tehniskajā kārtībā. Piedaloties ceļu satiksmē nepietiekamas redzamības apstākļos, autovadītājiem nepieciešams pārbaudīt un noregulēt sava transportlīdzekļa gaismas lukturu starus, tā, lai tie atbilstoši izgaismo braucamo daļu, vienlaicīgi neapžilbinot pretī braucošos. Būtiski arī pārbaudīt logu tīrītāju slotiņas, lai tās būtu tehniskā kārtībā un pildītu nepieciešamās funkcijas. Tāpat nevar arī aizmirst par drošu braukšanu, izvēloties laikapstākļiem atbilstošu braukšanas ātrumu un distanci, kā arī laikus nomainīt ziemas riepas un labāk darīt to, tiklīdz iestājušies mainīgi laika apstākļi, negaidot 1. decembri.


Valsts policija aicina cilvēkus nepakļaut sevi riskam un lietot atstarotājus. Savukārt autovadītāji mudināti būt īpaši piesardzīgi, braucot diennakts tumšajā laikā. Ikviens ir atbildīgs par savu dzīvību un drošību uz ceļa. Būsim prātīgi ceļu satiksmē!

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

Vēl sadaļā

 
 
 
 
 
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 15:30

Jaunākās diskusijas