Ieilgst iekšpartijiskā cīņa par Pūces nolikto VARAM portfeli

Jau šorīt apvienību “Attīstībai/Par!” veidojošajām partijām jāvienojas par to, kas tad būs demisionējušā vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Jura Pūces pēctecis. Taču vēl piektdienas pēcpusdienā nebija droši, ka “Latvijas attīstībai”, vienas no apvienības komponentēm, virzītais kandidāts Artūrs Toms Plešs gūs visu apvienību veidojošo spēku atbalstu. Pretestību viņa kandidatūrai izrāda “Kustība “Par!””.
©Foto kolāža

Pretēji iepriekš paustajam, ka ar savu J. Pūces pēcteča kandidātu apvienība nāks klajā tikai šonedēļ, “Latvijas attīstībai” jau pagājušās nedēļas nogalē nāca klajā ar paziņojumu, ka ministra amatam izvirza VARAM parlamentāro sekretāru A.T. Plešu. Taču tūlītēju atbalstu “Kustība “Par!”” (KP) un partijas “Izaugsme” rindās viņa kandidatūra neguva.

Arī pirmdienas vakarā ne KP, ne “Izaugsme” vēl nespēja solīt atbalstu A.T. Pleša kandidatūrai, norādot, ka šorīt notiks apvienības apvienotās valdes sēde, kurā tad arī pieņemšot lēmumu. Politiķu paustais vedina domāt, ka politiskā tirgošanās notiek uz pilnu jaudu.

““Attīstībai/Par!” valde apsprieda vairākus rīcības scenārijus par Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas politisko vadību. Diskusijas vēl turpināsies gan dalīborganizācijās, gan apvienības valdē. Apvienības valde uzskata, ka tuvākajā laikā ir svarīgi veiksmīgi pārvarēt Covid-19 krīzi, pieņemt valsts budžetu un saglabāt valdības stabilu veiktspēju,” par apvienības valdē pirmdien lemto saka “Attīstībai/Par!” Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Daniels Pavļuts.

Runātīgāks nav arī “Izaugsmes” līderis, Saeimas deputāts Andris Skride. Viņa vadītā organizācija nākamā VARAM vadītāja kandidatūru apsprieda šodien, taču pie galējā lēmuma tā arī nenonāca. Esot apspriesti vairāki scenāriji, taču galējo apvienība apstiprināšot šodien.

Petravičas pēdās?

“Attīstībai/Par!” oficiālie pārstāvji patiešām ir ārkārtīgi izvairīgi, runājot par nākamā ministra izraudzīšanās procesu. Taču Saeimas kuluāros vairs nevienam nav noslēpums, ka nopietni tiek apsvērts ministra amatam virzīt D. Pavļutu.

Par to informēts arī Saeimas opozīcijā strādājošās “Saskaņas” priekšsēdētājs Jānis Urbanovičs. Viņš gan norāda, ka D. Pavļuta virzīšana ministra amatā varētu radīt sekas, kas nav ērtas “Latvijas attīstībai”. Proti, ja D. Pavļuts pamet Saeimu, tad viņa vietā jāstājas Mārim Mičerevskim - bijušajam “Latvijas attīstībai” biedram, Rīgas domes deputātam, kura paziņojumu dēļ amatu zaudēja J. Pūce.

Par to, ka “Kustība “Par!”” apsver iespēju no partneriem pārņemt VARAM, liecina arī kustību Saeimā pārstāvošā deputāta Ilmāra Dūrīša teiktais ‒ tam nevajadzētu būt akmenī kaltam, ka Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas vadītāja postenis automātiski pienāktos “Latvijas attīstībai”.

Rīgas Stradiņa universitātes Politikas zinātnes katedras docētāja Lelde Metla-Rozentāle uzskata, ka tā nemaz nav problēma, jo D. Pavļuts varētu apvienot ministra un Saeimas deputāta amatu. To, ka tas iespējams, pierādījusi KPV LV pārstāvošā labklājības ministre Ramona Petraviča, kas vienlaikus ir arī Saeimas deputāte.

“Pavļuts ministra amatā būtu nesalīdzināmi jaudīgāks. Visu cieņu viņa [A.T. Pleša] parlamentārā sekretāra un Saeimas deputāta pieredzei un tā, bet 28 gadi. Viens ir strādāt administratīvā pozīcijā, tur viņš, iespējams, ir ļoti kompetents, bet viņam būs jāiet nostāties pretim novadu domju priekšsēdētājiem, kuri ir kungi cienījamos gados. Tā spēle varētu būt diezgan sarežģīta, jo autoritāte viņu acīs šim jauneklim varētu būt salīdzinoši mazāka. Tas varētu būt viņa nopietnais mīnuss ‒ viņam nav pieredzes, kā lielas lietas politiski vadīt. Protams, ja viņam aiz muguras ir Pūce un viņš ir tikai seja, tad jau tiks galā,” saka eksperte.

Rūdījums pietiekams

Pats A.T. Plešs uz jautājumu, vai nebīstas, ka jaunības dēļ viņu valdībā “neņems par pilnu”, nevēlējās atbildēt, jo tas, kamēr viņa kandidatūra nav apstiprināta “Attīstībai/Par!” valdē, būtu pāragri.

Taču pirmie signāli, ka A.T. Plešam ar minētajiem pašvaldību vadītājiem varētu iet smagi, jau dzirdami. Latvijas Pašvaldību savienības priekšsēdētājs Gints Kaminskis pauž, ka par reģionālo attīstību atbildīgā ministra maiņa var atstāt negatīvu iespaidu uz administratīvi teritoriālās reformas īstenošanu.

Savukārt politologs Filips Rajevskis uzskata, ka A.T. Plešs ir cienījams kandidāts VARAM vadītāja amatam. “Neredzu problēmas. Tas puisis apēdis pudu sāls ar nepatikšanām - bijis atbildīgs par reformu parlamentā. Neredzu problēmu, ka viņš varētu būt arī ministrs pēc tām politiskajām ugunskristībām, kurām izgājis cauri. Viņš mierīgi var būt ministrs,” saka F. Rajevskis.

Par to, ka A.T. Plešs administratīvi teritoriālās reformas realizēšanu varētu cienīgi aizstāvēt valdībā, un par stingru VARAM pozīciju liecina arī viņa teiktais, atbildot uz jautājumu, vai, viņaprāt, reforma izplānota un tiek virzīta pareizi jeb tajā kaut kas jāmaina.

“Korekcijas ATR procesā nav nepieciešams ieviest. Saeima ir pieņēmusi sabalansētu un plaši izdiskutētu lēmumu, lai būtiski uzlabotu pašvaldību kapacitāti un spēju daudz straujāk attīstīties. Protams, ministrija jau šobrīd sniedz visu nepieciešamo atbalstu pašvaldībām, lai reforma tiktu ieviesta veiksmīgi, un tam tā arī jāturpinās,” saka potenciālais VARAM vadītājs.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā