Priekšvēlēšanu programmu GKR pielāgo krīzē gūtajām atziņām

Pirmā partija, kas vēl pirms Covid-19 izraisītās krīzes nāca klajā ar savu priekšvēlēšanu programmu Rīgas domes ārkārtas vēlēšanām – “Gods kalpot Rīgai”, to, ņemot vērā krīzē gūtās atziņas, nedaudz mainījusi. Sarakstā iekļauts arī ārkārtējās situācijas laikā plašāku popularitāti ieguvušais restorāna īpašnieks Andris Reizenbergs.
Andris Reizenbergs pašlaik ir pasaulē labākais bārmenis, un šis tituls viņam sniedza ievērojamu publicitāti. Taču nākamo atpazīstamības pakāpi viņš sasniedza pēc emocionālas intervijas “Rīta panorāmā”, un GKR saraksta līderis Oļegs Burovs nolēma šos aktīvus kapitalizēt politiskajā tirgū ©Romāns KOKŠAROVS, F64 Photo Agency

Februāra pašās beigās, kad vēl nenojautām, ka valstī tiks izsludināta ārkārtējā situācija, “Gods kalpot Rīgai” iepazīstināja vēlētājus gan ar savu priekšvēlēšanu programmu, gan vēlēšanu sarakstu.

Ārkārtējās situācijas laikā dažiem sarakstā iekļautajiem kandidātiem mainījās dzīves apstākļi, un tie nolēmuši tomēr nekandidēt vēlēšanās. Tos organizācija aizstājusi ar ārkārtas situācijā pilsētas aktīvistu un teju vissmagāk cietušo nozaru pārstāvjiem.

Tā sarakstā iekļuvusi Alla Broide, kas strādājot viesnīcu tīklā, un Mihails Parahins, kurš esot Rīgas Lielo kapu aktīvs aizstāvis. Šie kandidāti, pat ja palīdzēs kuplināt partijas atbalstītāju pulku, visticamāk, domē ievēlēti netiks, jo viņi iekļauti saraksta piektajā desmitniekā.

Jauniņais politikā

Lielākas izredzes ir kādreizējam restorāna “Balzambārs” īpašniekam Andrim Reizenbergam. Viņš plašāku atpazīstamību guva ļoti emocionālā intervijā televīzijas raidījumā “Rīta panorāma”, kur viņš stāstīja, cik smagi sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumiem sokas ārkārtas situācijas laikā. Plašāk vēstīts arī par viņa rezerves plānu - “siļķes kažokā” un bezalkoholiskā kokteiļa “Nevainīgā asiņainā Mērija” gatavošanu un piegādāšanu pasūtītājiem uz mājām. Bez šīs publicitātes topošā politiķa izredzes uzlabo arī fakts, ka viņš atrodas saraksta 12. vietā. “Viņš ir stiprs cilvēks, kas var pacelties un turpināt strādāt,” par jauno kandidātu saka O. Burovs.

Reizenbergs stāsta, ka viņu maijā uzrunājis GKR kandidāts mēra amatam Oļegs Burovs. Ņemot vērā, ka viņš ticot O. Burovam, kura solījumus apliecinot Rīgā padarītais, A. Reizenbergs piekritis uzaicinājumam. Tiesa, partijā viņš vismaz pagaidām nav iestājies.

Uzņēmējs, kurš nu pametis savu astoņus gadus vadīto restorānu, sola, ka ieviesīs izmaiņas Rīgas domes iestāžu darbā, padarot, mazo uzņēmēju, it īpaši sabiedriskajā ēdināšanā strādājošo, dzīvi vienkāršāku, piemēram, saskaņojot vasaras terašu izbūvi.

“Šis ir tikai sākums, es gribu darīt jums visiem labu,” saka A. Reizenbergs, pēc kura ierosinājuma GKR savā programmā iekļāvusi punktu “ielu tirdzniecības atļauja viena “klikšķa” attālumā”.

Reizenberga politisko potenciālu bija saskatījušas arī citas partijas - KPV LV un Latvijas reģionu apvienība, kas Rīgas domes vēlēšanās startēs vienā sarakstā ar Nacionālo apvienību. Šo organizāciju piedāvājumi gan nāca novēloti - O. Burovam jau bija teikts “jā”.

Datorizēs skolniekus

Ārkārtējās situācijas, kad mācības notika attālināti, ietekmē GKR programmā parādījies arī solījums datorizēt nākamā Rīgas domes sasaukuma laikā visus galvaspilsētas skolniekus. Saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes sniegto informāciju Rīgas skolās mācās aptuveni 73 tūkstoši skolēnu. Kā zināms, skolēniem sākot attālinātās mācības, atklājās, ka ļoti daudziem nav tām nepieciešamo datoru.

Kā zinām, ar līdzīgu ideju, tikai nacionālā mērogā, klajā reiz nāca izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis, taču ne viņam izdevās šo ideju realizēt, ne dzīvotspējīgs bija politiskais spēks, kuru viņš tolaik pārstāvēja - Zatlera reformu partija.

GKR, atsaucoties uz krīzes sekām, apņēmusies arī nemazināt pašlaik spēkā esošās sociālā atbalsta programmas. Piemēram, atlaides braucienam sabiedriskajā transportā, bezmaksas latviešu valodas kursi, brīvpusdienas skolās un bērnudārzos un citi.

Rīdzinieku iesaistīšana

Pārējie solījumi lielā mērā ir pielīdzināmi politisko konkurentu dotajiem. Proti, nākamā domes sasaukuma laikā kārtībā tiks savesti visi remontējamie Rīgas tilti, labiekārtoti iekšpagalmi, izveidota veloinfrastruktūra un atjaunoti koku stādījumi Tērbatas, Brīvības un citās Rīgas ielās. Par to rūpēsies Latvijas Zaļajā partijā savu darbību apturējušais Viesturs Silenieks, kam sarakstā piešķirts desmitais kārtas numurs.

Pilnīgā pārliecībā, ka pilsētai, kura saskaņā ar Saeimas koalīcijas partiju pausto pie valdības pēc naudas nāk ar izstieptu roku, līdzekļu pietiks, Burova saraksts arī sola palielināt algas izglītības darbiniekiem. Skolotāju un bērnudārzu pedagogiem algas nebūšot mazākas par 2000 eiro pirms nodokļu nomaksas, skolu un bērnudārzu darbiniekiem ne mazāk par 1000, bet bērnudārzu auklītēm ne mazāk par 1200 eiro.

Līdzīgi citām partijām, arī GKR sola palielināt rīdzinieku ietekmi uz pašvaldības lēmumiem. Ik gadu GKR vadīta Rīgas dome atvēlēšot trīs miljonus eiro kādai no rīdzinieku iesniegtajām iniciatīvām. Uzvarētāju noteikts rīdzinieku balsojums, kurā atšķirībā no pašvaldību vēlēšanām varēšot piedalīties jau no 16 gadu vecuma.

GKR piedāvā risinājumu arī rindu uz dzīvokļiem likvidēšanai. Tas tikšot paveikts, pašvaldībai sadarbojoties ar uzņēmējiem. Nekustamā īpašuma attīstītāji ar atvieglotiem noteikumiem varēs būvēt uz pašvaldības zemes, pretim ar atvieglotiem noteikumiem dodot noteiktu skaitu dzīvokļu.

Tiesa, starp GKR un citām savu dalību ārkārtas vēlēšanās pieteikušajām partijām noteikti ir viena ļoti liela atšķirība. Atšķirībā no konkurentiem, kas skaļāk vai klusāk runā par konkurentu mīnusiem un asi kritizē teju desmit gadus Rīgā pie varas esošā “Saskaņas” un GKR tandēma sniegumu, O. Burova vadītais saraksts saka, ka šādu taktiku tā neizmantos.

“Būsim mūsdienu politiķi, aizmirsīsim rupjības un klačas. Tā nav mūsu politika [..] runāsim par to, ko esam izdarījuši,” saka GKR saraksta otrais numurs Dainis Turlais.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā