Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Politika

Afēras anatomija - Kārlis Gudonis, Crowdestor un Gruzijā pazudusī nauda

© Vladislavs Proškins/F64

Bēdīgi slavenais individuālo politisko kampaņu rīkotājs Kārlis Gudonis ir atkopies pēc personas maksātnespējas procesa un atkal sācis aktīvu darbību, ar skubu iesaistoties uzņēmumos Latvijā. Īpašs aktivitāšu sarakstā ir Gruzijas uzņēmums, kurā K. Gudonim pieder daļas un kurš pūļa finansējuma piesaistes platformā Crowdestor aizņēmies 1,115 miljonu eiro, kuru atdošana šobrīd ir vairāk nekā apšaubāma, vēsta Jāņa Goldberga materiāls "Pūļa aizdevumi bez regulējuma – iespēju laiks" laikrakstā "Diena".

Crowdestor aizņēmējs Nomo LLC ir Gruzijā dibināts uzņēmums, un tam platformā 2020. gada laikā norisinās trīs aizņēmumu projekti. Pirmais ir Patēriņa kredītportfelis, kas tiek reklamēts ar darbībām Ukrainā, otrais un trešais - Patēriņa kredītportfeļa iegāde un Līzinga kredītu portfeļa iegāde - ir saistīts ar darbībām Gruzijā. Visos trīs projektos tiek lielīts gruzīns Bačana Rapava, kuram esot vairāk nekā 10 gadu ilga pieredze parādu piedziņā un zināma arī komanda, kas to var realizēt. Sadarbības partneru vidū tiek minēta Bank of Georgia, nebanku aizdevēji un citi, kuri kredītportfeļus tirgo un solās izdevīgi pārdot. Aizņēmumu mērķis ir pirkt banku cesijas, līzingu līgumus. Aizdevējiem tiek solīta peļņa 24% gadā. Crowdestor sola kontrolēt uzņēmumu, un Nomo LLC nemaksāšanas gadījumā platforma sāk kredītportfeļa pārņemšanu pārdošanai. Kā vienīgais izdošanās garants aizdevējiem tiek piedāvāts B. Rapava, kurš esot strādājis Bank of Georgia un Twino. Viņš ir arī Nomo LLC līdzdibinātājs. B. Rapavas kontakti nodoti investoru zināšanai, tāpēc nebija grūti ar viņu sazināties. Viņa viedoklis par notikušo ir atsevišķi nodalīts.

Pēc pieejamās informācijas, Gruzijā reģistrētās sabiedrības ar ierobežotu atbildību Nomo LLC 70% daļu īpašnieks ir Kārlis Gudonis, 30% pieder B. Rapavam. Nomo LLC caur Crowdestor summāri, sākot no 2019. gada beigām, aizņemas 1,115 miljonu eiro trīs aizņēmumu kārtās. Investoriem piekrītošie procentu maksājumi tiek maksāti līdz pērnā gada nogalei, bet no 2021. gada sākuma maksājumi nepienāk. To apliecina arī investoriem pieejamie vēstījumi Crowdestor interneta vietnē. Aizdevumu atdošanas termiņi ir nokavēti vairāk nekā 90 dienu, bet naudas nav.

Te par aizņēmēju jāsaka, ka netop skaidra K. Gudoņa nepieciešamība pasākumā, jo visus panākumus acīmredzami nodrošina B. Rapava, kuram nezin kādēļ pieder mazākā uzņēmuma daļa. Turklāt uzņēmums ir dibināts 2019. gada 5. novembrī, faktiski aizņēmuma izziņošanas laikā. Atbilstoši Gruzijas Tieslietu ministrijas pakļautības iestādes Nacionālās publiskā reģistra aģentūras sniegtajai informācijai uzņēmumā nav citu īpašnieku, izņemot K. Gudoni un B. Rapavu, proti, Crowdestor kontroles funkcija šajā gadījumā nav tieša. Diena jau iepriekš aprakstīja līdzīgu stāstu Lielbritānijā, kur, uzņēmumam nonākot grūtībās, Crowdestor kontroles realizētājs J. Timma izstājās no tā, vēlāk intervijā paskaidrojot, ka nav vēlējies sarežģījumus Lielbritānijā, kuras likumdošanu tik labi nepazīstot. Šajā situācijā platforma jau no paša sākuma paļāvās uz K. Gudoņa un B. Rapavas godaprātu, cerot, ka viss izdosies.

Solījumi lietu tikai ievelk Crowdestor atskaitēs investoriem atklāti pauž, ka summa nav atgūstama jau no 2020. gada 18. decembra. "Projekts CRP 2818 - Līzinga kredītportfelis ir ar finansējuma summu 550 000 eiro. Mēs esam seguši 30 000 eiro pamatsummas un 53 676 eiro procentus, kas nozīmē, ka vēl ir jāatmaksā 520 000 eiro pamatsummas. Mēs neredzam, ka pilnu summu iespējams atmaksāt," pērn tiek teikts investoriem, piedāvājot aizdevumu pagarināt uz 24 mēnešiem un kredītprocentus samazināt līdz 8% gadā. Proti, ir skaidrs, ka naudas nav un kavējums neizbēgami būs, tomēr neseko aktīva rīcība no platformas puses.

Vēlāk investori saņem juceklīgus ziņojumus, ka informācijas no aizņēmēja trūkst. 25. martā investoriem tiek solīta visa nepieciešamā informācija nedēļas laikā, jo termiņi beidzas. Visbeidzot tiek solīts, ka jau ir izstrādāta kārtība par koplīguma izbeigšanu, Crowdestor pārņemot Nomo LLC kredītportfeli. Tiek apgalvots, ka uzņēmuma rīcībā ir vairāk nekā 5000 banku cesijas un līzinga līgumu, par kuriem nenomaksātā pamatsumma un procenti ir 1 991 708 Gruzijas lari. Uzkrātā soda summa ir 3 065 167 lari. Gruzijas lari Covid-19 laikā nav stabila valūta, tāpēc, izsakot eiro, summa mainās pa mēnešiem un katra diena investoriem var izmaksāt vairāk tikai valūtas devalvācijas dēļ vien.

Iespējams, kāda daļa no investīcijām tiešām tiks atgūta, kredītportfeļus vēlāk pārdodot, tomēr nozīmīgākais - process paver iespējas manipulēt ar informāciju un laiku. Nauda pēc būtības ir iesaldēta, un investori jau šobrīd savus vekseļus tirgo ar nepilnu 15% diskontu, bet pēc mēneša būs gatavi savu naudu nocenot par 50% vai vairāk, lai vien atrastu citus, vēl lielākus riskētājus. Tieši vekseļu iekšējās tirdzniecības noteikumi pēc aizdevuma termiņa kavējuma ir viena no lietām, kas būtu jāatrisina normatīvajam regulējumam, kuru gatavo Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK), jo pēc būtības investori rīkojas neadekvāti, panikas vadīti. Tieši šāda situācija prasa stingri regulētu rīcību.

Tas, kas par šiem trim darījumiem starp Crowdestor un Nomo LLC ir jāpasaka, ir konkrētas līgumos ar investoriem atrunātas lietas. Proti, Crowdestor solās kontrolēt uzņēmumu, bet praktiski uzņēmuma daļās, kā citos gadījumos, kontrole neatspoguļojas. Gruzijas Nacionālā publiskā reģistra aģentūra informē, ka uzņēmuma dalībnieki ir K. Gudonis un B. Rapava. Aizņēmums tiek garantēts ar kredītportfeļiem, kurus banka un citi labprāt pārdevuši. Proti, ir iespējams, ka, tos pārdodot, var atgūt pat 50% no summas, kas būtu normāli šādā biznesā, bet tikpat labi - pārņemšanas gadījumā ieguvums var būt tuvs nullei, jo eksistē tāds jēdziens kā neatgūstamie kredīti. Covid-19 ir labs piesegs, lai apgalvotu, ka viss ir slikti, jo tā ir taisnība - Gruzijas ekonomika patiešām smagi pārdzīvo krīzi. Cita lieta - cik cerīgi bija atgūt kredītus 2020. gada sākumā?

To, kādus īsti kredītportfeļus no sava bijušā darba devēja iegādājies B. Rapava, precīzi zina, iespējams, tikai viņš pats. Tikpat labi iespējams, ka kredītportfeļi jau sākotnēji ir bijuši neatgūstamo sarakstā vismaz no bankas skatpunkta un to iegāde vien paredz labu komisiju pircējiem, ja vien viņi atrod naudu šādam pirkumam. Zīmīgi, ka uzņēmums Nomo LLC dibināts 2019. gada 5. novembrī, neilgi pirms tam, kad tiek izsludināts pirmais aizņēmums Crowdestor. Proti, uzņēmumam nav nekādas pieredzes, tādas nav arī K. Gudonim, bet B. Rapava ir galvenā sadarbības partnera Bank of Georgia bijušais darbinieks. Viņš kopā ar latvieti K. Gudoni ņem kredītu, solot aizdevējiem fantastisku peļņu - 24% gadā, lai iegādātos samērā bezcerīgas cesijas Gruzijā un Ukrainā. Visas šīs pārgalvīgās biznesa idejas 70% līdzīpašnieks ir K. Gudonis, kurš uzreiz pēc kredīta termiņa beigām sāk veiksmīgi dibināt uzņēmumus Latvijā, un dīvainas sakritības dēļ tas notiek tieši pirms vēlēšanām. Tā 3. martā K. Gudonis kļūst par SIA Business magazine (Forbes izdevējs Latvijā) padomes locekli, padomē atrodas arī Latvijas sabiedrībā labi zināmais Mārcis Martinsons. 15. aprīlī K. Gudonis iegūst 25% daļu SIA KAV grupa, 29. martā iegūst kontroles tiesības SIA GLASScon, bet 2. martā savas daļas a/s Juno pārraksta Guntaram Galvanovskim, Crowdestor 2019. un 2020. gada lielākajam aizņēmējam, kura aktivitātēm veltījām rakstu Dienas 30. marta numurā.

Tieši K. Gudonis un G. Galvanovskis ir seni cīņu biedri jau kopš 2011. gada, kad Zatlera Reformu partija viņus izslēdza par nesaskaņotu kampaņu organizēšanu un pārmeta, ka Saeimā iekļuva Olšteina grupa. Par to sīkāka informācija Dienā 2011. gada 27. oktobrī. G. Galvanovska karjeru pēdējā desmitgadē jau esam aprakstījuši, bet K. Gudonim tā ir vēl raibāka. Censonis turpināja līdzīgā garā un nodarbojās ar priekšvēlēšanu kampaņām arī pirms 12. Saeimas vēlēšanām, kad individuālo kampaņu piemēri nonāca līdz tiesai. Visai plaši tiesu, kurā liecināja gan K. Gudonis, gan vairāki Saeimas deputāti, LSM apraksta žurnālists Ivo Leitāns 2015. gada 11. decembra rakstā Vienotības jaunā gvarde. Kampaņas anatomija. Tiesas sēdē K. Gudonis atklāja, ka politisko kampaņu rīkošanas laikā bijis maksātnespējas procesā un nekādi nav varējis pelnīt vairāk par 207 eiro pēc nodokļu nomaksas. Jāpiebilst, ka jebkurš kredīta devējs regulētā tirgū pateiks, ka personām, kuras nesen izgājušas maksātnespēju, dot kredītu negrib vai vismaz trīskārt soli apdomās.

Tolaik tiesas sēdē liecināja no Vienotības kandidējušie deputāti Viktors Valainis (šobrīd ZZS), Jānis Upenieks, Dzintars Zaķis, Vilnis Ķirsis, Inesis Boķis un pat mandātu nolikušais Jānis Junkurs. No šīs vēstures ir viens secinājums, ka tiesā nekas vairāk par pirksta pakratīšanu īstajiem kampaņotājiem tā arī nesanāk, lai arī politikai pietuvināti cilvēki zina stāstīt, kādas ir individuālu kampaņu izmaksas, kā arī ka organizētāji saņem dāsnu atlīdzību, ap 10% no kampaņas vērtības. Jāpiebilst, ka pētījuma tēmas Nomo LLC Gruzijas tēls B. Rapava savā sociālā tīkla Linkedin profilā parāda saikni ar draugiem un paziņām no Latvijas, piemēram, SIA Dižozols valdes locekļiem, SIA Beetroot Lab jaunās spēles veidotājiem, kas jau atkal noved pie G. Galvanovska, par ko rakstījām iepriekš. Proti, virkne Crowdestor aizņēmēju ir nepārprotami savstarpēji saistīti un nav skatāmi nodalīti no investora viedokļa, par ko liecina gan vēsturiskās saites, gan nesenais a/s Juno pārrakstīšanas fakts. Turklāt arī a/s Juno aizņēmās līdzekļus Crowdestor.

Rezultējošais secinājums - Crowdestor aizdevējiem ir darīšana ar organizētu cilvēku grupu, kas aizņemas naudu un dara to koordinēti, un nav vismaz ētiski šos uzņēmumus skatīt nodalīti, jo tas viss ir vienots liels pasākums. Ja bankrotē Nomo LLC - no morāli ētiskā viedokļa tās ir visas aizņēmēju grupas, kurā ietilpst SIA Dižozols, SIA Beetroot Lab, a/s Juno, Nomo LLC un vēl citi uzņēmumi, parādsaistības.

Atgriežoties pie Crowdestor vadītāja J. Timmas tēzes, ka investori vēl aizvien var justies laimīgi kāda projekta bankrota gadījumā, ja vien pietiekami diversificējuši savas saistības, ir kāda iespējamība, par kuru neregulētas nozares gadījumā skaļi nerunā. Proti, jautājums ir - kāds ir bankrotu procents, kad kopējā investētā summa vairs nepelna? Vidējais aizdevumu intereses procents ir 20%, tātad, ja bankrotē 20% no cilvēka ieguldītā kapitāla dažādos uzņēmumos, zaudējums ir pavisam neliels. Piemēram, ja kopējais ieguldījums ir pieci miljoni eiro, zaudējumi ir tikai 200 tūkstoši eiro. Ja kāda organizēta aizņēmēju grupa nolemj, ka vieni projekti jau sākotnēji ir pelnoši, bet citi ir ilūzijas, piemēram, procentu atdošanai, faktiski ir iespējams naudu aizņemties ar pazeminātu procentu likmi, proti, ar šādu rīcību var summāri iegūt bezprocentu kredītus vai pat kredītus ar negatīvu procentu likmi, turpinot saglabāt investoru interesi ieguldīt. Līdzīgs psiholoģiskais princips ir azartspēļu pamatā - cilvēks, kurš vienreiz laimējis, turas pie laimesta izjūtas un neraugās uz zaudējumiem. Proti, zaudējumi sarūgtina, tomēr iepriecinājums laimesta gadījumā visu kompensē, un spēle turpinās. Var vien izteikt cerību, ka K. Gudoņa un G. Galvanovska uzņēmumu sistēmas uzbūve šāda nav.

"Mēs informējam Crowdestor par mūsu projektiem, un, cik es zinu, arī investori ir informēti. Kopumā Gruzijas ekonomiku īpaši smagi ir skāruši Covid-19 ierobežojumi. Pirmkārt, mūsu valsts lielākais eksports ir tūrisms, kas ir slēgts. Samazinājums tika novērots šādās nozarēs: transports un noliktavas, izmitināšanas un ēdienu piegādes nodrošināšana, māksla, izklaide, celtniecība, profesionālā, zinātniskā un tehniskā darbība. Jāatzīmē, ka aptuveni 60% darbinieku Gruzijā ir pašnodarbinātie, kuru ienākumi arī ir ievērojami samazinājušies pandēmijas izraisītās krīzes dēļ. Bezdarbs ir vēsturiski augstākajā līmenī pēdējos gados. Papildus postošajai Covid-19 attīstībai un tās ietekmei uz ekonomiku un iedzīvotājiem valstī turpinās politiskā krīze, opozīcijas līderi tiek ieslodzīti cietumos un protestē ielās. Turklāt samazināta patēriņa dēļ gruzīnu valūta lari (GEL) ir piedzīvojusi ievērojamu kritumu līdz visu laiku zemākajai vērtībai, un tendence attīstīsies arī turpmāk bez ievērojamām izmaiņām. Gada sākumā, kad mēs sākām savu pirmo projektu, GEL valūtas kurss bija 3,05 lari par 1 eiro, līdz šodienai tas ir samazinājies par 30%, tagad ir 4,15 lari par 1 eiro. Apkopojot to, pilsoņu vidū valda liela nenoteiktība un strauji pieaug izmisums. Visi iepriekšminētie iemesli ir būtiski ietekmējuši mūsu parāda atgūšanas līmeni, kas ir samazinājies par 70%. Parādu piedziņas rezultāti katru mēnesi palēninās, šobrīd efektivitāte ir viszemākā, līdz ar to esam izmantojuši skaidru naudu un nodevuši lietas tiesām, lai pārietu uz likumīgu piedziņu un mēģinātu to uzlabot. Problēma, ar kuru mēs sastopamies, ir lietu neizpilde tiesās, agrāk tās tika izskatītas divu trīs mēnešu laikā, tagad process aizņem līdz pat 12 mēnešiem. Mēs darām visu iespējamo, lai nodrošinātu visefektīvāko naudas savākšanas procesu ar iespējami mazākiem zaudējumiem. Mēs esam piedāvājuši Crowdestor vairākas iespējas, taču tās tika noraidītas. Konfidencialitātes dēļ mēs nevaram sniegt sīkāku informāciju, kuru, manuprāt, Crowdestor sniedz investoriem," Dienai norāda Bačana Rapava, Nomo LLC līdzdibinātājs.