Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Politika

Neievēlētais Klaužs tiesā apstrīdēs lēmumu nepārskaitīt par viņu nodotās balsis [papildināts]

© Ilze Zvēra, F64 Photo Agency

Pašreizējā sasaukuma Saeimas deputāts, nākamajā parlamenta sasaukumā neiekļuvušais Jānis Klaužs (ZZS) nolēmis apstrīdēt tiesā Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) lēmumu nepārskaitīt par viņu nodotās balsis.

Viņš norādīja, ka vēl nav saņēmis CVK lēmumu. Līdz ko tas viņam būs pieejams, Klaužs kopā ar advokātu to apstrīdēšot.

Vaicāts par Centrālās vēlēšanas komisijas sniegto skaidrojumu, ka vēlēšanu rezultātu mājaslapā plusiņu skaits mainījies tehnisku iemeslu dēļ, politiķis norādīja, ka "varbūt tā ir, varbūt tā nav". Deputāts neizslēdz iespēju, ka kāds varētu būt ielauzies sistēmā, tāpēc, lai novērstu visas šaubas, nepieciešams veikt saņemto balsu manuālu pārskaitīšanu.

Klaužs šodien Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas sēdē norādīja, ka saistībā ar par viņu atdotajām balsīm esot tikušas veiktas vismaz 852 manipulācijas. Tāpat viņš vērsa uzmanību, ka par vēlēšanu procesā paredzētajiem IT darbiem atbildīgā uzņēmuma viens no vadošajiem pārstāvjiem cita starpā esot vairākas reizes sodīts administratīvi, tāpat deputāts norādīja uz dažām citiem aspektiem saistībā ar attiecīgo personu vai uzņēmumu.

Politiķis norādīja, ka nav piedalījies vakardienas CVK sēdē, jo, viņaprāt, tā notikusi "preses konferences" formātā. Arī deputāte Aija Barča (ZZS) šodien pauda, ka CVK sēde, kurā noraidīts abu deputātu lūgums esot līdzinājusies šovam. Parlamentāriete dalījās ar to, ka no paziņas saņēmusi informāciju, ka vēlēšanās izmantotajā elektroniskajā sistēmā neatļautas darbības varētu veikt arī 11.klases skolēni ar attiecīgu izglītību IT jomā.

CVK priekšsēdētājs Arnis Cimdars no savas puses šodien deputātiem prezentēja un skaidroja, kādā veidā notiek balsu skaitīšana. Viņš norādīja, ka Informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcija jeb "Cert.LV" un Drošības policija, izvērtējot Klauža iesniegumu, varēs lemt, vai, piemēram, veikt vēlēšanu sistēmas auditu.

Cimdars jau iepriekš CVK sēdē bija skaidrojis, ka šoreiz vēlēšanās jauninājums bija rezultātu no iecirkņiem "dinamiskā" publicēšana. Tas nozīmēja, ka, ja kādam no iecirkņiem, kuru plusi jau bija publicēti, piemēram, vajadzēja papildināt vēlēšanu gaitas žurnālu, tad, lai to izdarītu, no publiskās informācijas bija jānoņem attiecīgais plusu skaits. Tomēr ikviens, uzklikšķinot uz attiecīgo skaitli, var redzēt, no cik iecirkņiem konkrētajā brīdī ir saņemts attiecīgais plusu skaits.

Komisijas sēdē šodien deputāts Ainars Latkovskis (V) norādīja, ka viens no skaidrojumiem situācijai varētu būt, ka precizējumu veica kāds no iecirkņiem, kur par Klaužu ir nodots vairāk balsu, nekā citos, piemēram, no Līvāniem. Latkovskis vaicāja, vai prasījums par izmaiņu veikšanu tiek reģistrēts, uz ko Cimdars atbildēja noliedzoši. CVK vadītājs aģentūrai LETA skaidroja, ka, lai iegūtu priekšstatu par to, kurš iecirknis un kā ir izmantojis sistēmu, būtu jāiet cauri ļoti liela apjoma tehniskajai informācijai sistēmā.

Sagaidāms, ka Klaužs CVK lēmumu par balsu nepārskaitīšanu saņems ceturtdien pēcpusdienā.

Deputāte Inga Bite (LRA) sēdē interesējās par to, cik efektīva ir kārtība saistībā ar vēlēšanu aplokšņu un biļetenu komplektu izsūtīšanu uz ārvalstīm. Cimdars informēja, ka 31 ārvalstu iecirknī bija nepieciešams sagatavot papildus vēlēšanu materiālus. Viņš vērsa uzmanību, ka vēlētāju reģistra neizmantošanas dēļ nav iespējams precīzi prognozēt iecirknī gaidāmo balsotāju skaitu.

CVK priekšsēdētājs Arnis Cimdars iepriekš norādīja, ka šoreiz vēlēšanās jauninājums bija rezultātu no iecirkņiem "dinamiskā" publicēšana. Tas nozīmēja, ka, ja kādam no iecirkņiem, kuru plusi jau bija publicēti, piemēram, vajadzēja papildināt vēlēšanu gaitas žurnālu, tad, lai to izdarītu, no publiskās informācijas bija jānoņem attiecīgais plusu skaits. Tomēr ikviens, uzklikšķinot uz attiecīgo skaitli, var redzēt, no cik iecirkņiem konkrētajā brīdī ir saņemts attiecīgais plusu skaits.

Kā ziņots, CVK noraidījusi arī deputātes Aijas Barčas (ZZS) lūgumu pārskaitīt par viņu nodotās balsis. No politiķes teiktā pēc lēmuma pieņemšanas izrietēja, ka viņa neplāno apstrīdēt pieņemto lēmumu tiesā.

13.Saeimas vēlēšanas norisinājās šā gada 6.oktobrī, un Saeimas vēlēšanu likumā noteiktajos termiņos CVK nav apstrīdēts neviena vēlēšanu iecirkņa balsu skaitīšanas protokols.