Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Ukrainas kara 348. diena. Jaunākā informācija [papildināts 23:12]

© Scanpix

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 6.februārī. Ukraina jau 11 mēnešus varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu

23:12 Ukraina strādā pie pirmās ārvalstu kaujas lidmašīnu eskadras iegūšanas. "Man nav šaubu, ka mēs saņemsim kaujas lidmašīnas. Un šeit Ārlietu ministrija, Aizsardzības ministrija, Valsts prezidenta kanceleja, personīgi prezidents Volodimirs Zelenskis - visa komanda strādā, lai atvērtu šīs pēdējās slēgtās durvis. Nav svarīgi, vai tas ir amerikāņu F-16, zviedru Gripen, franču Mirage vai Rafale, vai Eurofighter. Ir būtiski atvērt pozīciju, noņemt tabu un iegūt pirmo lidmašīnu eskadriļu," sacīja Ukrainas ārlietu ministrs Dmitro Kuleba.

22:32 Krievi okupētajos Roveņkos Luhanskas apgabalā izņem no bibliotēkām ukraiņu grāmatas un dedzina tās katlumājās, ziņo Ukrainas Nacionālās pretestības centrs (NPC).

NPC vēsta, ka grāmatas tiekot konfiscētas gan pilsētas, gan skolu bibliotēkās.

Iebrucēji apgalvo, ka iznīcinot "nacistisko literatūru", pie kuras pieskaitāmas visas grāmatas ukraiņu valodā.

Krievijas uzturēto bruņoto bandu pašpasludinātās Luganskas tautas republikas tā dēvētā izglītības un zinātnes ministrija iepriekš bija nosūtījusi pilsētu okupācijas iestādēm un skolām sarakstu ar 365 grāmatām, kuras ieteikts izņemt no bibliotēkām.

21:45 Ukrainas aizsardzības ministrs Oleksijs Rezņikovs šonedēļ paliks savā amatā, pirmdien paziņojis partijas "Sluha narodu" ("Tautas kalps") frakcijas vadītājs Davids Arahamija.

Iepriekš avoti ziņoja, ka Rezņikovs šonedēļ varētu pamest savu amatu, jo Aizsardzības ministrija tika ierauta korupcijas skandālā, atklājoties, ka ministrija iepērk pārtiku armijai par cenām, kas vairākas reizes pārsniedz mazumtirdzniecības cenas.

"Šonedēļ aizsardzības sektorā nebūs izmaiņas personālā," paziņoja Arahamija. Taču viņš nepaskaidroja, kādēļ Rezņikovs paliks amatā uz nenoteiktu laiku. Tiek uzskatīts, ka šāds lēmums pieņemts, jo Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska pārstāvētā partija "Sluha narodu" bažījas, ka nespēs iegūt parlamentā pietiekami daudz balsu Rezņikova iecelšanai stratēģisko nozaru ministra amatā.

Mediji ziņo, ka problēmas radušās arī ar nākamā aizsardzības ministra izvēli.

Par Rezņikova sekotāju iecerēts pašreizējais militārā izlūkdienesta vadītājs ģenerālmajors Kirilo Budanovs. Taču viņam nāktos aiziet no armijas, lai ieņemtu aizsardzības ministra amatu.

Ukrainas likumi nosaka, ka tikai civiliepersona var ieņemt aizsardzības ministra amatu.

21:15 Fakts, ka ASV beidzot nodrošinās Ukrainas militārpersonas ar tāla darbības rādiusa raķetēm un paziņoja par citu ieroču nodošanu, liecina, ka valstis ir sapratušas, ka ir pienācis laiks izbeigt Krievijas karu pret Ukrainu. Šādu viedokli pauda politikas analītiķe Olga Kurnosova.

20:13 Šodien Ukrainas Aizsardzības aviācijas pēki veica vairākus triecienus pa Krievijas okupantu koncentrācijas zonām.

Par to pirmdien, 6. februārī, savā ziņojumā pulksten 18:00 paziņoja Ukrainas Bruņoto spēku ģenerālštābs. Tiek atzīmēts, ka aviācija diennakts laikā devusi deviņus triecienus okupantu koncentrācijas zonām un divus triecienus pret zenītraķešu sistēmu pozīcijām.

19:38 ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrešs pirmdien paudis bažas, ka tālāka Krievijas un Ukrainas kara eskalācija var novest pie "plašāka kara".

Gutērrešs, izklāstot savas prioritātes 2023.gadam, savā drūmajā uzrunā ģenerālajai Asamblejai galveno uzmanību pievērsa Krievijas uzsāktajam karam pret Ukrainu, klimata izmaiņām un galējai nabadzībai.

"Izredzes uz mieru mazinās," runājot par karu, kas ilgst jau gandrīz gadu, atzina ANO ģenerālsekretārs. "Tālākās eskalācijas un asinsizliešanas iespējas pieaug. Baidos, ka pasaule mēnessērdzīgi tuvojas plašākam karam. Baidos, ka tā to dara plaši atvērtām acīm."

Viņš norādīja, ka pasaules vadošie zinātnieki un eksperti tā dēvētā pastardienas pulksteņa rādītājus pagājušajā mēnesī jau pārbīdījuši uz 90 sekundēm pirms pusnakts, kas simbolizē cilvēces iznīcināšanu. Tik tuvu šai atzīmei rādītāji vēl nekad nav atradušies.

Gutērrešs atzina, ka viņš to uztvēris kā brīdinājumu.

"2023.gadu esam iesākuši, lūkojoties tādu problēmu mudžekļa stobrā, kādas nesam savas dzīves laikā pieredzējuši," uzsvēra ģenerālsekretārs. "Mums jāmostas, mums jāķeras pie darba."

Viņš piesauca arī draudus, kurus mieram rada izraēliešu un palestīniešu konflikts, kā arī situācija Afganistānā, Mjanmā, Sāhelas zonā un Haiti.

19:00 Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis pirmdien rīkoja kārtējo Augstākā virspavēlnieka štāba sanāksmi. Bruņoto spēku vadība un operāciju rajonu karaspēka komandieri ziņoja par pašreizējo situāciju frontē.

Īpašu uzmanību štāba locekļi pievērsa aizsardzības spēku pozīcijām Bahmutas virzienā un to nodrošināšanai ar nepieciešamajiem ieročiem un munīciju.

18:36 "Vāgnerieši" ar cirvi nogalinājuši savu komandieri. Tā viņi izrēķinājušies ar ievainoto virsnieku. Komandiera linčošana notikusi Doņeckas apgabala Bahmutas apkaimē. Algotņi mēģināja virzīties uz priekšu, bet viņu komandieris tika ievainots.

Tad karabiedri aiznesa savu komandieri aiz šķūnīša un ar cirvi nosita. Nežēlīgā slaktiņa video nofilmējis Ukrainas bruņoto spēku karavīru drons.

18:00. Vācija plāno pēc iespējas nosūtīt uz Ukrainu tankus "Leopard 2", vēsta pravda.com.ua.

16:44. 5.februārī Krievijas lidmašīnas mēģināja uzbrukt Ukrainas robežsargu pozīcijām Bahmutas apkaimē, taču uzbrukums tika veiksmīgi atvairīts. Nogalināti 9 krievi, 15 ievainoti un 2 sagūstīti, vēsta pravda.com.ua.

15:30. Jāizstrādā vienota Eiropas Savienības (ES) pieeja Krievijas iesaldēto aktīvu konfiskācijai un to novirzīšanai Ukrainas atjaunošanai, uzsvēra Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV), kurš pirmdien piedalījās ES Vispārējo lietu padomes sanāksmē.

14:10. Krievijas finansēta lobiju grupa "International Agency for Current Policy" vismaz kopš 2016.gada strādājusi ar Eiropas politiķiem, cenšoties pārliecināt viņus atbalstīt Krievijai pēc Krimas aneksijas piemēroto Eiropas Savienības (ES) sankciju atcelšanu, secinājusi pētniecisko žurnālistu Korupcijas un organizētās noziedzības izpētes organizācija (OCCRP), izpētot dokumentus sadarbībā ar medijiem IRPI, "Important Stories", "Profil" un "Eesti Ekspress". Piemēram, Itālijas labējās partijas "Ziemeļu līga" ("Lega Nord") pārstāvim Paolo Tozato un labēji nacionālistiskās Brīvības partijas (FPÖ) politiķim Johannesam Hībneram bija jāierosina savu valstu parlamentos rezolūcijas par Krievijai piemēroto sankciju atcelšanu. Katram projektam bija piešķirts 20 000 eiro liels budžets un vēl 15 000 eiro bija rezervēti katram "veiksmīga balsojuma rezultāta gadījumā".

12.45. Jaunu Krievijas ofensīvu Luhanskas apgabalā var sagaidīt jebkurā dienā pēc 15. februāra, uzskata Luhanskas apgabala Militārās pārvaldes vadītājs Serhijs Haidajs, vēsta pravda.com.ua.

11.13. Polijā ieradies pirmais Kanādas sūtītais tanks "Leopard 2", kas tālāk tiks nogādāts Ukrainā, ziņo pravda.com.ua.

10.16. Latvijas Pasts sadarbībā ar biedrībām "Mēs Iecavai" un "Tavi draugi" sāk jau trešo adījumu akciju Ukrainas atbalstam, no 6.februāra līdz 17.martam bez maksas tālākai nosūtīšanai pieņemot ziedotos adījumus pasta nodaļās visā valstī. Akcija atsākas pēc Ukrainas puses lūguma, jo karavīriem frontē nepieciešamas siltas zeķes, cimdi, šalles un cepures.

10.02. Doņeckas apgabalā vakar, 5. februārī, Krievijas karaspēks nogalinājis vienu civiliedzīvotāju, ziņo pravda.com.ua.

08.47. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz pirmdienas rītam sasnieguši 132 160 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 870 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma pagājušā gada 24.februārī Krievija zaudējusi 3231 tanku, 6415 bruņutransportierus, 2231 lielgabalu, 461 daudzlādiņu reaktīvo iekārtu, 227 zenītartilērijas iekārtas, 294 lidmašīnas, 284 helikopterus, 1958 bezpilota lidaparātus, 796 spārnotās raķetes, 5104 automobiļus un autocisternas, 18 kuģus un ātrlaivas, kā arī 203 specializētās tehnikas vienības.

08.42. Ņemot vērā lielos Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumus, bērnu slimnīca Zaporižjā pārvērsta par militāro slimnīcu, ziņo pravda.com.ua.

07.14. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis pauž, ka Krievija februārī vēlas atriebties par savām pagājušā gada sakāvēm, vēsta pravda.com.ua.

00.10. Irāna un Krievija vēlas būvēt Krievijā rūpnīcu, kur taisīt bezpilota lidaparātus karam Ukrainā, vēsta pravda.com.ua.