Ministru amatu pārdalītājiem jāatklāj kārtis

Uz izjukšanas sliekšņa balansējošajai KPV LV Saeimas frakcijai un Jaunajai konservatīvajai partijai šodien jāatklāj savas ambīcijas ministru amatu pārdalē. Tikai šie koalīcijas partneri līdz šim nav apliecinājuši gatavību piedalīties šajā procesā, kaut ir skaidrs, ka konservatīvie labprāt papildinātu savu ministru amatu portfeli, bet KPV LV ir ieinteresēta saglabāt pēc iespējas vairāk no tiem pēc vēlēšanām izdalītajiem trīs ministru amatiem.
Pašlaik uz maiņas galda ir divi amati – labklājības un ekonomikas ministra ©Oksana Džadana/ F64

Politikas kuluāros jau ilgstoši mēļo par to, ka Jaunās konservatīvās partijas līderi nav īsti apmierināti ar sava satiksmes un izglītības ministra sniegumu, kuru nomaiņai, nezaudējot seju, šis būtu lielisks laiks. Konservatīvie to gan līdz šim ir nolieguši, taču saskaņā ar premjerministra Krišjāņa Kariņa noteikto darba plānu un pašu partiju solījumiem šīsdienas koalīciju veidojošo partiju sanāksmē kārtis būs jāatklāj.

Neoficiāla informācija liecina, ka pašlaik uz maiņas galda ir divi amati - labklājības un ekonomikas ministra. Pēdējais de facto jau ir iezīmēts kā Nacionālās apvienības ietekmes sfēra, un apvienība jau ir skaidri pateikusi, ka šāds risinājums tai ir pieņemams, bet par labklājības ministra amatu, kas it kā no KPV LV pārziņas varētu nonākt Jaunās konservatīvās partijas rokās, skaidrības vēl nav.

Politikas vērotāju aprindās pastāv uzskats, ka, kādreiz otrajai lielākajai frakcijai KPV LV sarūkot līdz minimālajam, frakcijas eksistēšanai nepieciešamajam piecu deputātu skaitam, koalīcijas partneri varētu apsvērt no šīs organizācijas atbrīvoties pa visam. Šādu versiju politologi pamato ar faktu, ka no pieciem KPV LV deputātiem četri it kā apzināti nepiedalījās balsojumā par uzticību premjerministram.

Tomēr tik vienkārši pavisam atbrīvoties no KPV LV varētu nebūt, pat ņemot vērā premjera pagājušajā nedēļā parakstīto sadarbības vienošanos ar tā dēvētajiem Ata Zakatistova piecīšiem - KPV LV deputātu grupu, kas pievienojās A. Zakatistovam pēc tam, kad frakcijas vairākums nobalsoja par ekonomikas ministra Jāņa Vitenberga demisijas pieprasījumu.

Proti, ja Jānis Vitenbergs, strādādams Nacionālās apvienības paspārnē, nesaglabā ekonomikas ministra amatu un atgriežas Saeimā, deputāta “mīksto mandātu” zaudētu A. Zakatistova grupā esošais Aivars Geidāns, savukārt, ja Saeimā atgrieztos labklājības ministre Ramona Petraviča, “mīksto mandātu” zaudētu KPV LV savulaik atstājušais deputāts Edgars Kronbergs.

Neraugoties uz sarežģīto situāciju, Ministru prezidents joprojām saglabā optimismu. “Darbu ir daudz, bet esmu pārliecināts, ka, ja varam turpināt meklēt kompromisa garu, varēsim atrast labu risinājumu,” saka premjers un piebilst, ka līdz šim individuālās sarunās visi partneri ir pauduši vēlmi turpināt sadarbību un pieci [KPV LV pametušie] deputāti apliecināja, ka atbalstīs manu valdību. Atbalsts kopīgai darbībai ir skaidrs, bet jautājums ir, kā vislabāk organizēt sadarbību, lai varam gludi un koordinēti turpināt darbu.”

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā