Atpakaļ uz nra.lv

Uzzini! Kāds varētu būt septembris un kad gaidāms pirmais sniegs

tautaruna.lv 30.augusts 2019, 19:00
 
Pexels
Pazīstamais laika zīmju vērotājs Vilis Bukšs atklājis, kāds laiks varētu būt gaidāms septembrī un kad gaidāms pirmais sniegs.

Ticējumi stāstot, ka:

  • kāds 1. septembris, tāds rudens, bet jo īpaši tā pirmais mēnesis septembris;
  • ja 1. septembris iesākas ar sliktu dienu, tad viss rudens būs slikts, ja iesākas ar labu, tad būs labs;
  • ja 1. septembra diena sausa un saulaina - arī marts būs sauss un silts;
  • nozīmīga diena laika vērojumos esot 3. septembris. Ja diena skaidra, saulaina, arī turpmākās četras nedēļas lielākoties būs jauks un saulains laiks;
  • ja dzērves lido zemu - būs silta ziema. Ja augstu - auksta.

"Kāds laiks varētu būt septembrī? Ticējums par septembra saka, jo sausāks un siltāks Silu mēnesis, jo vēlāk iestāsies ziema. Ja septembris silts, tad ziema vēla un ziemā maz sniega. Ja Miķeļu mēnesis miglains, marts būs sniegains.

Šogad pīlādži bagāti ar ogām un lazdas ar riekstiem. Ticējums par meža sērmūksli saka, ja sērmuškai daudz ogu, būs garš un lietains rudens. Tāpat, ja daudz riekstu, tad slapjš rudens. Savukārt par ozoliem ir ticējums, ja daudz zīļu, tad rudenī bagāta raža un dziļa ziema. Šīs un tāpat skudriņu savilktie augstie pūļi un agra svīru aizlidošana un jauno stārķu izlidošana norāda, ka rudens kopumā būs garš un rudens pēdējos mēnešos (oktobra otrā puse, novembris) vairāk slapjš kā sauss.

Dienas pagājušajā janvārī, martā un 15. augustā rāda, ka septembris gan temperatūru, gan nokrišņu ziņā būs tuvu normai, bet drusciņ siltāks un sausāks kā parasti.

Septembra sākums silts un dažviet pat karsts, nokrišņi īslaicīgi. Vēlāk, laikā ap Brūkleņu dienu (5. septembris) un līdz Mazajai Mārai (8. septembris) nokrišņu maz, bet salīdzinoši vēss (temperatūra ap plus 13, 18 grādiem dienās un naktīs salnu vietās iespējamas salnas.) Vēlāk siltāks, nokrišņi īslaicīgi. Mēneša vidū laika apstākļi nepastāvīgi. Vairāk vējainu dienu, nokrišņi īslaicīgi un vēss. Temperatūra dienās ap plus 12, 17 grādiem. Skaidrās bezvēja naktīs dažviet rudens salna.

Septembra otrajā pusē, it īpaši ap Rudenājiem (21. septembris), laika apstākļi uzlabosies. Dzelzu nedēļā (22. septembris līdz 29. septembris) nokrišņi īslaicīgi un salīdzinoši silts. Laikā pirms Miķeļiem (29. septembris) temperatūra dienās var paaugstināties līdz plus 20 un vairāk grādiem. Līdzīgi laika apstākļi turpināsies arī vēlāk, oktobra pirmajās dienās, bet vēlāk iestāsies īsts rudens. Tālāk sekojošā oktobra otrajā pusē arī pirmais sniegs un oktobra sals nobendēs pēdējos vasaras ziedus," uzskata laika zīmju vērotājs.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 15:11

Jaunākās diskusijas