Atpakaļ uz nra.lv

Karstums vēl atgriezīsies; laika vērotājs atklāj, kāds būs jūlijs

tautaruna.lv 5.jūlijs 2018, 9:30
 
F64
Laika vērotājs Vilis Bukšs savā blogā prognozē, kādi laika apstākļi gaidāmi jūlijā. Pēc viņa teiktā, karstā vasara vēl nav beigusies.
Temperatūras svārstīsies no plus 15 grādiem mēneša sākumā līdz plus 30 grādiem laikā ap 10., 12. jūliju.

Tautas gudrība saka, kāds janvāris, tāds jūlijs. Ja janvāris sauss un auksts, tad jūlijs sauss un karsts. Ja janvārī daudz sniega, tad vasara slapja. 2018. gada janvāris paliks atmiņā ar pirmajām desmit bez sala un bezsniega dienām. Vēlāk, pēc 10. janvāra Latvijas austrumos ar kailsalu atgriezās ziemiņa un pēc 7 dienām parādījās neliela sniega sega. Tas norāda, ka arī Liepu mēnesis jūlijs varētu būt skops ar nokrišņiem un mēreni silts. Uz saulainu, pārsvarā sausu un vasarīgi siltu jūliju norādīja arī laika apstākļi nozīmīgajās 23., 27. un 28. maija dienās. Saulainais un sausais 27. jūnijs, kas ir Septiņu gulētāju diena, vērš uzmanību uz to, ka arī jūlijā daudzviet turpināsies sausums.

Atceroties iepriekšminēto un to, ka ziema pagāja bez barga sala, tad kopumā Liepu mēnesis jūlijs rādās būt tuvu normai un iespējams, drusciņ siltāks kā parasti. Nokrišņu sadalījums nevienmērīgs, bet kopumā nedaudz mazāk par mēneša vidējo normu un tie pārsvarā īslaicīgi, bet nereti ar stiprām lietusgāzēm.

Mēneša pirmajā pusē laika apstākļi mainīgi. Temperatūras svārstīsies no plus 15 grādiem mēneša sākumā līdz plus 30 grādiem laikā ap 10., 12. jūliju. Mēneša vidū vairāk mākoņainu un vējainu dienu. Īslaicīgi, reizēm stipri nokrišņi. Temperatūras ap plus 18, 23. grādiem. Jūlija otrajā pusē laika apstākļi nepastāvīgi. Nokrišņi īslaicīgi, bet nereti ar pērkona lietusgāzēm. Laikā ap Jēkabiem (25. jūlijs) un Annām (26. jūlijs) vairāk saulainu un daždien arī karstu dienu, kad temperatūra pakāpsies līdz plus 27, 30 grādiem. Jūlija izskaņā vasarīgi silts un lielākoties bez stipriem nokrišņiem.

Vairākas pazīmes pagājušajā ziemā un pavasarī rādīja, ka vasara pārsvarā būs vairāk sausa kā mitra. Līdz ar to arī jūlijā daudzviet saglabāsies sausums un mežos paaugstināsies ugunsbīstamība. It īpaši piesardzīgiem jābūt, kad sāksies meža ogu laiks.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 7:16

Jaunākās diskusijas