Bondaram ļauj turpināt vadīt Saeimas budžeta komisiju

Ne partiju apvienības “Attīstībai/Par!” biedri, ne tās partneri Rīgas domes ārkārtas vēlēšanās nav spējuši pārliecināt ne organizācijas valdi, ne pašu Mārtiņu Bondaru pamest Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisiju. Civillieta, kurā viņš atzīts par līdzatbildīgu 15 miljonu vērtos neveiksmīgos “Latvijas Krājbankas” darījumos, tam neesot pietiekams iemesls.
PALIKS SAVĀ VIETĀ. Mārtiņš Bondars ir pārliecināts, ka nenes atbildību par bijušās darbavietas neveiksmīgajiem darījumiem, tādēļ arī jautājums par viņa atrašanos Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijā neesot aktuāls ©Vladislavs PROŠKINS, F64 Photo Agency

Pirmie ar ierosinājumu, ka M. Bondaram, kas partiju apvienībā pārstāv organizāciju “Latvijas attīstībai”, vajadzētu atkāpties, klajā nāca “Attīstībai/Par!” partneri 29. augustā plānotajās Rīgas domes ārkārtas vēlēšanās ‒ “Progresīvie”.

“Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai ir tieša ietekme uz valsts finanšu un banku nozari, tādēļ nav pieļaujama situācija, ka to vada amatpersona, kurai stājies spēkā nelabvēlīgs tiesas spriedums saistībā ar iepriekšējo profesionālo darbību finanšu sektorā,” savā paziņojumā pauž “Progresīvie”.

“Vienam no jebkura politiķa un politiķes mērķiem jābūt ‒ vairot sabiedrības uzticību, un Bondara gadījumā tā ir zaudēta jau sen. Jebkurš godprātīgs cilvēks šādā situācijā no amata atkāptos,” piebilst organizācijas līdere Antoņina Ņenaševa.

Vēlāk šim aicinājumam pievienojās arī viena no “Attīstībai/Par!” veidojošajām organizācijām - kustība “Par!”. Tās biedri uzskata: ja tiesa ir atzinusi deputāta kļūdu, pagātnē vadot lielu finanšu sektora institūciju, deputāts rīkotos pareizi, atstājot finanšu sektoru pārraugošās Saeimas komisijas vadītāja amatu.

“Pirms Saeimas vēlēšanām veidojot apvienību, kustības “Par!” biedri Bondaram vaicāja, kā viņš rīkosies, ja tiesas atstās spēkā spriedumu “Krājbankas” lietā. Viņš toreiz atbildēja, ka viņš rīkosies adekvāti. Brīdis šādai rīcībai nu ir pienācis,” atgādināja kustība.

Pēc šiem aicinājumiem jautājumam nolēma pievērsties arī “Attīstībai/Par!” valde. Tomēr tās locekļu viedokļi par vēlamo tālāko rīcību šajā situācijā atšķīrās, un neviens no viedokļiem neguva organizācijas statūtos noteikto divu trešdaļu vairākumu. Līdz ar to valde nerosinās izmaiņas Saeimas Budžeta un finanšu komisijas vadībā. “Attīstībai/Par!” valde uzsver, ka M. Bondars savu darbu Saeimā dara labi un ir spēcīgs organizācijas komandas biedrs.

Savukārt “Latvijas attīstībai” uzskata, ka nav nekāda pamata Saeimas komisijas vadītāja atsaukšanai no amata, jo minētais civilstrīds bija publiski plaši zināma informācija jau pirms Saeimas vēlēšanām, kurās M. Bondars saņēma pārliecinošu vēlētāju atbalstu.

“Šajā situācijā Saeimas Budžeta un finanšu komisijai ir vajadzīga spēcīga vadība, kas risinās Covid-19 krīzes izraisītās ekonomiskās problēmas. Nav iespējams konstatēt tādus apstākļus, kas liktu partijas valdei lemt par to, ka jāatsauc Bondars no amata Saeimas komisijā vai jālūdz viņam atkāpties. M. Bondars nav atzīts par vainojamu kāda nodarījuma veikšanā vai bezdarbībā,” ‒ tā norāda “Latvijas attīstībai”.

Jau vēstīts, ka 28. aprīlī stājies spēkā spriedums par 15 miljonu eiro solidāru piedziņu no “Latvijas krājbankas” bijušajiem valdes locekļiem, kuru vidū ir arī M. Bondars.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā