Atpakaļ uz nra.lv

FOTO: Paskat, kā medūzas noklāj pludmali Liepājā

tautaruna.lv 31.jūlijs 2019, 13:22
 
Aivars Ķesteris/F64 Photo Agency
Šīs nedēļas sākumā jau vēstījām, ka pludmalē Liepājā manītas medūzas. Šķiet, pāris dienu laikā jūras ūdenī un smiltīs šo iemītnieku kļuvis krietni vairāk.
Vides eksperts Mārtiņš Kalniņš portālam "liepājniekiem.lv" norāda, ka nevar apgalvot medūzu nekaitīgumu. “Nav gluži tā, ka medūzas nav indīgas, taču jautājums ir - ar ko salīdzinām? Ir svarīgi, kā cilvēki individuāli reaģē uz dažādām lietām, jo citi var būt alerģiski. Arī uz odu kodumiem cilvēki reaģē dažādi pat vienas sezona ietvaros. Nu ēst medūzas nevajag, ja cilvēki ir jutīgi, nav vēlams arī tās aiztikt.”

Vides eksperts atzīst, ka savā pieredzē nav dzirdējis nopietnus gadījumus, kad medūzu dēļ nāktos meklēt mediķu palīdzību.

View this post on Instagram

A post shared by Digna Bankovska (@dignatelli) on

View this post on Instagram

A post shared by edmundas.net (@edmundasnet) on

View this post on Instagram

A post shared by Inga (@ingadapsa) on

Jau vēstīts, ka līdzīgs skats aizvadītajā gadā novērots arī piekrastes pludmalēs Rīgā. Pirms dažiem gadiem portāls nra.lv jau vēstīja, ka Baltijas jūrā ļoti izplatīta ir viena medūzu suga - Ausainā aurēlija. Tā arī vasaras otrajā pusē, jo sevišķi augusta beigās un septembrī atrodama Rīgas līča piekrastē. Tā ir apaļa un caurspīdīga, gluži kā maisiņš, kas pildīts ar ūdeni. Vēl retumis var sastapt citu medūzu sugu - Smalktaustekļu cianēju. Tā kādreiz ieraugāma Papes apkaimē.

Masveida aurēliju parādīšanās piekrastē saistīta ar to dzīves ciklu. Pieaugušie dzīvnieki, beiguši vairošanās procesu, pamazām iet bojā, jo pieaugušā stadijā medūza vairs nepārziemo. Un tad nu šādi bojā gājuši vai vēl dzīvi eksemplāri tiek izskaloti piekrastē. Mātītes ūdenī izdēj neapaugļotas olas jeb ikrus, kurus apaugļo tēviņi. Tad no olas attīstās kāpurs, kas nogrimst jūras dibenā un tur pārziemo. Nākamajā pavasarī sākas pārvērtības un attīstība, līdz vasarā izveidojas pieaudzis dzīvnieks. Tad seko vairošanās un dzīves cikls noslēdzas. Tā tas notiek šogad, tā noticis iepriekšējos gadus un vēl daudzus simtus gadu pirms tam. Vienu gadu krastmalā atrodamo medūzu skaits ir lielāks, citu - mazāks. Tas atkarīgs no valdošo vēju virziena, jūras straumēm, kā arī sugas vairošanās sekmēm. Ja ir daudz medūzu, tad iepriekšējais gads ir bijis sugai labvēlīgs un izaugušas daudz aurēliju, kas piedalās vairošanās procesā un pēc tam iet bojā. Dabisks process.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 14:37

Jaunākās diskusijas