Atpakaļ uz nra.lv

Nopietni! Zinātne pretnovecošanas tabletes izgudrošanai esot tuvāk nekā jebkad

tautaruna.lv 27.augusts 2018, 14:20
 
Phovoir / Scanpix
Pretnovecošanas produktu industrija šobrīd ie 250 miljardus vērta, tomēr ''jaunības eleksīrs'' neeksistē. Vismaz pagaidām, jo pētnieku grupa uzskata, ka atrodas tuvu tā izgudrošanai, informē TIME.
Pētnieki gan uzsver - tas nepalīdz paildzināt mūžu, bet gan ilgāk saglabāt veselību.

Tas esot pateicoties nikotinamīda adenīna dinukleotīda savienojumam, jeb NAD+.

''NAD+ ir tuvākais, kas jebkad bijis jaunības eleksīram,'' saka ''Paul F. Glenn Center for the Biology of Aging at Harvard Medical School'' direktors Deivids Sinklērs. ''Tā ir viena no svarīgākajām molekulām kāda eksistē, un bez tās cilvēks nomirtu 30 sekunžu laikā.''

NAD+ ir molekula, kura atrodama visās dzīvajās šūnās un ir kritiski svarīga šūnu novecošanas pārvaldē, kā arī ķermeņa funkciju uzturēšanā. NAD+ līmeņi ar laiku mazinās cilvēkiem un dzīvniekiem, tomēr zinātnieki atklājuši, ka atjaunojot to daudzumu pelēm, tās sāk izskatīties un uzvesties kā jaunākas, kā arī nodzīvo ilgāk, nekā vajadzētu.

Vien dažu stundu laikā pēc tā uzņemšanas caur ūdeni, NAD+ līmeņi pelēm ievērojami palielinājušies. Pēc nedēļas, novecojošo peļu audi atjaunojušies tik tāl, ka pētnieki nav varējuši atšķirt divus gadus vecas peles audus no četrus mēnešus vecas.

Tagad viņi cer gūt līdzīgus rezultātus cilvēkiem. Pats Sinklērs kļuvis par vienu no izmēģinājuma objektiem, katru nedēļu uzņemot NAD+ devu. Tās rezultātā viņš jokojot atzīst, ka neizjūt paģiras, bet tiešām jūtas jaunākās un uzmundrināts, kā arī runā ātrāk. To uzņem arī viņa 78 gadus vecais tēvs, kurš pirms tam bijis sapīcis un mazkustīgs, bet tagad aizrāvies ar ilgiem pārgājieniem un ceļošanu.

Nākamais esot gūt atļauju sākt NAD+ izplatīt tablešu formā. Pētnieki gan uzsver - tas nepalīdz paildzināt mūžu, bet gan ilgāk saglabāt veselību.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

Vēl sadaļā

 
 
 
 
 
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Vakar, 23:56

Jaunākās diskusijas