Uz nra.lv
 

Kā mandarīnu mizas pārvērst aromātiskos Ziemassvētku dekoros

Pats savām rokām 15.decembris 2019
 
Ekrānuzņēmums no YouTube
Baiba Puriņa
 
Apelsīnu vai mandarīnu mizas lieliski kalpos dažādu svētku dekoru radīšanai, turklāt šādi rotājumi būs arī ļoti aromātiski. Izgatavo brīnumainus svečturus, svētku virtenes vai egles dekorus no apēsto mandarīnu vai apelsīnu mizām.

1. Burvīgā mandarīna mizas svece

No mandarīna vai apelsīna mizas iespējams radīt skaistus svētku svečturus, kurus dedzinot, mājās izplatīsies patīkams citrusa aromāts, ko pastiprinās krustnagliņas.

Lai izgatavotu šādu sveci, būs nepieciešams mandarīns, piparkūku formiņas, krustnagliņas un tējas svece. Lai svece būtu izturīga, ieteicams izmantot mandarīnus, kuriem ir biezāka un līdz ar to arī izturīgāka miza.

Vispirms uzmanīgi pārgriez mizu visapkārt auglim tā centrā. Ar karotes palīdzību atdali mizu no augļa tā, lai to neieplēstu.

Ekrānuzņēmums no YouTube

Tad ņem talkā piparkūku formu un ar tās palīdzību izspied kāda zīmējuma formu augšējās mizas daļā, kur atrodas zieda čemurs. Formu spied caur mizas iekšpusi uz āru, taču tā, lai mizu nesabojātu. Rezultātā vienā no sagrieztās mizas daļām jāizveidojas dekoratīvam caurumam.

Ekrānuzņēmums no YouTube

Ap izveidoto caurumu saspraud krustnagliņas. Iededzot sveci, citrusa augļa miza kopā ar krustnagliņām piepildīs telpu ar Ziemassvētku smaržu.

Ekrānuzņēmums no YouTube

Izmantojot dažādas piparkūku formas, iespējams radīt atšķirīgus svečturus, kas skaisti papildinās mājas svētku rotu. Kad mizas sagatavotas, apakšējā daļā ievieto nelielu tējas sveci un pa virsu uzliec augšējo dekoratīvo daļu.

Ekrānuzņēmums no YouTube

2. Dekorāciju virtenes

No mandarīnu mizām radi svētku virtenes, kuras vari izmantot egles vai, piemēram, kamīna dekoram. Dekors ar patīkamo aromātu radāms burtiski pāris sekundēs. Viss, kas vajadzīgs - apēsta mandarīna mizas un piparkūku formiņas.

Kad ķeries pie mandarīna mizošanas, ievēro, lai tā miza tiek nolobīta lielām plēksnēm, citādi neizdosies no mizas izspiest izvēlētās formiņas. Ar piparkūku formiņām izspied no mizas dažādas figūras. To būs vieglāk izdarīt, kamēr miza ir svaiga.

Ekrānuzņēmums no YouTube

Ļauj, lai mizas gabaliņi nedaudz sakalst. Ja vēlies paātrināt procesu, vari tos ievietot un pavisam īsu brīdi cepeškrāsnī ļoti zemā temperatūrā. Kad mizu gabaliņi sakaltuši, saver tos uz dekoratīvas auklas un iekar svētku eglē vai piestiprini pie sienas,durvīm vai kamīna kā aromātisku Ziemassvētku dekoru.

Ekrānuzņēmums no YouTube

3. Aptamborēti mizu dekori eglei

Mandarīna vai apelsīna šķēles iegūs elegantu izskatu, ja tās aptamborēsi ar diegu. Tāpat vari rīkoties arī ar šo augļu mizām, kad no tām ar piparkūku formiņu palīdzību ir izspiesti dažādi ornamenti.

Ekrānuzņēmums no YouTube

Protams, šāda dekora radīšanai būs nepieciešamas nelielas tamborēšanas iemaņas, taču rezultāts ir tā vērts. Ar tamboradatas un diega palīdzību aptamborē augļa mizas vai šķēles, vienkārši durot adatu cauri to malām.

Šāds ornaments skaisti papildinās egles rotājumu krājumus, kas ne tikai izskatīsies filigrāni, bet arī jauki smaržos.

Avoti:

Svece

Dekorācijas

Aptamborēta miza

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija