Ināra Mūrniece: Partijām nopietni jādomā, kā tiek veidoti deputātu kandidātu saraksti

Reaģējot uz Jānim Ādamsonam izvirzītajām apsūdzībām, viņa pārstāvētā partija “Saskaņa” paudusi neizpratni par drošības dienestu vilcināšanos un sola savu biedru sodīt vien tad, kad J. Ādamsona vaina būs pierādīta tiesā. Saeimas priekšsēdētāja un Nacionālās drošības komisijas locekle Ināra Mūrniece drošības dienestu darbu neņemas komentēt, bet aicina J. Ādamsonu un “Saskaņu” rūpīgi pārdomāt turpmākās darbības.
©Dmitrijs SUĻŽICS, F64 Photo Agency

“Mums kā partijai ir tiesības pārliecināties, ka viens no opozīcijas pārstāvjiem netiek sodīts par savu izaicinošo spēka struktūru kritiku, uz ko viņam kā deputātam ir visas tiesības. Mēs vēlamies saņemt paskaidrojumu, kāpēc Saeimas deputāts tika izsekots četrus gadus un krātas 43 iespējamas noziedzīga nodarījuma epizodes, kāpēc šādas darbības netika pārtrauktas nekavējoties,” teikts sociāldemokrātiskās partijas “Saskaņa” paziņojumā.

Tāpat “Saskaņa” vismaz pagaidām negrasās no savām rindām izslēgt J. Ādamsonu vai aicināt viņu nolikt Saeimas deputāta mandātu.

Ja Ādamsons tiešām nodarbojās ar spiegošanu vai, jūsuprāt, bija lietderīgi novērot viņa darbības četrus gadus?

Aizvadītajā sasaukumā Saeima pieņēma grozījumus krimināllikumā, kuri precizēja, kas ir spiegošanas darbības. Diskusijas Saeimā bija ļoti asas, bet labi, ka šie grozījumi galu galā tika pieņemti. Tie kļuva par pagrieziena punktu drošības dienestu darbībā, ļaujot efektīvāk saukt pie atbildības par spiegošanu.

Pēdējo gadu laikā rosināti vairāki kriminālprocesi par spiegošanu Krievijas labā. Tas liecina, ka Latvijas drošības dienesti strādā, spiegu darbībām tiek sekots līdzi, tās tiek fiksētas, spiegi tiek aizturēti.

Ādamsona kunga gadījumā apsūdzības ir ļoti smagas: par spiegošanu Krievijas valsts labā. Nevaru komentēt lietas detaļas, bet svarīgi, lai lietas tālākā virzība būtu ātra un tā tiktu iztiesāta bez kavēšanās un pēc būtības.

Nav noliedzams, ka cilvēku Latvijā par vainīgu atzīst tiesa, taču apsūdzība spiegošanā ir krietni nopietnāka par, piemēram, noziedzīgiem nodarījumiem grāmatvedībā. Vai Ādamsonam nevajadzētu nolikt Saeimas deputāta mandātu?

Satversmes tiesa ar savu spriedumu ļāvusi arī kriminālvajātiem deputātiem līdz notiesājošam tiesas spriedumam piedalīties Saeimas darbā. Šis spriedums tiek respektēts.

Šajā gadījumā Saeimas deputāts tiek vainots spiegošanā Krievijas labā… Acīmredzot tiesā ir vērtēti konkrēti apstākļi, tiesa lēmusi par Ādamsona kunga apcietināšanu. Līdz ar to Ādamsona kungs Saeimas darbā piedalīties vairs nevar un arī atalgojumu nesaņem.

Šajā Saeimā kriminālvajāšanai nodoti jau pieci tautas priekšstāvji. Ko, jūsuprāt, tas liecina par šo sasaukumu vai sabiedrību kopumā?

Svarīgi, lai amatpersonu lietas netiktu vilktas garumā, bet iztiesātas ātri. Lai vaina vai nu tiktu pierādīta, vai arī apsūdzētais tiktu attaisnots. Tad arī vēlētājam rastos skaidrība, cik smaga katrā gadījumā bijusi vaina, vai arī amatpersona tiktu attaisnota.

Nākamgad ir Saeimas vēlēšanas. Partijām ļoti nopietni jādomā, kā tiek veidoti deputātu kandidātu saraksti. Lai tiktu piedāvāti profesionāli, atbildīgi kandidāti ar labu reputāciju. Otrkārt, vēlētājiem jābūt pietiekami prasīgiem, izdarot savu izvēli vēlēšanās. Jāvērtē, vai balss vēlēšanās tiks uzticēta stabiliem, prognozējamiem politiskiem spēkiem. Jāvērtē, kādi ir piedāvātie kandidāti. Un Latvijas vēlētājs jau ir pieradis vēlēšanu iecirknī rīkoties ar pildspalvu!

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā