Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē

Ukrainas kara 278. diena. Jaunākā informācija [papildināts 21:35]

© AP/Scanpix/LETA

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Krievijas Ukrainas karā 28. novembrī. Ukraina jau deviņus mēnešus varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

21.35. Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV) šodien Kijivā apliecināja Latvijas gatavību sniegt palīdzību Ukrainas energoinfrastruktūras atjaunošanai. 28.novembrī Rinkēvičs kopā ar Baltijas un Ziemeļvalstu ārlietu ministriem vizītē apmeklēja Kijivu un tikās ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski, premjerministru Denisu Šmihaļu, premjerministra vietnieci Eiropas un Eiroatlantiskās integrācijas jautājumos Olhu Stefanišinu, ārlietu ministru Dmitro Kulebu, kā arī ar citām Ukrainas amatpersonām.

20.34. Krievija pirmdien paziņojusi, ka atliktas iepriekš plānotās sarunas ar ASV par ieroču kontroli.

Bija plānots, ka sarunas notiks Ēģiptē, neskatoties uz saspīlējumu abu pušu starpā, ko izraisījis jau deviņus mēnešus ilgušais Krievijas uzsāktais karš pret Ukrainā.

19.52. Kremlis nevēlas, lai Vatikāns būtu starpnieks sarunās starp Ukrainu un Krieviju, vēsta pravda.com.ua.

 

18.24. Ukrainas Drošības dienesta (SBU) un valsts policijas darbinieki Počaivas garīgā semināra un Maskavas patriarhāta pareizticīgās baznīcas Ivanofrankivskas diecēzes teritorijā atraduši daudz pret Ukrainu vērstas propagandas materiālu, ziņo SBU preses dienests.

17:52 Krievu iebrucēji Hersonas apgabalā raķešu uzbrukuma laikā sabojājuši sūkņu staciju, tāpēc joprojām ir problēmas ar ūdensapgādes atjaunošanu Nikolajevai.

16:51 "Valsts enerģijas tirgotājs AS Energy Company of Ukraine (JSC ECU) 2022.gada 27.novembrī testa režīmā divu stundu laikā (plkst. 9:00 un 14:00) no Rumānijas importēja nekomerciālus elektroenerģijas apjomus ar jaudu 1 MW. )". Pēc ECU domām, elektroenerģijas imports var kļūt par papildu instrumentu Ukrainas enerģētikas sistēmas stabilizēšanai.

16:47 Mobilizēto Sahalīnas (Krievijas federācija) iedzīvotāju mātes un sievas izveidos sieviešu sabiedrisko grupu, lai noskaidrotu, kas nepieciešams vinu vīriem un dēliem frontē. Šāds lēmums pieņemts 27.novembrī Mātes dienas svinību laikā Krievijas Federācijā.

Mediji ziņo, ka ar šādu iniciatīvu nākušas klajā pašas sievietes. Viņus atbalstīja apgabala vadītājs Valērijs Limarenko. Pēc viņa teiktā, mātes un sievas varētu pārmaiņus izbraukt uz Doņeckas apgabalu, lai sniegtu "mērķtiecīgāku un efektīvāku palīdzību, nodrošinātu, ka militārpersonu lūgumi tiek izpildīti precīzi un pakas ātrāk nonāk pie adresātiem".

16:30 Neskatoties uz petīciju par svētku pasākumu nepraktiskumu kara apstākļos, Kijevā tiks uzstādīta valsts galvenā Ziemassvētku egle.

To intervijā RBC norādīja Kijevas mērs Vitālijs Kļičko. "Neviens negrasās atcelt Jauno gadu un Ziemassvētkus, un Jaunā gada atmosfērai tur vajadzētu būt. Mēs nevaram pieļaut, ka Putins nozog mūsu Ziemassvētkus."

Pēc Vitālija Kļičko teiktā, viņš Jaungada svinības apspriedis ar militārpersonām, kas atrodas frontes līnijās. "Un viens no vīriem teica: "Kāpēc mans bērns tagad būs bez Ziemassvētku eglītes, bez Jaunā gada, bez Jaungada noskaņojuma?"

15:59 Speciālo operāciju spēki atzīmē, ka okupanti, kas ierakumos gaida Ukrainas artilērijas apšaudes, sagaidīs arī atriebības ieroci - munīciju, ko nomet bezpilota lidaparāti.

15:17 Ukrainas Rietumu partneri ir atturīgi pret Krimas un okupētā Donbasa atgriešanu. Izdevums The Economist atzīmē, ka Ukraina var sastapties ar Krievijas partizānu pretestību

14:58 Somijai ir resursi, lai uzņemtu vairāk nekā 10 000 ukraiņu, kuri ziemā bēg no kara. Par to paziņojis Somijas migrācijas dienesta ģenerāldirektors Ilka Haahtela

14:14 Vizītē Kijivā ieradušies Lietuvas, Latvijas, Igaunijas, Somijas, Zviedrijas, Norvēģijas un Islandes ārlietu ministri.

Kā vēsta "Evropeyska Pravda", Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkevičs un viņa Lietuvas kolēģis Gabrielus Landsberģis ievietojis kopīgu fotogrāfiju uz Ukrzaļizņicas vilciena fona.

"Mēs, Igaunijas, Somijas, Islandes, Latvijas, Lietuvas, Norvēģijas un Zviedrijas ārlietu ministri šodien esam Kijivā, lai apliecinātu pilnīgu solidaritāti ar Ukrainu. Neskatoties uz Krievijas raķešu "lietu" un barbarisko nežēlību, Ukraina uzvarēs," viņš. rakstīja.

Sīkāka informācija par kopīgo vizīti vēl nav izpausta.

13:33 Kopš vērienīgā kara sākuma Ukrainas galvaspilsētā gājuši bojā vairāk nekā 150 civiliedzīvotāji, tostarp četri bērni, bojāti vai iznīcināti 678 objekti, ziņo Kļičko

12.43. Krievijai un ASV ir kanāls, lai specdienestu līmenī apspriestu riskus, jo īpaši ar kodolapdraudējumu saistītos, Krievijas ziņu aģentūrai "RIA Novosti" teikusi ASV pagaidu pilnvarotā lietvede Krievijā Elizabete Rūda.

Viņa stāstīja, ka tieši kodolapdraudējuma vadības jautājumi bija ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes direktora Viljama Bērnsa un Krievijas Ārējā izlūkošanas dienesta priekšnieka Sergeja Nariškina tikšanās galvenais uzdevums.

12.30. Latvijas prezidents Egils Levits vizītes laikā Izraēlā, tiekoties ar Izraēlas prezidentu Isāku Hercogu, aicināja visas demokrātiskās valstis sniegt atbalstu Ukrainai, informē Valsts prezidenta kancelejas Mediju centra vadītāja Justīne Deičmane.

Pārrunājot drošības situāciju Eiropā un Krievijas sākto karu Ukrainā, Levits norādīja, ka sniegt atbalstu Ukrainai un likt Krievijai atbildēt par noziegumiem un starptautisko tiesību pārkāpumiem ir visu demokrātisko valstu interesēs.

12.14. Līdz pavasarim varētu turpināties elektrības atslēgumi Kijivā, kas saistīti ar Krievijas veiktajiem uzbrukumiem Ukrainas enerģētikas infrastruktūrai, brīdinājis Ukrainas galvaspilsētas mērs Vitālijs Kličko.

"Mēs cenšamies pēc iespējas ātrāk visu atjaunot, pāriet uz precīziem grafikiem, lai nebūtu nekādu pārsteigumu, un pēc tam pāriet uz nepārtrauktu elektrības piegādi. Tomēr mums jābūt gataviem, ka atslēgumi var turpināties līdz pavasarim," Kijivas mērs sacīja intervijā ziņu aģentūrai 'RBK-Ukraina".

11.37. Turpinās īpašā militārā operācija Kinburnas kāpā Mikolajivas apgabalā, ziņo portāls pravda.com.ua. "Tas, kas tur notiek, ir tas pats, kas notiek pārējā valstī - karš. Tur notiek karadarbība, un tas ir ļoti grūts darbs, jo īpaši laikapstākļu (vētras, stiprs vējš), ģeogrāfiskā novietojuma dēļ," vēsta Ukrainas Bruņoto spēku operatīvās pavēlniecības “Dienvidi” preses pārstāve Natālija Humenjuka.

10.17. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz pirmdienas rītam sasnieguši 87 900 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Diennakts laikā iznīcināti 590 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma 24.februārī krievi zaudējuši 2908 tankus, 5861 bruņutransportieri, 1899 lielgabalus, 395 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 209 zenītartilērijas iekārtas, 278 lidmašīnas, 261 helikopteru, 1555 bezpilota lidaparātus, 531 spārnoto raķeti, 4416 automobiļus un autocisternas, 16 kuģus un ātrlaivas, kā arī 163 specializētās tehnikas vienības.

09.55. Pēc tam, kad 11.novembrī Ukrainas karaspēks atbrīvoja Hersonu, pilsētu turpina katru dienu apšaudīt Krievijas artilērija, secinājis Lielbritānijas Aizsardzības ministrijas izlūkdienests. Ukrainas varasiestādes paziņojušas, ka 24.novembrī pilsētā tika nogalināti 10 cilvēki, bet 27.novembrī pilsētā reģistrētas 54 apšaudes. Pilsēta ir neaizsargāta, jo tā atrodas lielākās daļas Krievijas artilērijas sistēmu darbības rādiusā, kas tagad šauj no Dņepras austrumu krasta, tas ir, no jaunajām aizsardzības līnijām.

09.15. Varšavā velo un pastaigu maršruts pie Krievijas vēstniecības nodēvēts par Krievijas agresijas upuru aleju, paziņojis Polijas specdienestu koordinācijas ministra pārstāvis Staņislavs Žarins. "Velo aleja pie Krievijas vēstniecības Varšavā mums atgādina par Krievijas agresijas upuriem. Varšavā atklāta Krievijas agresijas upuru aleja. Polija atceras!" tviterī raksta Žarins.

08.53. Ukrainā Krievijas apšaudēs cietuši aptuveni 32 000 civilo objektu un vairāk nekā 700 kritiskās infrastruktūras objektu, paziņojis Ukrainas iekšlietu ministra vietnieks Jevhens Jenins.

08.09. Krievi zina, ka nespēs liegt Ukrainas bruņotajiem spēkiem šķērsot Dņepru, vēsta ASV Kara studiju institūts (ISW). Krievijas pavēlniecība labi apzinās, ka Ukrainas bruņotie spēki gandrīz jebkurā brīdī var forsēt Dņepru un turpināt pretuzbrukumu upes kreisajā krastā, Hersonas apgabala austrumu daļā, secina ISW.

07.10. Informācija par it kā gatavoto Baltkrievijas uzbrukumu tiek izplatīta ar nolūku nobiedēt ukraiņus un šādas viltus ziņas ir izdevīgas Krievijai, paziņojis Ukrainas Aizsardzības ministrijas Galvenās izlūkošanas pārvaldes pārstāvis Andrijs Jusovs.

"Informatīvi psiholoģiskās specoperācijas ļoti bieži ir vērstas pret vairākiem mērķiem vienlaikus. Un šajā gadījumā mēs redzam dažādus mērķus, tas ir, no vienas puses, sēt paniku iedzīvotāju vidū, ukraiņu vidū, tajā skaitā pierobežas rajonos. Un dezorientēt Ukrainas aizsardzības spēkus, izkliedēt spēkus, pārvietot spēkus no citiem virzieniem. Šīs speciālās psiholoģiskās informatīvās operācijas objekts un mērķi ir arī pati Baltkrievija un baltkrievi. Izdarīt tā, lai tomēr ievilkt pašu Baltkrieviju pilna mēroga karā," sacīja Jusovs.

05.44. Krievijas puse apzināti kavē kuģu pārbaudi ar Ukrainas labību, tādējādi sabotējot ar Turcijas un ANO starpniecību panākto vienošanos, paziņojis Ukrainas infrastruktūras ministrs Oleksandrs Kubrakovs.

Pēc viņa teiktā, Turcijas teritoriālajos ūdeņos ir izveidojusies 77 sauskravu kuģu rinda, kas gaida starptautisku pārbaudi, un graudu sūtījumus no Odesas reģiona ostām varētu veikt divreiz aktīvāk: iekraušanas jaudas tiek izmantotas tikai pusi no sava potenciāla.

00.10. ASV Kara studiju institūts (ISW) prognozē, ka kauju intensitāte Ukrainā varētu pieaug nākamajā nedēļas nogalē un tai sekojošajā nedēļā.