Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Politika

Vairākas partijas atbalsta Kariņa kandidatūru premjera amatam

© Dāvis Ūlands/ F64 Photo Agency

Jauno valdību varētu izveidot jau decembrī, un apvienība "Attīstībai/Par!" (AP) varētu atbalstīt Krišjāņa Kariņa (JV) kandidatūru premjera amatam, žurnālistiem sacīja AP līdzpriekšsēdētājs Daniels Pavļuts.

Politiķis pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Raimondu Vējoni uzsvēra, ka AP ir mērķtiecīgi piedalījusies valdības veidošanas sarunās divus mēnešus. Šie divi mēneši tikuši pavadīti, cīkstoties personībām, un šis samezglojums ir jāatrisina, uzsvēra Pavļuts.

Sarunās AP esot pārliecinājusies, ka citas partijas nav gatavas atbalstīt AP kandidātu, līdz ar to Artis Pabriks (AP) pieņēmis lēmumu atsaukt savu kandidatūru. Pavļuts par šo lēmumu arī informējis prezidentu.

Pavļuts uzsvēra, ka partijas ir spējīgas vienoties par citu kandidātu no citas partijas, kuri vēl netika nominēti. Līdz Ziemassvētkiem partijas varētu vienoties par koalīcijas aprisēm, reformu prioritātēm, un vēlākais līdz Jaunajam gadam - apstiprināt valdību, prognozēja Pavļuts.

Savukārt Jaunā konservatīvā partija (JKP) kā labu, konservatīvu Ministru prezidentu redzētu Robertu Zīli (VL-TB/LNNK), reizē politiskajam spēkam nav arī iemesla nepiekrist strādāt Krišjāņa Kariņa (JV) vadītā valdībā, šodien žurnālistiem sacīja JKP Saeimas frakcijas priekšsēdētāja Juta Strīķe.

Politiķe norādīja, ka "Attīstībai/Par!" (AP) lēmums neuzstāt uz premjera amata kandidātu no savas partijas palīdzēs izveidot valdību. Strīķe AP pārmeta "izpildītus dažādus vingrinājumus", kuru mērķis esot bijusi JKP līdera Jāņa Bordāna valdības izgāšana "bez jebkāda praktiska pamata".

Vēl pirms informācijas izskanēšanas par Kariņu kā neoficiāli apspriestu kandidātu, politiķe paziņoja, ka JKP līderis Jānis Bordāns ir labākais no premjera amata kandidātiem. Politiskais spēks arī neatbalsta bezpartejisku premjera amata kandidāta meklēšanu.

Sarunā ar prezidentu Strīķe norādījusi, ka politiskajam spēkam svarīgi tiesiskuma un pretkorupcijas jautājumi. Pēc Strīķes vārdiem, "ja daudzi uzskata, ka tas ir ir mazsvarīgi" un par šīm lietām smaida, tad jāņem vērā, ka ASV vēstniece Latvijā nesen norādījusi, ka pretkorupcijas jautājumi ir valsts ekonomikas un attīstības pamats. Šajā saistībā Strīķe atgādināja par JKP "sarkanajām līnijām" sadarbībai ar Zaļo un zemnieku savienību.

Taču Nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK būtu gatava apspriest scenāriju par politiķi Krišjāni Kariņu (JV) valdības vadītāja amatā, šodien žurnālistiem sacīja politiskā spēka priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

"Ja jautājums ir hipotētisks, tad nacionālā apvienība noteikti būtu gatava apspriest šādu scenāriju," uz vaicājumu par iespēju atbalstīt Kariņu Ministru prezidenta amatā žurnālistiem atbildēja VL-TB/LNNK līderis.

Reizē politiķis norādīja, ka nacionālā apvienība pašlaik nav dzirdējusi no Kariņa viedokli par to, vai viņš ir gatavs vadīt valdību. Viņš norādīja, ka būtiskākais premjera amata kandidātam cita starpā ir nodrošināt nepieciešamo vairākumu.

Dzintars norādīja, ka valdības veidošanas procesā situācija ir sarežģīta, bet ne neatrisināma.

Ja partijas nespēj pārlekt nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) uzliktai latiņai valdības veidošanā tad, iespējams, tā ir uzlikta par augstu, atzina Dzintars.

Nacionālās apvienības valde iepriekš lēmusi par to, ka valdība būtu jāveido vismaz piecām partijām.

Acīmredzot partijas šo "latiņu nevar pārlekt", tāpēc tā, iespējams, varētu būt uzlikta par augstu, pauda VL-TB/LNNK līderis.

Dzintars reizē norādīja, ka ļoti negribētos atteikties no šī izvirzītā principa valdības veidošanā, jo 50 un vēl dažu balsu atbalsts liecinātu par ļoti nestabilu valdību. Tāpēc sākotnēji ir jāpārliecinās, ka ir izdarīts viss iespējamais, lai koalīcija būtu plašāka, pauda politiķis.

Taču arī trešais tā dēvētais jaunais politiskais spēks - "Attīstībai/Par!" (AP) - varētu piedāvāt premjera amata kandidātu, pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Raimondu Vējoni sacīja Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Uldis Augulis.

Augulis norādīja, ka bija divi neveiksmīgi valdības veidošanas mēģinājumi, bet ir vēl trešais jaunais politiskais spēks, kas var uzņemties valdības veidošanu. Komentējot to, ka AP jau ir norādījusi, ka nevirzīs citu kandidātu, Augulis atteica, ka tas ir "jocīgs atteikums".

Savukārt iespēju par Krišjāņa Kariņa (JV) izvirzīšanu premjera amatam Augulis nekomentēja, norādot, ka vispirms ir jābūt oficiālai informācijai, jo pēdējās dienās ir daudz baumu.

Kā ziņots, neoficiālās sarunās kā iespējamo kompromisa kandidātu premjera amatam politiķi min "Jaunās Vienotības" (JV) pārstāvi Kariņu, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija.

Kariņš aģentūrai LETA sacīja, ka pašlaik prezidents nav aicinājis viņu uz tikšanos, kā arī sarunas par viņa nominēšanu nav notikušas. Kariņš norādīja, ka pašlaik situācija ir ļoti neskaidra un jāredz, kā tā attīstīsies, proti, vai AP nevēlēsies izvirzīt citu kandidātu, ņemot vērā, ka tā ir tā dēvētā jaunā partija.

AP pārstāvis Pabriks šodien paziņoja, ka vairs nepretendē uz Ministru prezidenta amatu. AP norāda, ka neuzstās uz premjera amata kandidātu no savas partijas un saskata iespēju vienoties par kompromisa kandidātu no citu politisko spēku izvirzītajiem politiķiem, žurnālistiem sacīja AP līdzpriekšsēdētājs Daniels Pavļuts.

Viņš sacīja, ka partijas var vienoties par kompromisa kandidātu no citu partiju izvirzītajiem, izņemot tos, kuri jau bija nominēti šim amatam. Pavļuts norādīja, ka AP neuztur savu nomināciju kopumā.

Šodien notiek jaunas Valsts prezidenta tikšanās ar partijām. Valsts prezidents vakar atsauca "KPV LV" pārstāvja Alda Gobzema nomināciju premjera amatam.