Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Politika

Uz Āboltiņas vietu NDK jau divi kandidāti

© F64

Uz Saeimas Nacionālās drošības komisijas (NDK) vadītāja amatu kandidēs deputāti Inese Lībiņa-Egnere (V) un Jānis Ruks (LRA), un pagaidām kādam no šiem pretendentiem nav pārliecinoša atbalsta.

NDK strādā pa vienam pārstāvim no katras Saeimas frakcijas, tātad tajā ir seši deputāti - trīs koalīcijas un trīs opozīcijas parlamentārieši. Savukārt koalīcijas deputāti apliecinājuši atbalstu Lībiņai-Egnerei.

Lai gan visas NDK sēdes ir slēgtās, komisijas vadītāja ievēlēšana varētu notikt atklātajā sēdes daļā.

Deputāts Jānis Tutins (S), kuram ir atteikta pielaide valsts noslēpumam, aģentūrai LETA sacīja, ka plāno prasīt, lai balsojums par komisijas vadītāju notiktu atklātajā sēdes daļā. Viņš pagaidām atturas komentēt, kuru no abiem kandidātiem varētu atbalstīt.

Neoficiāli politiķi gan minējuši, ka varētu būt panākta vienošanās, ka Tutins balsojumā tomēr nepiedalīsies, nodrošinot vienas balss pārsvaru Lībiņai-Egnerei.

Savukārt komisijas deputāts Ringolds Balodis (NSL) aģentūrai LETA pauda viedokli, ka komisijas priekšsēdētāja amatam vairāk nevajadzētu būt partijas "Vienotība" atbildībā. Šīs partijas atbildības saglabāšana pār šo posteni būtu pret nacionālo drošību vērsts solis, ņemot vērā neskaidro situāciju "Vienotībā", uzskata politiķis. Balodis pieļauj iespēju, ka pretendents varētu nākt no kādas citas koalīcijas partijas, "kas ir politiski stabilākas". Piemēram, kā labu kandidatūru politiķis redz arī Saeimas priekšsēdētāju Ināru Mūrnieci (VL-TB/LNNK). Savukārt, ja uz sēdi būs izvirzīti divi kandidāti - Lībiņa-Egnere un Ruks -, tad Balodis balsos par Ruku.

Gadījumā, ja Tutins arī atbalstīs Ruku, balsis varētu sadalīties vienādi. Tad komisijas vadītājs nebūs ievēlēts.

NDK sēde notiks nākamnedēļ, tā ir jāsasauc komisijas priekšsēdētāja vietniekam Kārlim Seržantam (ZZS).

Līdz šim NDK vadīja politiķe Solvita Āboltiņa, kura nolikusi deputātes mandātu.