Atpakaļ uz nra.lv

Autovadītājiem jākļūst vērīgiem: Aļņi un stirnas klīst pa šosejām, laizot izkaisīto sāli

tautaruna.lv 28.novembris 2018, 16:20
 
Facebook/ekrānšāviņš
Sociālā tīkla Facebook lietotājs Aivars otrdien, 27. novembrī, savā profilā dalījies ar krēslā uzņemtām fotogrāfijām uz autoceļa Daugavpils-Krāslava, kurās redzami aļņi, kas cītīgi laiza nost no ceļa sāli.
"Alņi lien uz ceļa pēc sāls," raksta Aivars.

Cilvēki steiguši ierakstu komentēt, minot, ka arī viņiem gadījies nonākt tādā pašā situācijā.

Facebook/ekrānšāviņš

Kāda sieviete pastāstījusi, ka diviem viņas radiniekiem mēneša laikā alnis apskādējis mašīnas, savukārt kāds cits komentētājs minējis, ka priekš dzīvniekiem mežā vajadzētu uztaisīt barotavas ar sāls gabaliem. Ivars rakstījis, ka arīdzan uz Jūrmalas-Ventspils apvedceļa "stirnas tikko vēlējās ar mani iepazīties".

Apdrošināšanas sabiedrība "Ergo" norāda, ka autovadītājiem jābūt īpaši uzmanīgiem, braucot pa šosejām un lauku ceļiem, īpaši meža ielokos.

“Bīstamākie dzīvnieki autovadītājiem ir pārnadži - alnis, staltbriedis, mežacūka un stirna. Piemēram pēdējā laikā atlīdzība 6750 eiro apmērā pieteikta par sadursmi ar alni, kurā cietušais auto nebija atjaunojams. Īpaši smaga avārija var izvērsties uz šosejām un ārpus apdzīvotām vietām, kur lielākoties atļautais braukšanas ātrums ir 90 km/h," skaidro Ivars Vismanis, ERGO Atlīdzību regulēšanas departamenta direktors.

Vismanis norāda, ka tomēr arī apdzīvotā vietā, kur nav ceļa apgaismojuma, uz braucamās daļas pēkšņi parādījies dzīvnieks var radīt gan pietiekami lielus bojājumus transportlīdzeklim, gan nepatīkamus pārdzīvojumus, izbīli un stresu šoferim.

Savukārt Valsts meža dienesta Medību daļas vadītājs Valters Lūsis apliecina, ka bīstamākais diennakts laiks ir krēslas iestāšanās brīdis, kad dzīvnieki aktīvāk sāk pārvietoties barības meklējumos. Kā bīstamākās vietas viņš min meža masīvus vai pudurus, kas robežojas ar lauksaimniecības zemēm. "Šajās vietās dzīvnieki pārvietojas baroties uz laukiem. Jāpievērš arī uzmanība lauksaimniecības kultūrām - ziemas rapsis piesaista staltbriežus un stirnas, kas no meža dodas uz šiem laukiem baroties. Bīstamākas ir vietas, kur abās ceļa pusēs atrodas mežs šaurā joslā, kas savieno vienu meža masīvu ar otru,” akcentē Lūsis.

Facebook/ekrānšāviņš

Ja redzams dzīvnieks, ir jāpatur prātā, ka tas var pēkšņi šķērsot arī brauktuvi Jāņem vērā, ka brauktuvi nereti šķērso uzreiz vairāki dzīvnieki, tāpēc pēc pirmā dzīvnieka, kas šķērsojis ceļu, var parādīties arī citi.

Ja notikusi sadursme ar savvaļas dzīvnieku, par to nepieciešams informēt Ceļu policiju, kas norādīs, kā rīkoties tālāk un informēs Valsts meža dienestu.

Nekādā gadījumā nav atļauta traumētā vai mirušā dzīvnieka piesavināšanās - tas ir Medību likuma pārkāpums, par ko var tikt piemērots naudas sods līdz pat 350 eiro apmērā.

Ja notriektais dzīvnieks apdraud citu satiksmes dalībnieku drošību un ja tas fiziski ir iespējams, ieteicams dzīvnieka ķermeni pārvietot no ceļa braucamās daļas uz ceļa nomali.

Ja automašīnai ir Kasko apdrošināšana, polises noteikumos noteiktajā termiņā jāsazinās ar savu apdrošinātāju un jāaizpilda iesniegums par negadījumu.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 18:24

Jaunākās diskusijas