Atpakaļ uz nra.lv

Ceļ trauksmi: Latvijā varētu atgriezties "simtiem" patvēruma meklētāju

tautaruna.lv 10.jūnijs 2019, 17:02
 
Lauris Aizupietis/F64 Photo Agency
Sociālā tīkla Facebook domubiedru grupas "Gribu palīdzēt bēgļiem" dalībnieki ceļ trauksmi - drīzumā, iespējams, Latvijā atgriezīsies "simtiem" patvēruma meklētāju, kuri no Eiropas dienvidiem tika pārvietoti uz mūsu valsti, bet to pameta labākas dzīves meklējumos Vācijā. Cilvēkus satrauc normatīvo aktu trūkums, kā valsts rīkosies šajā situācijā.

"Ļoti iespējams, ka tuvojas brīdis kad mums visiem nāksies nedaudz vairāk un aktīvāk atkal mobilizēties.

Kā jau tepat rakstīja, Vācija ir pieņēmusi “regulētas atpakaļ nosūtīšanas likumu”, kas nozīmē, ka iespējams drīzumā uz Latviju atpakaļ tiks nosūtīti tie, kas no šejienes paši aizbrauca. Un tas var būt arī simtos. Šādam scenārijam mūsu normatīvie akti pagaidām diemžēl vēl nav gatavi. Pēc esošajiem regulējumiem šādas ģimenes tiek ievietotas patversmēs, bērni atdalīti no vecākiem!

Oficiālais atbalsta mehānisms uz šodienu šādiem atgrieztajiem patvēruma meklētājiem ir tuvu nullei.

Ekrānuzņēmums no Facebook

Pirmās divas ģimenes jau ir atgrieztas un šobrīd pateicoties Muceniekiem, Sarkanajam Krustam, patvērumam "Drošā Māja" un mūsu biedrībai "Gribu Palīdzēt Bēgļiem", situācija tiek kontrolēta. Taču situācija mainīsies tikko kā plūsma pieaugs, kas visticamāk nu jau ir tikai laika jautājums. Lūdzu būsim atsaucīgi kad tuvākajā laikā parādīsies aicinājumi palīdzēt šīm un citām atgrieztajām ģimenēm. Paldies jau iepriekš!" Facebook grupas biedrus uzrunā viens tās biedriem Egils.

"Vācijā nupat pieņemts Zēhofera rosinātais "regulētas atpakaļ nosūtīšanas likums", tā kā sagaidāms: vācu iestādes atgadās atpakaļ uz LR vairākus simtus personu ar starptautiskās aizsardzības statusu - tos, par kuriem, saskaņā ar Dublinas regulu, atbildība piekrīt Latvijai. Un pagaidām LR normatīvie akti, cik zinu, nodrošina šādām personām PAJUMTI VIENĪGI NAKTS PATVERSMĒS. Kur turklāt bērni tiek šķirti no vecākiem. Ko tagad nozīmētu rīkoties proaktīvi??" jautā "Gribu palīdzēt bēgļiem" aktīviste Agita.

Ziņu aģentūra LETA ziņo, ka Vācijas parlaments piektdien apstiprinājis jaunus noteikumus, lai efektīvāk īstenotu atraidīto patvēruma meklētāju deportēšanu. Vācijas iekšlietu ministrs Horsts Zēhofers parlamentā pirms balsojuma uzsvēra, ka gadījumos, kad migrantiem jāatstāj Vācija, viņiem tiešām jādodas prom. Jaunie noteikumi samazina ierobežojumus deportējamo personu aizturēšanai un atļauj turēt deportējamās personas cietumos.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

Vēl sadaļā

 
 
 
 
 
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 22:54

Jaunākās diskusijas