Kariņš pikts par ceļotāju došanos atpūtā ar čarterreisiem Covid-19 laikā

“Mēs negribam, lai būtu čarterreisi, bet diemžēl tie notiek. Mēs pat esam pieņēmuši lēmumu kas aizliedz nebūtiskus ceļojumus ,” piektdienas valdības sēdē uzsvēra finanšu ministrs Jānis Reirs, diskutējot par kārtību, kāda būtu jāievēro Latvijas iedzīvotājiem, atgriežoties no trešajām valstīm. Šādu kārtību bija nepieciešams pieņemt, jo valdība ar 17. martu ir atļāvusi lidojumus uz un no trešajām valstīm.
©Ekrānšāviņš

“Šis nav tūrisma laiks. Tad, kad ierobežošanas pasākumi tiks atcelti, tad būs tūrisma laiks,” J. Reiru valdības sēdē atbalstīja premjers Krišjānis Kariņš, atgādinot, ka valdība ir noteikusi nebūtisku ceļojumu aizliegumu. Viņš izteica nožēlu, ka daļa iedzīvotāju neievēro šo aizliegumu un dodas ceļojumā ar čarterreisiem no kaimiņvalstīm.

Slimību profilakses un kontroles centra epidemiologs Jurijs Perevoščikovs ministrus informēja, ka kopš februāra otrās puses ir divkāršojies to cilvēku skaits, kuri ar Covid-19 inficējušies ārzemēs.

Februāra pēdējā un marta pirmajā nedēļā seši Covid-19 inficētie ieradušies no Zviedrijas, seši - no Vācijas, pieci - no Somijas, pieci no Ukrainas, četri - no Krievijas, trīs - no Igaunijas, trīs - no Tanzānijas. Tāpat pa diviem Covid-19 gadījumiem reģistrēti ceļotājiem no Arābu Emirātiem, Nīderlandes, Polijas, bet pa vienam gadījumam no Dominikānas, Ēģiptes, Francijas, Itālijas, Turcijas, Lielbritānijas.

Ministru kabinets otrdienas sēdē nolēma ar 17.martu atļaut lidojumus no Rīgas uz trešajām valstīm, bet piektdienas sēdē apstiprināja kārtību, kādā persona, atgriežoties no nebūtiska ceļojuma no trešajām valstīm, ievēro 10 dienu pašizolāciju savā dzīvesvietā vai tūristu mītnē, lai novērstu Covid-19 vīrusa izplatību un novērstu risku inficēt citas mājsaimniecībā dzīvojošās personas. Šāda kārtība būs spēkā mēnesi. Ekonomikas ministrija norāda, ka personai no personīgiem līdzekļiem būs jāsedz izdevumi par testa veikšanu, transportu, un uzturēšanās un ēdināšanas pakalpojumiem tūristu mītnē.

Atgriežoties Latvijā personai ir pienākums nekavējoties tuvākajā pieejamajā testēšanas punktā veikt Covid-19 testu. Ja tas nav iespējams, persona nekavējoties jādodas pašizolācijā uz tūristu mītni no Latvijas investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) saraksta, un jāpaliek tur līdz brīdim, kamēr tests tiek veikts. Ja testa rezultāts būs negatīvs, persona varēs doties pašizolācijā uz savu dzīvesvietu. Ja tests ir pozitīvs vai ja persona testu neveic vispār, personai būs nekavējoties jādodas pašizolācijā (vai jāturpina izolāciju) brīvi izvēlētā Latvijas tūristu mītnē no LIAA administrētā tūristu mītņu saraksta, kam ir izstrādāti nepieciešamie drošības protokoli.

Ja persona ir veikusi testu un tests ir pozitīvs, tūrisma pakalpojuma sniedzējam noteikts pienākums nodrošināt personas transportēšanu uz tūristu mītni izolācijai. Tāpat tūrisma pakalpojumu sniedzējam noteikts pienākums informēt Valsts policiju par visām personām, kas ir iegādājušās tūrisma pakalpojumu uz trešajām valstīm, neatkarīgi vai caur Rīgas vai citu valstu lidostām, un ievadīt visu ceļotāju datus informācijas sistēmā tīmekļvietnē covidpass.lv.

Savukārt, tūristu mītnei ir pienākums informēt Valsts policiju par personas nenakšņošanu vai ilgstošu neatrašanos tūristu mītnē izolācijas perioda laikā.

Ja persona var dokumentāri pierādīt, ka ir slimojusi ar Covid-19, ir atveseļojusies un nav infekcioza, ārsts var pieņemt lēmumu, nosakot, ka persona var neievērot pašizolāciju..

Valdība lēma, ka šie nosacījumi attiecināmi uz personām, kas atgriežas Latvijas Republikā no nebūtiskiem ceļojumiem uz trešajām valstīm četru nedēļu laikā kopš šo noteikumu spēkā stāšanās.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā