Konservatīvo vaibsti kļūst sievišķīgāki

Mainot Rīgas mēra amata kandidātu, Jaunā konservatīvā partija ārkārtas vēlēšanu saraksta pirmo numuru arī šoreiz uzticējusi cilvēkam, kas Rīgas domi pirms nepilniem diviem gadiem pameta par labu šī Saeimas sasaukuma deputāta amatam – Lindai Ozolai. Sievietes parādīšanās saraksta galvgalī ieviesusi arī dažas būtiskas izmaiņas, kas atspoguļo viņas pieredzi Rīgas domes Sociālo jautājumu komitejā.
Konservatīvie Lindu Ozolu ar sabiedrību iepazīstināja “Daugavas stadionā”, kurā politiķe iebrauca, sēdēdama balta velosipēda seglos. Tas, vai simboliski izvēlētā notikumu vieta un pārvietošanās līdzekļa krāsa partijai nesīs veiksmi, ir vēlētāju rokās ©Dmitrijs SUĻŽICS, F64 Photo Agency

Konservatīvo pirmā izvēle Rīgas mēra amata kandidātam bija Juris Jurašs, kurš līdz ar L. Ozolu pameta Rīgas domi, lai stātos Saeimas deputāta amatā. Partija neilgi pirms ārkārtējās situācijas izsludināšanas Covid-19 dēļ iepazīstināja arī ar savu programmu. Taču plānus piespieda mainīt pāragrā konservatīvo Saeimas frakcijas un Juridiskās komisijas vadītājas Juta Strīķes nāve.

“Kolēģi ir pieņēmuši lēmumu uzticēt man vadīt Saeimas juridisko komisiju un vienlaicīgi vadīt parlamentā Jauno konservatīvo frakciju tāpēc, diemžēl, es šobrīd vairs nespēju un nevaru piedalīties Rīgas pašvaldības vēlēšanās kā kandidāts. Mēs no savas puses ļoti ceram un ticam, ka mums izdosies ar jauno kandidātu [..] piepildīt rīdzinieku cerības, lai Rīga mainītos, lai Rīga kļūtu iedzīvotājiem draudzīga,” līderu maiņu skaidro J. Jurašs.

Vecos solījumus neaizmirst

Ozola, kas konservatīvajos iestājusies 2016.gadā un kopš tā laika kandidējusi gan Rīgas domes (veiksmīgi), gan Saeimas (veiksmīgi), gan Eiroparlamenta (neveiksmīgi) vēlēšanās, skaidro, ka piedāvājumu nomainīt J. Jurašu pieņēmusi, jo ir komandas spēlētāja.

“Ir svarīgi uzsvērt, ka es esmu politiski aktīvs cilvēks. Es strādāju komandā. Politika nav solo arī Saeimā, un mēs kā komanda skatāmies, kā visefektīvāk varam sasniegt kopējos mērķus,” saka L. Ozola.

Potenciālā Rīgas atslēgu turētāja apliecināja, ka konservatīvie neatsakās no februārī atklātās partijas programmas Rīgas attīstībai. Tādēļ joprojām aktuāli ir solījumi panākt, ka ne tikai Rīgas vēsturiskajā centrā, bet arī pilsētas mikrorajonos tiek aizliegtas spēļu zāles.

Tā pat konservatīvie sola divu gadu laikā nodrošināt divus tūkstošus papildu vietas Rīgas bērnudārzos. Turklāt tas tikšot paveikts neuzbūvējot nevienu jaunu bērnudārzu. Savukārt, lai nodrošinātu jaunās ģimenes ar dzīvokļiem un atvēsinātu sakarsušo īres tirgu, partija izstrādājusi programmu, kas sadarbībā ar “Altum”, sola ik gadu nodrošināt dzīvokļus vismaz pusotram tūkstotim jauno ģimeņu.

Nav pazudusi arī programma “Miljons koku Rīgai”, kuras mērķis ir izveidot Rīgu par zaļāko pilsētu Ziemeļeiropā un apņēmība Rīgas domē aizliegt jebkuru iepirkumu, kurš paredzēs komercnoslēpuma institūtu. “Rīdzinieku naudas plūsmas tiešsaistes režīmā būs redzamas ikvienam un tie uzņēmēji, kuri negribēs piekrist šiem nosacījumiem, pašvaldības pasūtījumus saņemt nevarēs,” sola Rīgas mēra amata kandidāte.

Seko jaunumiem

Taču programmā ir arī izmaiņas. Tās atspoguļo L. Ozolas neilgo pieredzi Rīgas domes Sociālo jautājumu komitejā un jaunākās tendences publiskajā informatīvajā telpā.

Proti, L. Ozolas vadībā Rīgas dome bērnu ar īpašām vajadzībām vecākiem piešķirs līdzfinansējumu bērnu asistentu nodrošināšanai. “Gadiem runāts, bet netiek meklēts risinājums asistentu nodrošināšanai mācībām bērniem ar īpašām vajadzībām. Mums ir svarīga katra ģimene un katrs bērns, tāpēc es redzu iespēju piešķirt pašvaldības līdzfinansējumu,” pievēršoties tēmai, kuru pavisam nesen, sadarbojoties ar “Latvijas Televīziju”, aktualizēja “Re:Baltica”, sola L. Ozola.

Sievietes vadītā Rīga rastu arī brīvus līdzekļus, lai palīdzētu ģimenēm tikt pie bērniem. “Es zinu, ka katru gadu Rīga daudzus rīdziniekus zaudē tāpēc, ka tie vienkārši nepiedzimst. Esmu strādājusi Rīgas domes Sociālo lietu komitejā un zinu, ka Rīga ir spējīga nākt talkā valstij un samazināt to sieviešu skaitu, kuras gaida rindā uz mākslīgo apaugļošanu,” saka L. Ozola, kas uzskata, ka šis pakalpojums jānodrošina sievietēm līdz 40 gadu vecumam, nevis līdz 37, kā to pašlaik nosaka normatīvie akti. Pašlaik mākslīgās apaugļošanas pakalpojums izmaksā aptuveni divus tūkstošus eiro.

Vēl viens konservatīvo piecsimtnieks

Ozola solītais arī apliecināja, ka konservatīvajiem patiešām ir īpašas attiecības ar skaitli “500”. Joprojām labi atceramies, ka pirms 13.Saeimas vēlēšanām konservatīvie solīja, ka tās vadīta valsts realizēs plānu “3x500” - minimālā alga, ar iedzīvotāju ienākumu nodokli neapliekamais minimums algām un pensijām būs 500 eiro mēnesī.

Tagad L. Ozola rīdziniekiem sola dubultot vienreizējo jaundzimušo pabalstu un ik katra jaunā ģimene saņems 500 eiro. Te gan jānorāda, ka L. Ozolai visticamāk trūkst informācijas par norisēm Rīgas domē, jo viņas solītie 500 eiro ir nevis divas reizes lielāka summa par pašlaik izmaksājamo, bet 3.3 reizes lielāka.

Proti, dienā, kad tika atlaista Rīgas dome, Sociālo jautājumu komiteja patiešām paspēja nolemt palielināt vienreizējo jaundzimušo pabalstu no 150 eiro līdz 250 eiro. Taču šis lēmums netika apstiprināts domes sēdē un līdz ar to nestājās spēkā.

Šī konservatīvo iecere katrā ziņā būs vēlētāju novērtēta, bet nebūs lēta un Rīgai noteikti būs citas daudz akūtākas vajadzības. Saskaņā ar Rīgas domes Labklājības departamenta sniegto informāciju, 2019.gadā 150 eiro lielajos pabalstos izmaksāti 894,7 tūkstoši eiro. Palielinot tos līdz 500 eiro, būs nepieciešams jau 3,1 miljons eiro (ņemot vērā, ka saskaņā ar RD prognozēm 2020.gadā pabalsts būtu jāizmaksā 6208 personām).

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā