Atpakaļ uz nra.lv

Pateicoties zinošiem cilvēkiem, Vitrupes pusē izglābts ronēns

tautaruna.lv 5.marts 2019, 15:30
 
Facebook/ekrānšāviņš
Dabas aizsardzības pārvalde (DAP) sociālajā tīklā Facebook vērš līdzcilvēku uzmanību uz kāda ronēna stāstu, kas manīts Vitrupes pusē jau pagājušajā nedēļā, un, pateicoties cilvēkiem, kas nav bijuši vienaldzīgi, ir sveiks un vesels.
"Jaunais, tikai dažas nedēļas vecais dzīvnieks bija izlīdis no jūras atpūsties un bija paslēpies zem apgāztas zvejnieku laivas. Sestdienas otrajā pusē, acīmredzot, cilvēku iztramdīts, ronis bija apņēmības pilns doties uz mierīgāku vietu un pameta liedagu, pārlīda pat pār ceļu un beigu beigās nonāca lauku sētā, kur ielīda nojumē," norāda DAP pārstāvji.

Mājas saimnieki ronēnu pamanījuši un sazinājušies ar DAP, un dzīvnieks ticis nogadāts atpakaļ pludmalē. Tur viņu pievilinājusi jūras smarža un ronēns meties atpakaļ jūras viļņos.

Roņu pētnieks Valdis Pilāts atzinis, ka ronēns bijis vesels un ,visticamāk, tam ir labas iespējas izdzīvot un izaugt.

DAP norāda, kam šim stāstam ir labas beigas, jo izbiedēto ronēnu atraduši atsaucīgi un zinoši ļaudis. Taču, ja dzīvnieks būtu devies uz meža pusi, rezultāts varētu būt pavisam nelāgs, varbūt tas būtu kļuvis par maltīti kādam meža zvēram, piemēram, lapsai.

DAP atgādina, ka, ja nākas sastapt pludmalē roni, to nedrīkst traucēt un no tā jāturas pa gabalu, bet ja ronēns izskatās novārdzis vai savainots, jāziņo DAP pa tālruni 29198590.

Jau vēstīts, ka Saulkrastu pludmalē tika atrasts šogad pirmais roņu mazulis, kas liecina, ka pavisam drīz Latvijas piekrastē parādīsies arvien vairāk jaundzimušo roņu.

Ronēni Rīgas jūras līča piekrastē lielākoties nokļūst no Igaunijas. Februārī un martā pelēko roņu mazuļi dzimst uz Igaunijas piekrastes salām un tās ieskaujošajiem ledus laukiem, un līdz Latvijas pludmalei nokļūst peldus vai retos gadījumos uz dreifējošiem ledus gabaliem kā tas, piemēram, notika pirms gada Ventspils pusē.

Roņu mazuļiem, kas pāragri atdalījušies no mātes un kuriem pašiem jāspēj sameklēt barību, iespējas izdzīvot ir nelielas. Viņi nav paspējuši ar mātes pienu uzņemt nepieciešamās uzturvielas pienācīga taukaudu slāņa uzaudzēšanai, kas palīdz aukstajā ūdenī izdzīvot. Tādēļ vēl jo būtiskāk, ieraugot pludmalē mazu ronēnu ar pūkas atliekām, to nedzīt atpakaļ ūdenī. Visticamāk, tas piekrastē sildās un uzkrāj spēkus, uzsver DAP.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 13:02

Jaunākās diskusijas