Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Politika

Lembergs: Kariņa valdības kori diriģē partiju sponsori

© F64

Neraugoties uz to, ka liela daļa no partiju priekšvēlēšanu solījumiem nav izpildāmi, vairums politisko partiju grasās iet “Jaunās Vienotības” pārstāvja Krišjāņa Kariņa valdībā, jo to nosaka šo partiju sponsori, intervijā radio Baltkom sacīja Ventspils mērs Aivars Lembergs.

Vērtējot valdības veidošanas sarunas, Lembergs norādīja, ka jau tagad jaunās partijas ir pārkāpušas savus solījumus vēlētājiem. “Viņiem tā kā nevajadzēja piekrist [iet Kariņa valdībā]. Nepiekrist, jau pašā sākumā teikt - nē. Bet viņi tā nesaka, tas ir pretrunā ar viņu priekšvēlēšanu solījumiem. Nu tā, ka pagaidīsim. Bet es domāju, ka te vienmēr vajag atcerēties - visu šajā nosauktajā koalīcijā nosaka šo partiju sponsori,” izteicās Lembergs.

Viņš norādīja, ka šobrīd Latvijā partijas kontrolē vairāki tā saucamie politiskie vilcējspēki.

“Lūk, pirmais vietējais oligarhs Māris Martinsons. Tiesa, šobrīd aizturēts. Bet viņam ir liela ietekme uz “Jauno Vienotību”, “Attīstībai/Par!”, uz Bordāna kompāniju, un arī uz Kaimiņu. Diezgan nozīmīgā mērā arī uz daļu Zaļo un zemnieku savienības deputātu. Par “Saskaņu” es nezinu, bet it kā arī ir. (…) Otrais, tas, protams, ir starptautiskais mahinators Ostaps Benders jeb Rūdolfs Meroni. Tas ir viņš, kas pilnībā komandē Kaimiņu. Viņš nosaka kādu Jaungada dziesmu dziedāt Bordānam, Strīķei un, protams, Jurašam. Viņš kaut kādā mērā ir pazīstams ar “Attīstībai/Par!” dažiem cilvēkiem, lūk. Un tur vēl ir banka, kura stāv aiz Bordāna. Stāv banka, kura uzskata sevi par Latvijas atsevišķi iestāžu apvainotu, kura ļoti diktē, ko teikt gan Bordānam, gan tā kompānijai. Tā kā uz šīm lietām ir jāskatās tā,” uzsvēra Lembergs.

Pēc viņa sacītā, vislabāk būtu, ka visi šie politiskie vilcējspēki jeb oligarhi sapulcētos pie galda un atklāti savā starpā vienotos par ietekmes sfērām. “Nu tagad pēc izkārtojuma, kā tiek piedāvāts ministriju portfelis, izskatās, ka viņi savā starpā galvenajos punktos tomēr ir vienojušies. Tā izskatās,” tajā pašā laikā atzina Lembergs.

Saskaņā ar politiķa teikto, JKP un Bordānam galvenā ir privatizācija. “Latvijas lielo ostu stratēģiskās infrastruktūras un “Latvenergo”, “Latvijas valsts mežu”, visas mežsaimniecības privatizācija, “Latvijas dzelzceļa” privatizācija,” skaidroja Lembergs, piebilstot, ka tas noteikts šīs blices sponsoru interesēs.

Savukārt vēlētajiem dotos solījumos JKP pārkāpšot, jo tagad jau esot skaidrs, ka tie neesot izpildāmi, jo papildus līdzekļu valsts budžetā neesot. “Un tad mēs visi pārliecināsimies, ka Bordāns un kompānija vēlēšanās meloja saviem vēlētājiem. Tie taču ir 15% no visiem vēlētājiem, kuri nobalsoja,” atgādināja Lembergs.

“Vēlētājs izdarīja savu izvēli, tālāk politiķiem ir jāpilda savas saistības. Un vēlētājam tomēr ir jāseko, vai saistības tiek pildītas, vai nē. Es brīdinu, ka saistības ne Bordāns un kompānija, ne Kariņš un kompānija neizpildīs,” izteicās Lembergs, turpinot, ka “priekšvēlēšanu solījumi, uz kuriem tagad balstās valdošā koalīcija, un to reāla izpilde, tas ir kā, kā līdz Mēnesim, kā līdz Marsam un vēl tālāk.”

Avots: Labdien.lv