Atpakaļ uz nra.lv

Iedzīvotāji satraukti! Latvijā trūkst vakcīnu pret gripu

tautaruna.lv 23.janvāris 2019, 12:42
 
F64
Latvijas iedzīvotāji ziņo, ka aptiekās un medicīnas iestādēs neesot iespējams iegādāties vakcīnas pret gripu, ziņoja raidījums "Bez Tabu".

Kāda sieviete, kura bija nolēmusi, ka pret gripu vajadzētu vakcinēties gan viņai pašai, gan viņas bērniem, stāsta, ka ģimenes ārste esot ieteikusi, ka vakcīna, kas sastāv no trīs komponentiem, nav tik efektīva un labāk izvēlēties vakcīnu, kas sastāv no četriem komponentiem.

"Zvanīju uz visām mūsu pilsētas aptiekām, nekur vakcīnas nav pieejamas. Vēlāk ķēros arī pie Rīgas medicīnas iestāžu apzvanīšanas, un atkal bez rezultātiem. Rodas jautājums - kādēļ tiek skandināts, ka cilvēkiem jāvakcinējas, ja šādas vakcīnas nemaz nav pieejamas?" neizpratnē ir sieviete.

Vēl kāda sieviete atklāj, ka palikusi “pirmā aiz svītras” Latvijas Infektoloģijas centrā. “Vai ir kāds normāls augstāk vai zemāk stāvošs medicīnas darbonis, kurš spēj prognozēt un iepirkt nepieciešamo daudzumu vakcīnu,” jautā sieviete, kura vēstulē parakstījusies kā Lili.

Ja tā padomā, iegādāties gripas vakcīnu aptiekā varētu būt ērtāk, nekā stāties rindā kādā no medicīnas iestādēm. Tomēr izskatās, ka šobrīd dārgais laiks tiks zaudēts, skraidot no vienas aptiekas uz otru. “Bez Tabu” apmeklēja četras dažādu aptieku tīklu zāļu tirgotavas, un tikai vienā no tām bija iespējams iegādāties gripas vakcīnu, bet tikai trivalento vakcīnu.

“Četru vispār nav un nebūs, tās vairs neievedīs. Pašā sākumā jāķer, kamēr vēl ir,” uz jautājumu, kur iespējams iegādāties četru komponentu gripas vakcīnas, atbildēja farmaceite.

Latvijas Infektoloģijas centrā vēl pieejamas trivalentās vakcīnas, savukārt Stradiņa slimnīcas darbiniece norādīja, ka šobrīd vakcīnu nav, bet viņa cer, ka rīt būs.

Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas Bērnu Vakcinācijas centra vadītāja Dace Zavadska skaidroja, ka vakcīnas visās Eiropas valstīs parasti “ienāk” septembra beigās, kas būtu arī piemērotākais laiks, lai vakcinētos, bet to var darīt arī epidēmijas laikā.

"Gada sākuma mēs zinājām, cik vakcīnu būs, mēs kaut kādā posmā sapratām, ka pieprasījums ir lielāks, lūdzām ražotāju, vai ir iespējams no citām valstīm iegādāties, dabūjām vēl 8000 vakcīnu no Francijas, bet arī tās jau ir iztērētas. Kādās slimnīcās, aptiekās noteikti vēl vakcīnas ir, tad jāzvana un jāinteresējas, arī Bērnu slimnīcas vakcinācijas centrā ir četrvalentās vakcīnas, tās nav daudz, bet vēl ir," sacīja Zavadska.

Infektoloģe norādīja, ka vairāk vakcīnu šajā sezonā arī netiks ražotas vai ievestas, jo zāļu reģistrācijas īpašniekam pāri palikušās ir jāiznīcina, un citās valstīs tās jau ir beigušās.

Avots

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

Vēl sadaļā

 
 
 
 
 
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 1:36

Jaunākās diskusijas